Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η Μέρκελ εκβιάζει την Ευρώπη - Απειλούν να βάλουν μπουρλότο Ισπανία και Ιταλία [ΒΙΝΤΕΟ]

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις (upd 6.10πμ)
Όλοι εναντίον της Γερμανίας!

Ο Μάριο Μόντι και ο Μαρίνο Ραχόι απείλησαν ευθέως την Άγκελα Μέρκελ και τον Γιούρι Κατάινεν ότι αν δεν συμφωνήσουν στα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο....


Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις (ενημέρωση στις 6.10 πμ)

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η πρώτη ημέρα τις συνόδου των «27» στις Βρυξέλλες, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 5 και μισή το πρωί Ισπανία και Ιταλία απέσυραν την υποστήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης 120 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε αρχικά, περιμένοντας από τους εταίρους συγκεκριμένες λύσεις για το απαγορευτικό κόστος δανεισμού των χωρών τους.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξη Τύπου με τον Μπαρόζο μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου, οι συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου καθώς νωρίτερα φερόταν να έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως «αν περιμένατε μια απόφαση για μια ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη, παραπληροφορηθήκατε», σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Η Γερμανία δεν θα δεχθεί νέα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης», δήλωσε γερμανική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones, ενώ χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από τη Σύνοδο ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος είναι το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου.

Οι πρώτες υποσχέσεις... που έμειναν μισές

Στην κινητοποίηση πόρων, ύψους 120 δισ. ευρώ,  για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, συμφωνησαν στις Βρυξέλλες  οι 27 Ευρωπαίοι ηγετες.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν Βαν Ρομπάι, κατα τη συνεντευξη Τύπου,  μετά τη λήξη του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα ενισχυθούν κατά 10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική δανειοδοτική της ικανότητα στα 60 δισ. ευρώ, ενώ θα εφαρμοστούν πιλοτικά τα λεγόμενα ομόλογα έργων.

Συμφώνησαν για... στοιχειώδη ανάπτυξη

 Στην κινητοποίηση πόρων, ύψους 120 δισ. ευρώ,  για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, συμφωνησαν στις Βρυξέλλες  οι 27 Ευρωπαίοι ηγετες.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν Βαν Ρομπάι, κατα τη συνεντευξη Τύπου,  μετά τη λήξη του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα ενισχυθούν κατά 10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική δανειοδοτική της ικανότητα στα 60 δισ. ευρώ, ενώ θα εφαρμοστούν πιλοτικά τα λεγόμενα ομόλογα έργων.

Ιταλία - Ισπανία βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της Μέρκελ!

 "Δύο χώρες εμμένουν στην ύπαρξη συμφωνίας και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όμως η συζήτηση δεν μπλοκαρίστηκε καθόλου, συνεχίζεται", πρόσθεσε ο Ρόμπαϊ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος ουσιαστικά στην Ιταλία και την Ισπανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στις δηλώσεις του έκανε λόγο για συμφωνία και τόνισε ότι "οι υπό όρους έγκριση του Συμφώνου από Ιταλία και Ισπανία δεν είναι «εκβιασμός".
"Η Ισπανία θέλει να αποφύγει να αναλάβει το χρέος των τραπεζών. Επίσης θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι χρειάζονται πολιτικές σταθερότητας για τις χώρες με τα υψηλά spread", υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για την προώθηση σχεδίου βαθύτερης ενοποίησης.
Ωστόσο,ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις που ασκούν οι δύο χώρες για να παρθούν ριζικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής με  αποτελέσμα να κινδυνεύουν με "μπλοκάρουν" το κείμενο συμπερασμάτων.
Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος είναι το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου.

Η Ιταλία και η Ισπανία συνέδεσαν χθες τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές, ανακοινώθηκε από τις αντιπροσωπείες τους στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
 "Δεν πρόκειται για επιφυλάξεις σε βάθος, αλλά θέλουμε αυτό να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης, το μακροπρόθεσμο πρέπει να συνδεθεί με το βραχυπρόθεσμο", έγινε γνωστό από την ιταλική αντιπροσωπεία.
 Η ισπανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι υποστηρίζει αυτήν τη θέση. "Τασσόμαστε υπέρ του συμφώνου ανάπτυξης, δεν το μπλοκάρουμε, αλλά χρειάζονται επίσης έκτακτα μέτρα", επέμεινε ένας Ισπανός διπλωμάτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει σύμφωνο χωρίς αυτά τα μέτρα για να ανακουφιστούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες βραχυπρόθεσμα.

 Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, οι ηγέτες αναμένεται να δεσμευθούν για την τόνωση της ανάπτυξης με ένα πακέτο ταχείας δράσης μέτρων ύψους 120 δισ ευρώ.
Στο προσχέδιο, θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ αλλά και την οριστικοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση της Ευρωζώνης έως τα τέλη του έτους.

