Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Fitch: Μεγάλες οι έμμεσες συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ

του Αλέξανδρου Μαράκη
Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε περιορισμένη άμεση επίπτωση στις τράπεζες άλλων κρατών της νομισματικής ένωσης, πλην της Κύπρου, εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας ωστόσο πως ...


οι έμμεσες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές.

Πρώτα θύματα της επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα θα ήταν οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες, δεδομένου ότι οι τελευταίες είναι εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία.

Για τράπεζες άλλων χωρών του κοινού νομίσματος, οι συνέπειες θα ήταν περιορισμένες, με εξαίρεση τα ιδρύματα που θα κληθούν να υποστηρίξουν θυγατρικές τράπεζες σε ελληνικό έδαφος.

Παρά ταύτα, συνεχίζει ο οίκος Fitch, η μετατροπή των ελληνικών οφειλών και εκκρεμοτήτων σε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδιαίτερα σε χώρες που ήδη χρηματοδοτούνται από τους μηχανισμούς διάσωσης, αλλά και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η ενδεχόμενη διάχυση της κρίσης θα μπορούσε να αποτραπεί μονάχα μέσω μίας έμπρακτης ισχυρής αντίδρασης από την πολιτική ηγεσία των κρατών μελών και της ευρωζώνης, ενώ σημαντική θα ήταν η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει βοήθεια εάν χρειαστεί.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος σε Πορτογαλία και Ιρλανδία θα ήταν ο πλέον ευάλωτος στις συνέπειες της εξάπλωσης της κρίσης, καθώς επενδυτές και καταθέτες θα ανησυχούσαν πως Δουβλίνο και Λισαβόνα θα ακολουθούσαν την Αθήνα στο δρόμο έξω από το, τελικά, αναστρέψιμο κοινό νόμισμα.

Στις ισχυρές χώρες της ζώνης του ευρώ, οι τράπεζες με μεγάλη έκθεση στην αλυσιδωτή αντίδραση της περιφέρειας θα βίωναν πραγματικό κίνδυνο.

Η πιστοληπτική ικανότητα των κρατών και των τραπεζών της νομισματικής ένωσης θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν, με την έκθεση να υπογραμμίζει αισιόδοξα πως η απόφαση δανειοδότησης της Ισπανίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, αποτελεί θετικό δείγμα.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου.

πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.