Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η επόμενη ημέρα μιας «χρεοκοπίας» για τις συντάξεις και τους μισθούς

Την καταβολή «κουρεμένων» κατά 50% συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, μαζικά «λουκέτα» επιχειρήσεων και αναστολή πληρωμών μισθών και αποζημιώσεων λόγω απόλυσης (που δεν παραγράφονται) «κρύβει» το (ακραίο) σενάριο μιας χρεοκοπίας μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και η τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του Μηχανισμού Στήριξης....

Ο κίνδυνος των περικοπών, ωστόσο, θα «πλανάται» έως τότε, ειδικά για τις συντάξεις, αν στις 18 Ιουνίου (μια ημέρα μετά τις εκλογές που είναι και η προθεσμία για την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των συντάξεων) δεν έχει διασφαλιστεί η καταβολή κρατικής επιχορήγησης τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα Ταμεία, άλλωστε, χρειάζονται τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα κρατική επιχορήγηση για να καταβάλουν πλήρεις τις συντάξεις και όχι έναντι ποσά στο 45% - 50%, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Ημερησία.

Οι μισθοί
Ενδεχόμενη καταγγελία του Μνημονίου, έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης, θα προκαλούσε αλυσιδωτές παρενέργειες και στην αγορά εργασίας. Οπως, όμως, εξηγεί στην «Η.τ.Σ» ο δικηγόρος - εργατολόγος Ι. Καρούζος «το καθεστώς των εργασιακών συμβάσεων θα θιγόταν έμμεσα και όχι άμεσα από ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας».

Και αυτό γιατί «ενδεχόμενη οικονομική αδυναμία του εργοδότη, ακόμα κι αν αυτή οδηγήσει στην κήρυξη πτώχευσής του ή βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κήρυξη σε πτώχευση της χώρας (π.χ. μη καταβολή οφειλών του Δημοσίου στην επιχείρηση κ.λπ.), επ' ουδενί συνεπάγεται τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών ή την καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζόμενους της επιχείρησης». Δηλ. δεν αναιρείται το δικαίωμα των εργαζομένων για καταβολή αποζημίωσης απόλυσης και δεδουλευμένων αποδοχών και σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης αυτές καταβάλλονται από την πτωχευτική περιουσία και οι εργαζόμενοι ικανοποιούνται προνομιακά.

Μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και αποζημίωσης απόλυσης προβλέπεται σε εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις που συντρέχει ανωτέρα βία (ΑΠ 76/2010, ΑΠ 182/2008) όπως η διακοπή εργασιών της επιχείρησης λόγω πυρκαγιάς ή άλλου περιστατικού ανωτέρας βίας, για το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένος ο εργοδότης (εάν ήταν ασφαλισμένος για τον αντίστοιχο κίνδυνο υποχρεούται να καταβάλει τα 2/3 της οφειλόμενης αποζημίωσης)», καταλήγει.

Βάρος θα κληθεί να σηκώσει και ο ΟΑΕΔ όπου λειτουργεί «Αυτοτελής Λογαριασμός» για την προστασία των εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη. Η πληρωμή ανεξόφλητων αποδοχών που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, αφορούν σε περίοδο τριών μηνών και εμπίπτουν στο εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή δήλωσης για κήρυξη της επιχείρησης σε πτώχευση.

Οι συντάξεις
Οι τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή των νέων εθνικών εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τα Ταμεία στα οποία καταγράφονται, λόγω της προεκλογικής...χαλάρωσης και της ύφεσης, μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και υπέρβαση στις δαπάνες για το φάρμακο (με συσσωρευμένες - ληξιπρόθεσμες οφειλές στους παρόχους υγείας, τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο). Για να καταβληθούν στα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων ολόκληρες οι συντάξεις του Ιουλίου και πλήρη τα επιδόματα στους δικαιούχους, το Δημόσιο θα πρέπει να αποδώσει στα Ταμεία -στην καλύτερη περίπτωση- (αν σταματήσουν να υποχωρούν οι εισπράξεις των εσόδων) περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να μετατοπιστεί η καταβολή των συντάξεων (δηλ. να μην προκαταβληθούν στις 22 Ιουνίου στους συνταξιούχους) ή να δοθούν μειωμένες κατά 10% - 15% και να βρεθούν, στη συνέχεια, τα κονδύλια που απαιτούνται, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της πληρωμής μειωμένων έως 50% ποσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.