Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη*
Ως γνωστόν επί της εποχής του πατερούλη, που ξεπάστρεψε και καμμιά εικοσαριά εκατομμύρια σοβιετικούς πολίτες, η γομολάστιχα και το photoshop δούλευαν σκοινί κορδόνι, μαζί με το πιστόλι Μακάροφ, που συνήθως έλυνε τις σοσιαλιστικές διαφορές στα υπόγεια της Λουμπιάνκα. Ο Τρότσκι κι όποιοι άλλοι ξεπέσανε στην «αντεπαναστατική» ανυποληψία εξαφανίζονταν από φωτογραφίες και κείμενα. Χιλιάδες τόμοι βιβλίων αποσύρονταν και πολτοποιούνταν ή ξαναγράφονταν, κείμενα και το νόημα τους αλλοιωνόταν....
Τις τελευταίες μέρες είδα με θυμηδία μια ανάλογη επί το ελληνικότερον εκδοχή της μεθόδου αλλοίωσης των νοημάτων. Ο Χρήστος Ράπτης δημοσίευσε στην iefimerida, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εγώ στις 12/2/2012 σε σχόλιο μου σε άρθρο μου στο Antinews, με τίτλο καλές οι Θερμοπύλες αλλά καλύτερες οι Πλαταιές , πρότεινα, τάχα, δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων. Βάζει δε και το εξής απόσπασμα από το σχόλιο μου:
«Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε δέσμευση, κλιμακωτά, από 10% έως 20% των ιδιωτικών καταθέσεων, δίνοντας έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, ώστε να εξοικονομήσουμε με αυτόν τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα έτος, στο οποίο η κυβέρνηση να βρει λύσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δανειστεί από αλλού, δηλαδή να πάει στη Ρωσία, την Κίνα ή όπου αλλού».
Παρακάτω, η εν λόγω ιστοσελίδα έχει λινκ για το άρθρο μου. Όποιοι δεν έκαναν κλικ για να δουν το άρθρο και όλο το σχόλιο, έμειναν με την εντύπωση. Έγινε δε και αναπαραγωγή σε άλλες ιστοσελίδες με τον ίδιο περίπου τίτλο, όπως αυτόν στο παρακάτω δημοσίευμα της χθεσινής κυριακάτικης «Αυγής», όπου σε άρθρο του, κάποιος Γιώργος Μελιγγώνης, με τίτλο «Ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες συνιστώσες το μέτωπο Σαμαρά», αναπαράγει κι αυτός τα εξής:
«Δέσμευση καταθέσεων” προτείνει σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά
Σε ό,τι φορά τον προεκλογικό αγώνα η Ν.Δ. και τα στελέχη της, στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές προχωρούν στη διαστρέβλωση φράσεων και προγραμματικών θέσεων κατηγορώντας το σχήμα ότι θέλει να δεσμεύσει καταθέσεις, ότι θέλει να επανακρατικοποιήσει την Ολυμπιακή ή να… διορίσει όλη την Ελλάδα στο Δημόσιο.
Ωστόσο, τη δέσμευση των καταθέσεων ως αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο έχει προτείνει πολύ πρόσφατα ένας πολύ στενός σύμβουλος και καθημερινός συνομιλητής του Αντ. Σαμαρά: ο πρόεδρος του εθνοπατριωτικού “Δικτύου 21” Φ. Κρανιδιώτης.
Συγκεκριμένα, το άρθρο του στην “Κυριακάτικη Δημοκρατία” στις 12 Φεβρουαρίου 2012, με τίτλο “Καλές οι Θερμοπύλες, αλλά ακόμη καλύτερες οι Πλαταιές”, είχε αναδημοσιευθεί στο σάιτ antinews.gr.
