Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Νέες μειώσεις μισθών ζητά η κομισιόν.Ανάπτυξη χωρίς ρευστό γίνεται;

Θα ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέρουμε με αυτές τις παπ@@ες που ακούμε από τους σωτήρες μας.
Υπάρχει ανάπτυξη και χωρίς...ζεστό χρήμα ισχυρίζεται η έκθεση της Κομισιόν, που επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες, ενώ...


 επιμένει στο μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης του Μνημονίου.
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και σε αυτό το πλαίσιο το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση 41 σελίδων που θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Το προσχέδιο αναφέρει ακόμη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα πέρα από αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί» από την τρόικα. Επίσης, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να υλοποιήσει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να επιτύχει το στόχο για τη βιωσιμότητα του χρέους στο 117% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Επιρρίπτει παράλληλα πολιτικές ευθύνες για την αδυναμία της Ελλάδας να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της , όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της 40σέλιδης έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters."Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη ικανότητας να εφαρμόσει τις πολιτικές, να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της, να συλλέξει φόρους, να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό, να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και καινοτόμο τον μηχανισμό προμηθειών του δημοσίου, να πληρώνει τους προμηθευτές ή να παρέχει έγκαιρο δικαστικό έλεγχο", αναφέρει το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Πάντως, η Κομισιόν επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας. "Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της -- τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα πανεπιστήμια της και γενικά το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, καθώς επίσης και να εκμεταλλευτεί την τοποθεσία της για να λειτουργήσει ως κέντρο logistics και ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη", συμπληρώνει το έγγραφο.

Ωστόσο, πριν η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της, εκτιμά η Κομισιόν.Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην περικοπή των δαπανών παρά στην αύξηση των φόρων, για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ζωτικής σημασίας θεωρείται επίσης η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Άλλη μία προτεραιότητα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας μετά τη μείωση της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ευρωπαϊκά κεφάλαια έως τον Σεπτέμβριο.

"Λεφτά υπάρχουν", αρκεί να τα ξεπαγώσετε...


Οι προτάσεις της Κομισιόν δεν περιλαμβάνουν πρόσθετα χρηματικά ποσά για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση τα περίπου 12 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα κοινοτικά ταμεία βάσει του ΕΣΠΑ, αν αξιοποιηθούν έξυπνα και σωστά, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικότερα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Όπως μεταδίδει η WSJ, στην έκθεση αναγνωρίζεται μεταξύ των άλλων ότι η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013. “Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αρκετά μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με την δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον", υπογραμμίζει το έγγραφο.

Τα επενδυτικά σχέδια που μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση των αδιάθετων κονδυλίων είναι σύμφωνα με το έγγραφο οι οδικοί άξονες, ο τουρισμός και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.Τομείς που, μαζί με τις εξαγωγές, την τόνωση της απασχόλησης, και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη τόσο από τα κεντρικά της ΕΕ, όσο και από το ΔΝΤ και τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.