Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Σαν σήμερα ξέσπασε ο "Πόλεμος των Έξι Ημερών"

Έτσι ξεκίνησε η Ιντιφάντα...

Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, γνωστός και ως Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1967 ή Τρίτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Συρία. Διαβάστε στο planet-greece την ιστορία του πιο σύντομου κι αιματηρού πολέμου...

Το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Αλγερία συνεισέφεραν με άντρες και οπλισμό στις Αραβικές δυνάμεις.

Τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου 1967, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυε αιφνιδιαστική επίθεση κατά της αιγυπτιακής αεροπορίας, καταστρέφοντας 306 αεροσκάφη στο έδαφος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό τους σχέδιο, οι Ισραηλινοί προωθούσαν στρατεύματα στη χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους Αιγύπτιους υπερασπιστές τους.
Την ίδια ημέρα, ιορδανικές δυνάμεις εισβάλουν στο υπό ισραηλινό έλεγχο τομέα της Ιερουσαλήμ, προτού η ισραηλινή αεροπορία στραφεί εναντίον των Ιορδανών για να καταστρέψει και τη δική τους αεροπορία στο έδαφος. Στις 6 Ιουνίου, μία ακόμη επιτυχημένη αεροπορική επιδρομή, εναντίον της αεροπορίας της Συρίας αυτή τη φορά, δίνει στους Ισραηλινούς τον απόλυτο έλεγχο του αέρα. Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις - υπό τις διαταγές του ταξιάρχου των αλεξιπτωτιστών Αριέλ Σαρόν - καταλαμβάνουν την Α. Ιερουσαλήμ και εκδιώκουν τους Ιορδανούς από τη Δυτική Όχθη.
Η εκεχειρία που υπεγράφη στις 10 Ιουνίου βρίσκει το Ισραήλ να ελέγχει εξ ολοκλήρου το Σινά, το Γκολάν και τη Δ. Όχθη.
Πύρρειος Νίκη
Αν και πολλοί Ισραηλινοί υποστηρίζουν σήμερα ότι ο πόλεμος απετέλεσε τη λαμπρότερη στιγμή του έθνους τους, με το νεαρό κράτος να επεκτείνει τα σύνορά του και να εδραιώνει τη στρατιωτική του υπεροχή στην περιοχή, άλλοι ισχυρίζονται ότι ο Πόλεμος των Έξι Ημερών υπήρξε το μεγαλύτερο σφάλμα στην ιστορία του κράτους.
Παρότι οι Ισραηλινοί απέκτησαν πρόσβαση στο Τείχος, το ιερότερο μνημείο του εβραϊσμού, οι στρατιωτικές επιτυχίες σήμαναν τη βίαιη ενσωμάτωση ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων στο κράτος τους και τη μετατροπή του στρατού τους, σε δύναμη κατοχής.
Ιερουσαλήμ και εποικισμοί
Λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της Ιερής Πόλης, η ισραηλινή -πλέον- δημαρχία αποφάσισε την επέκταση των ορίων του δήμου, συγχωνεύοντας διοικητικά την αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ με τον εβραϊκό δυτικό τομέα, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΟΗΕ.
Έκτοτε, το κράτος του Ισραήλ πέτυχε να αυξήσει σημαντικά τον εβραϊκό εποικισμό στην πόλη. Γύρω από την Ιερουσαλήμ και κυρίως στα ανατολικά της Δυτικής Όχθης, το Ισραήλ οικοδόμησε 30 εποικισμούς, που φιλοξένησαν πάνω από 5.000 Ισραηλινούς τη δεκαετία μετά τον πόλεμο. Η εκλογική νίκη του Δεξιού Λικούντ του Μενάχεμ Μπέγκιν το 1977, οδήγησε σε έκρηξη της πολιτικής εποικισμού.
Σήμερα, 260.000 έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, άλλοι 200.000 στην Α. Ιερουσαλήμ και 15.000 στα υψώματα του Γκολάν. Το κόστος των εποικισμών αυτών για το κράτος του Ισραήλ φθάνει τα 556 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ η παρουσία τους αποτελεί διαρκή πρόκληση για τους Παλαιστίνιους.
Στα πλαίσια της πολιτικής ασφαλείας του, το Ισραήλ απαλλοτρίωσε πάνω από 240.000 στρέμματα παλαιστινιακής γης για να προχωρήσει στην κατασκευή του Τείχους Ασφαλείας, μετά το ξέσπασμα της Δεύτερης Ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.