Στα συμπεράσματα αναμένεται να επισημαίνεται επίσης  ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση». Ενώ, οι ηγέτες σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο της Συνόδου θα ζητήσουν να δρομολογηθεί ο σχεδιασμός ενός «οδικού χάρτη» με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μιας γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Το προσχέδιο αναφέρει επίσης πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα κληθεί να παρουσιάσει την τελική του έκθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, έως τα τέλη του έτους.  Έως το τέλος του έτους θα κληθεί να παρουσιάσει την τελική του έκθεση και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Η Εισήγηση του Κάρολου Παπούλια στην Σύνοδο
Την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής επισήμανε στην εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες κονδυλίων.
Γι’ αυτό, υπογράμμισε, πρέπει να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που έχει η Ε.Ε. στην κατοχή της, καθώς η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη χώρα σε σχέση με πριν από κάποια χρόνια.


Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε έτσι την αναβάθμιση των δράσεων και των ποσοστών ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τα υψηλά επίπεδα της ύφεσης και της ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι ασκούνται ανυπόφορες πιέσεις σε κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές δημοσιονομικές λιτότητας.



Η Επιστολή Σαμαρά
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κόμισε και την επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικά η επιστολή :

«Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.

Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη των στόχων.

Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω

Αντώνης Κ. Σαμαράς»

Στη Σύνοδο ο Κάρολος Παπούλιας


Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Όταν έφθασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σύνοδο είχε ιδιαίτερα θερμή τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.



Κατά τα άλλα όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Κάρολος Παπούλιας, μελετάει το σχεδιάγραμμα που δείχνει πού κάθεται ο καθένας, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος μετέχει σε Σύνοδο Κορυφής.

Λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής έγινε η γνωριμία του Κάρολου Παπούλια με την Άνγκελα Μέρκελ. Τη γνωριμία έκανε ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.




Τι δήλωσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης

"Αυτή είναι μία συνάντηση στην οποία θα υιοθετήσουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση", τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής. "Οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι ανήσυχοι για το παρόν και νευρικοί για το μέλλον", επισήμανε, προσθέτοντας: "Περιμένουν να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για το μέλλον, για το τι θέλουμε να πετύχουμε και πώς θα φτάσουμε από αυτό"¨.
"H ανάκτηση της ανάπτυξης στις οικονομίες μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους, απαιτεί άμεση δράση. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο νόμισμα μας απαιτεί σταθερότητα και μία αξιόπιστη προοπτική για το μέλλον.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έργο μας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και ο προβληματισμό μας σχετικά με το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο", συμπλήρωσε ο Ρομπάι.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  προσφώνησε και τον Κάρολο Παπούλια, λέγοντας ότι αντικαθιστά τον Αντώνη Σαμαρά.

"Σήμερα, το πακέτο για την ανάπτυξη και την εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες της Συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε" δήλωσε η Άνγκελα  Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

"Η ανάπτυξη πρέπει να είναι στην καρδιά των δεσμεύσεων μας" επανέλαβε από την πλευρά του ο Ολάντ. 
"Βρίσκομαι εδώ για να δώσουμε στην Ευρώπη την απαραίτητη δύναμη, την ενότητα και την αλληλεγγύη. Βρίσκομαι εδώ για να πετύχουμε πολύ γρήγορες λύσεις προκειμένου να στηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία στις αγορές αν και έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους" σημείωσε.

"Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις", επισήμανε από ο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Καταφθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: "Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ανάπτυξης, πρέπει να συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις χρηματαγορές".

Το βίντεο με τις δηλώσεις


Δείτε σε βίντεο τη συνέβη πριν την έναρξη της Συνόδου



Μυστικές διαβουλεύσεις παράλληλα με τη Σύνοδο

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Dow Jones, η Ομάδα Εργασίας, Euro Working Group που συνεδριάζει, στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, θα προτείνει να μπει στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών η απευθείας χρηματοδότηση τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης ΕFSF και ESM.
Επίσης, η Ομάδα Εργασίας θα προτείνει στους ηγέτες να συζητήσουν την αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, η γερμανική πλευρά συνεχίσει να απορρίπτει την επανορά ομολόγων από τον ESM και τον απευθείας δανεισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον EFSF.

Εν τω μεταξύ η εφημερίδα Financial Times Deutschland αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι μία μικρή ομάδα συμβούλων Ευρωπαίων Ηγετών μετέχει σε μυστική συνεδρίαση για να δει τι μπορεί να γίνει στο θέμα των υψηλών επιτοκίων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.