Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Απαισιόδοξοι για Ελλάδα και ευρώ οι Βρετανοί αναλυτές

Σε εκατέρωθεν επιθέσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς κατέληξε η χθεσινή προσπάθεια του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Η εφημερίδα επικαλείται παράλληλα αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που τονίζει ότι....

 κατά τον Απρίλιο κατέγραψε επιβράδυνση η είσπραξη φόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους για το έλλειμμα. Την ίδια στιγμή επισημαίνεται ο κίνδυνος καθυστέρησης του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οι βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, Γερμανίας, Ιρλανδίας και Βελγίου που σημείωσαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τεχνικά δυνατή, παρά προηγούμενες περί του αντιθέτου τοποθετήσεις του Μάριο Ντράγκι.

Το BBC εστιάζει στην αναμενόμενη απουσία του Αλέξη Τσίπρα από το νέο γύρο επαφών του κ. Παπούλια. Η κίνηση αυτή κατά το βρετανικό δίκτυο εντείνει την πολιτική αναταραχή και φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά σε επαναληπτικές εκλογές. Σχολιαστές στο ραδιόφωνο του BBC τόνιζαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά ούτε και πολιτική βούληση για πρόοδο.

Ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι οι ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης έχουν συνθλιβεί, καθώς ο κ. Τσίπρας παραμένει αμετακίνητος από τις θέσεις του. Η εφημερίδα γράφει ότι οι πολιτικοί ηγέτες κατέφυγαν σε μνησικακίες και αλληλοκατηγορίες μικροπολιτικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα μόνο με θεία επέμβαση να είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Εν μέσω πολλών ρεπορτάζ για το πώς πρακτικά θα γινόταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αποτυπώνει μία γενικότερη κρίση στη νομισματική ένωση. Ο Γκάρντιαν χαρακτηρίζει την αναταραχή στην Ελλάδα ως την πιο έντονη έκφανση της πανευρωπαϊκής αλλεργίας κατά της λιτότητας. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, αλλά όχι με αυτούς τους καταστροφικούς όρους. Τονίζεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με το σημερινό Eurogroup και τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ έχουν 48 ώρες για να διαλύσουν την απαισιοδοξία για την επιβίωση του ευρώ.

Για την εφημερίδα Ιντιπέντεντ, που στο κυριακάτικο φύλλο της κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ελίτ ότι τελεί σε κατάσταση άρνησης για την αποτυχία του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η εφημερίδα καλεί τη Γερμανία να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει την αδιέξοδη λιτότητα.

Για τον αναλυτή Ρότζερ Μπουτλ, πάντως, που γράφει στην Τέλεγκραφ, η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη σημαίνουσα τον επιθανάτιο ρόγχο του ενιαίου νομίσματος.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, προτείνει τη συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος έως την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν και η χώρα θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση έναντι των πιστωτών της, καθώς η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται είναι μη-βιώσιμη οικονομικά και πολιτικά. Δυστυχώς, όμως, όπως εκτιμά, φαίνεται ότι η τάση αυτή τη στιγμή είναι για μια άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

*Θανάσης Γκαβός, για τον ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.