Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

«Πράσινο φως» του ΣτΕ στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Του Αλ. Αυλωνίτη*

«Πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσουν εργασίες στα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας...



Συγκεκριμένα, με απόφαση του ΣτΕ ξεμπλοκάρονται οι εργασίες για την εγκατάσταση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» σε έκταση της Χαλκιδικής, προκειμένου να προχωρήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα, θεωρώντας ότι πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που είναι ιδιαίτερα συμφέρον για την εθνική οικονομία.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν κάτοικοι της Χαλκιδικής ζητώντας αρχικά να «παγώσει» και κατόπιν να ακυρωθεί η παραχώρηση (από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης) στην εταιρεία τμημάτων στις θέσεις «Σκουριές» (των κοινοτήτων Μ. Παναγιάς και Σταγείρων) και «Μαντέμ Λάκκος» (της κοινότητας Στρατονίκη του δήμου Αριστοτέλη). Ταυτόχρονα προσέβαλαν τα συμφωνητικά του περασμένου Μαΐου και τα πρωτόκολλα εγκατάστασης της εταιρείας στις περιοχές αυτές επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς λόγους.

Αφού αρχικά «πάγωσε» όλες τις ενέργειες με προσωρινή διαταγή, το ΣτΕ μελέτησε το φάκελο της υπόθεσης και απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής των κατοίκων, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς υπέρ της προόδου των εργασιών που υπέβαλαν και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, καθώς και σωματεία εργαζομένων σε μεταλλεία παραγωγής.

Μελέτη
Η Επιτροπή Αναστολών (πρόεδρος Αικ. Συγγούνα, εισηγητής Αικ. Σακελλαροπούλου) έλαβε υπόψη της τις διαβεβαιώσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει εκπονηθεί. Με τη μελέτη έχουν τεθεί αυστηροί και αναλυτικοί περιορισμοί για να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ προβλέπεται και η αποκατάσταση κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου. Επίσης το ΣτΕ έλαβε υπόψη του -όπως τονίζεται στην 398/12 απόφαση- ότι η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης σε περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας (20%), οι οποίες υπολογίζονται από 892 έως 1.300 τα πρώτα εννέα χρόνια ζωής του έργου, ενώ μετά τον ένατο χρόνο οι εργαζόμενοι θα είναι σταθερά 1.300 προερχόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (άνω του 90%) από την ευρύτερη περιοχή και τους παρακείμενους οικισμούς.

Επίσης εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς σχετιζόμενους έμμεσα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Για τη συμφέρουσα για την εθνική οικονομία επένδυση, επισημαίνεται ακόμα ότι θα αποδοθούν μεγάλα χρηματικά ποσά στο κράτος από τη φορολόγηση της εταιρείας και θα ενισχυθούν οι εξαγωγές, ενώ θα υπάρξει θετική επίδραση στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας.

*στην Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.