Στα σχόλια που ακολουθούσαν την ανάρτηση, ο Φ. Κρανιδιώτης έγραφε μεταξύ άλλων ενυπόγραφα και αυτολεξεί:
«Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε δέσμευση, κλιμακωτά, από 10% έως 20% των ιδιωτικών καταθέσεων, δίνοντας έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, ώστε να εξοικονομήσουμε με αυτόν τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα έτος, στο οποίο η κυβέρνηση να βρει λύσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δανειστεί από αλλού, δηλαδή να πάει στη Ρωσία, την Κίνα ή όπου αλλού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φ. Κρανιδιώτης, εκτός από άτυπος σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, ήταν και υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β’ Πειραιά, αλλά απέτυχε να εκλεγεί παρά τη στήριξη που είχε από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό. Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς, συκοφαντώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι δηλώσεις περί “καταθέσεων” “σπέρνουν τον πανικό και οδηγούν τον κόσμο στα γκισέ των τραπεζών”…
Διαβάστε λοιπόν τώρα όλο το σχόλιο μου, το οποίο φυσικά δεν παραθέτει στο σύνολο του η καραπροοδευτική «Αυγή»:
«Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης είπε (12/02/2012 στις 7:14 pm):
Θα απαντήσω ευθέως και συνολικά, ακόμη και σε όσους ρίχνουν με ευκολία απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Η ουσία του άρθρου μου είναι στην τελευταία παράγραφο. Πρέπει να είμαστε εντός του παιχνιδιού όταν αυτοί οι ….. θ’ αναγκαστούν να κόψουν χρήμα και να εκδώσουν ευρωομόλογο.
Εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη που έχω γράψει πολλές φορές, ότι η απειλή της χρεωκοπίας είναι χάρτινη, ότι δεν θα τολμούσαν. Άλλωστε δεν υπάρχει νομικός, θεσμικός μηχανισμός να μας βγάλουν από το ευρώ. Το έχω γράψει, το έχω σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Θεωρώ ότι η συντριπτική πιθανότητα είναι πως οι Γερμανοί δεν θα το διακινδύνευαν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει μια έστω μικρή πιθανότητα να το έκαναν. Γιατί μπορεί θεσμικά να μην μπορούν, μπορούν όμως πραγματικά, ήτοι να σου κλείσουν τις στρόφιγγες κι ενώ θα κάνεις στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του χρέους, ενώ δεν θα πληρώνεις τα προηγούμενα δανεικά, να σου λείπουν 5,8 δις για τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, γιατί έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, τα έσοδα του κράτους υπολείπονται των δαπανών. Δηλαδή θα μας λείπανε 5,8 δις για μισθούς, συντάξεις, καύσιμα κι ανταλλακτικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, για τον εφοδιασμό νοσοκομείων και Σχολείων κλπ δημόσιες δαπάνες.
Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε δέσμευση, κλιμακωτά, από 10 έως 20% των ιδιωτικών καταθέσεων, δίνοντας έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, ώστε να εξοικονομήσουμε με αυτό τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα έτος, στο οποίο η κυβέρνηση να βρει λύσεις.
Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δανειστεί από αλλού, δηλαδή να πάει στην Ρωσία, την Κίνα ή όπου αλλού.
Προβλήματα: Ας πούμε ότι αγνοούμε τις πολιτικές, διπλωματικές ή όποιες άλλες πιέσεις των εταίρων και δανειστών και κάνουμε το παραπάνω κι είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Ποιος θα δανείσει μια χώρα που μόλις έκανε παύση πληρωμών, με ποιούς όρους και ποια ανταλλάγματα; Κανείς δεν χαρίζει δισεκατομμύρια.
Αν μας δάνειζε, πχ η Ρωσία ή άλλες χώρες, όσα χρειαζόμασταν, έχει καλώς. Αν όχι, τότε θα καταρρέαμε εσωτερικά, αφού δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις άμεσες βασικές κρατικές ανάγκες.
Τα παραπάνω θα είχαν προϋποθέσεις:
1. Να είναι ο Αντώνης Σαμαράς κυβέρνηση κι όχι το κούριερ της Τρόϊκας.
2. Όταν γινόταν το “μπαμ”, να αντιδρούσαμε χωρίς πανικό και με πειθαρχία.
Ποιος αμφιβάλλει ότι την επομένη της ρήξης και με τις πρώτες απειλές θα έσπευδαν σχεδόν ΟΛΟΙ στις Τράπεζες να σηκώσουν τα λεφτά τους και θα ορμούσαν στα σούπερ μάρκετ; Αυτό και μόνο μπορεί να τινάξει το τραπεζικό σύστημα στον αέρα και μαζί κι ότι έχει μείνει από την οικονομία.
