Τα χαρακτηριστικά του προσώπου προδιδούν εάν κάποιος ειναι ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος....
Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Cornell, σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως νεαροί άντρες και γυναίκες μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις φωτογραφίες ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ατόμων πολύ συχνότερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να αποδοθεί στην τύχη.
Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, κατορθώνοντας στο 65% των περιπτώσεων να αναγνωρίσουν με ακρίβεια την σεξουαλικότητα των άλλων. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν 57%.
Τα στοιχεία της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One», αποκαλύπτουν ακόμα ότι άντρες και γυναίκες αναγνώριζαν ευκολότερα τις λεσβίες απ’ ό,τι τους γκέι άντρες, ακόμα και όταν έβλεπαν τις σχετικές φωτογραφίες ανάποδα.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι υποσυνείδητα αξιολογούμε την σεξουαλικότητα των άλλων όταν τους γνωρίζουμε για πρώτη φορά.
«Είναι παρόμοιο με το ότι δεν σκεφτόμαστε συνειδητά, αλλά μέσα μας ξέρουμε, εάν κάποιος είναι άντρας ή γυναίκα, ή αν είναι λευκός ή μαύρος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόσουα Τάμπακ, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Είναι κάτι που κάνουμε κάθε μέρα, όταν συναντάμε ή γνωρίζουμε έναν άνθρωπο. Και είναι αυτόματο».
Στη μελέτη συμμετείχαν 129 φοιτητές από πανεπιστήμια της Washington, οι οποίοι έβλεπαν στην οθόνη ηλεκτρονικών υπολογιστών τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες 96 νεαρών ανδρών και γυναικών, που είχαν δηλώσει στους ερευνητές εάν είναι ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι.
Κάθε φωτογραφία εμφανιζόταν στην οθόνη για 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με τους φοιτητές να πρέπει εν συνεχεία να πουν τι γνώμη είχαν για την σεξουαλικότητα κάθε ατόμου που είδαν.
Οι φωτογραφίες ήταν εν πολλοίς παρόμοιες, καθώς είχαν αποκλειστεί πρόσωπα με τριχοφυϊα, γυαλιά, μέικ απ ή piercing. Επιπλέον, απεικόνιζαν μόνο πρόσωπα και όχι μαλλιά.
Η ακρίβεια των προβλέψεων στα γυναικεία πρόσωπα έφτασε το 65% όταν οι φωτογραφίες εμφανίζονταν κανονικά και το 61% όταν εμφανίζονταν ανάποδα.
Αντίστοιχα, για τα ανδρικά πρόσωπα, η ακρίβεια ήταν 57% και 53%.
Με τα αντρικά πρόσωπα, πάντως, υπήρξαν περισσότερες λανθασμένες απαντήσεις περί ομοφυλοφιλίας, απ’ ό,τι με τα γυναικεία.
Ο δρ Τάμπακ παραδέχθηκε πως η ερευνητική ομάδα εξεπλάγην από την ακρίβεια των απαντήσεων των φοιτητών, δεδομένου ότι έβλεπαν κάθε φωτογραφία για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της διάρκειας ενός βλεφαρίσματος!
*planet-greece, με πληροφορίες από Daily Talegraph, Sun, NHS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.