Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μας δουλεύεις ρε Παπαδήμε;

Έβαλε 7 στην κυβέρνησή του, με άριστα το 10.Και εμείς του βάζουμε -7.Ποιόν εμπιστεύεστε;
Τον απολογισμό της κυβερνητικής πορείας από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα, έκανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας παράλληλα παρέμβαση και για τις εκλογές της 6ης Μαΐου....



«Σε λίγες μέρες θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής», υποστήριξε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε: «Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας. Κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, κι όχι απλώς το ποιά κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Γι αυτό πιστεύω ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται και στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθές».

«Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Συνεργασίας. Φθάνουμε στο τέλος μιας κοινής διαδρομής η οποία, με τους περισσότερους παρόντες εδώ σήμερα, ξεκίνησε πριν από περίπου έξι μήνες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση αυτή, όπως ξέρετε, σχηματίστηκε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας προκειμένου να επιτελέσει, μεταξύ άλλων, ένα συγκεκριμένο έργο:

- την κατάρτιση, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα, του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος για την τριετία 2012-2014

- την διαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδος ύψους 130 δισ. ευρώ και την σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης

- την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με σκοπό να μειωθούν δραστικά οι δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού λαού».

Ακολουθεί ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού:

«Το έργο αυτό και η κύρια αποστολή της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε. Η Ελλάδα απέφυγε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώθηκαν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες -που όμως εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες- ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της οικονομίας.

Όπως γνωρίζετε, στη διάρκεια των περασμένων έξι μηνών δεν περιοριστήκαμε μόνο στην κατάρτιση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος, τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αλλά, αναπτύξαμε ένα εύρος κυβερνητικών δράσεων και πραγματοποιήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς για την εξυγίανση του κράτους και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου –τη συνεδρίαση που είχαμε όταν προτείναμε τη διάλυση της Βουλής- αναφέρθηκα συνοπτικά στις πολιτικές που προωθήσαμε οι οποίες θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν θέλω σήμερα να επαναλάβω όσα συνόψισα πριν, αλλά πιστεύω ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, τα προγράμματα που άρχισαν να υλοποιούνται και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν από την Βουλή, θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα στο μέλλον, εφόσον, βεβαίως, συνεχιστεί η εφαρμογή τους με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Και είναι προφανές ότι τα προγράμματα αυτά και αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα σε ένα-δύο μήνες, διότι τα περισσότερα υιοθετήθηκαν και άρχισαν να εφαρμόζονται από τις αρχές του έτους ή από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ πολύ σύντομα στο νομοθετικό έργο αυτής της κυβέρνησης και της Βουλής κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε με την δική σας ευθύνη και ουσιαστική συμβολή και μετά από εκτενείς συζητήσεις, ενίοτε έντονες, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι ψηφίστηκαν συνολικά 48 νομοθετήματα (31 Νομοσχέδια, 3 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, 13 Διεθνείς Συμβάσεις μεταξύ άλλων). Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν σε μια περίοδο 5 μηνών έως τις 10 Απριλίου, δηλαδή από τις αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου. Και όπως γνωρίζετε, πολλά από τα νομοσχέδια αυτά ήταν σύνθετα πολυνομοσχέδια που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν διάφορους τομείς.

Βεβαίως, όλοι συμφωνούμε ότι οι νόμοι έχουν σημασία και αποτέλεσμα όταν εφαρμόζονται. Και η εμπειρία από το παρελθόν δεν είναι συχνά ενθαρρυντική. Ωστόσο, χωρίς τη διαμόρφωση, χωρίς την υιοθέτηση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, δεν είναι εφικτή η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της δημοκρατίας. Ειδικότερα, θέλω να επισημάνω ότι πολλά από τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν – και τα περισσότερα με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή – αποτελούν ένα αναγκαίο και ουσιαστικό υπόβαθρο για την εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας. Και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποτελεσματική εφαρμογή τους, προκειμένου να αποδώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τέλος, θα ήθελα να ολοκληρώσω με λίγα λόγια για τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Συνεργασίας.

Η κυβέρνηση αυτή ήταν για τους περισσότερους μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πιστεύω ότι σταδιακά διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν διαφορετικά κόμματα ή ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για συγκεκριμένα θέματα. Και διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι όχι μόνο θεμιτές, αλλά και χρήσιμες προκειμένου να αντιμετωπισθούν δύσκολα προβλήματα, δύσκολα θέματα και μπορούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση συνθετικών λύσεων. Και αυτό έγινε πολλές φορές.

Ο καθένας στον τομέα του εργάστηκε ώστε να αλλάξουν πολλά. Βεβαίως, υπήρξαν και καθυστερήσεις και κάποιες αστοχίες και ενίοτε δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν οδήγησαν σε σύγκλιση των θέσεων, όπως βλέπουμε ακόμη και τώρα στο χειρισμό κάποιων θεμάτων. Όμως, συνολικά, o απολογισμός αυτών των έξι μηνών πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα θετικός.

Τέλος, όπως είχα επισημάνει και σε προηγούμενη συνεδρίαση, στο διάστημα λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης πετύχαμε και κάτι ακόμα. Δείξαμε, σε αντίθεση με την εμπειρία του παρελθόντος ότι, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, μπορούμε να βάζουμε κατά μέρος τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας, να συνθέτουμε απόψεις και να παίρνουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους σας θερμά, και τον καθένα χωριστά, για τη συνεργασία που είχαμε και τη συμβολή σας στο κυβερνητικό έργο».

πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.