Ερώτηση: αφού ρε Φαήλο εσύ θεωρείς την απειλή, το πιθανότερο, ως χάρτινη, αν η απόφαση ήταν δική σου (για να παίξουμε το καφενειακό παιχνίδι “αν ρε ήμουν εγώ πρωθυπουργός”), τι θα έκανες; Θα το πήγαινες στα άκρα, θα τους έλεγες να πάνε να γα…θούν κι αυτοί κι ο γρύλλος τους; Θα το έπαιρνες το ρίσκο;
Απάντηση: Ναι, θα το έπαιρνα το ρίσκο, όμως, επειδή πήδαγα από αεροπλάνα κι ελικόπτερα νύχτα μετά φόρτου από τα 1200 πόδια, δεν είμαι κι ο καταλληλότερος. Και δεν έχω και την πολιτική ευθύνη. Αν το έπαιρνε το ρίσκο οποιοσδήποτε, εγώ, ο Σαμαράς, ο Χ ή ο Ψ, θα καθόσασταν πειθαρχημένοι και μ’ εμπιστοσύνη ή απόψε τη νύχτα θα ήσασταν στημένοι ουρά στις ΑΤΜ;
Αν τελικά, μετά τον εσωτερικό δανεισμό και την εξάντληση του προϊόντος του δεν βρίσκαμε ούτε Ρωσία, ούτε Κίνα να δανειστούμε, η Ευρώπη άκαμπτη και πλέον χωρίς εσωτερικό ή εξωτερικό δανεισμό, θα έπρεπε να απολύσουμε χιλιάδες και να μειώσουμε μισθούς στο 50% και με όλες τις λειτουργίες και παροχές σε καθεστώς κώματος, θα στηρίζατε τον ηγέτη σας και θα αποδεχόσασταν ότι πήρε ρίσκο και χάσαμε ΟΛΟΙ ή τότε θα κλαψουρίζατε στην αρχή κι ύστερα θα πλημμυρίζατε τους δρόμους λιθοβολώντας τον;
Δεν έχω αλλάξει άποψη λοιπόν. Κατανοώ όμως τη θέση του Αρχηγιού μου, κι Αρχηγού που πολλοί από σας επιλέξατε. Εφόσον θεωρεί τον κίνδυνο υπαρκτό, πράττει έτσι όπως πράττει.
Κι εγώ λέω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται θα αποτυχει πανευρωπαϊκά και θα αναγκαστούν πριν τελειώσει ο χρόνος να κόψουν χρήμα και να βγάλουν ευρωοομόλογο. Πρέπει να είμαστε εκεί, εντός του στίβου».
Ποια σχέση έχει το νόημα όλου του κειμένου με αυτό που γράφει η «Αυγή» κι όλοι όσοι αναπαρήγαγαν το εν λόγω «παπατζιλίκι»; Καμία. Δεν προτείνω δέσμευση καταθέσεων. Μπορούν να το καταλάβουν ακόμη κι οι βαρεμένες «συνιστώσες». Αναφέρομαι σε ένα σενάριο καταστροφής και κάνω υποθέσεις για να το αποδείξω. Αναφέρομαι στο τι θα γινόταν, αν η Ευρώπη μας έκλεινε την στρόφιγγα και στο πως ακόμη κι αν κάναμε εσωτερικό δανεισμό θα οδηγούμασταν σε αδιέξοδο, αφού κανείς δεν χαρίζει δισεκατομμύρια και πως θα καταρρέαμε εσωτερικά.
Μάλιστα τρεις ημέρες μετά δημοσίευσα στη «Δημοκρατία» και στο «Antinews» άλλο ένα άρθρο με τίτλο «Αν ήμουν εγώ ο Σαμαράς» όπου εξηγώ με σαφήνεια το τυχοδιωκτικό επιλογών, παρόμοιων με αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όπου συμπεριλαμβάνεται και η δέσμευση μέρους των καταθέσεων, όπως προτείνανε προ ημερών οι στρατούληδες. Κάντε ένα κόπο και διαβάστε το.
Καταλάβατε λοιπόν την μέθοδο; Πες – πες, σε κάποιους κάτι θα μείνει από την μισή αλήθεια που κάνει μια ολόκληρη ψεματάρα. Την πατήσανε όμως, όπως με το «μαϊμούδιασμα» στην φωτογραφία των πανηγυρισμών με την σημαία της ΚΟΕ πίσω από τον Τσίπρα. Ως δια μαγείας στο εξώφυλλο της «Αυγής» εξαφανίστηκε το σφυροδρέπανο, σαν τον φονιά Γιέζοφ από το πλευρό του Στάλιν στη γνωστή φωτογραφία! Έλα όμως που πολλοί άλλοι είχαν την κανονική φωτογραφία. Έτσι κι εδώ «σύντροφοι», δυστυχώς για σας, υπάρχουν ολόκληρα τα κείμενα μου.
*στο antinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.