Την καθιέρωση συστήματος πληρωμής για τη χρήση των συχνοτήτων θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα. Η πλευρά των ιδιοκτητών ούτε που θέλει να συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενη την κατάσταση πτώχευσης....
Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο διεκδίκησης των χρημάτων, αν αυτό θα γίνει με δημοπρασία ή να θα πληρώνεται ένα ετήσιο τέλος για τη χρήση των συχνοτήτων και στην ψηφιακή εποχή. Γνωρίζει πως μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών όλη της χώρας, ενώ έχει δοθεί σχεδόν σε όλους το δικαίωμα της εκπομπής, με δεδομένη την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που θεωρεί αντισυνταγμαικό το καθεστώς της ανανέωσης των παρατάσεων λειτουργίας, και γνωρίζοντας πως η θητεία του ΕΣΡ, του αρμόδιου οργάνου, έχει προ καιρού λήξει.
Ποιοι όμως πληρώνουν ως τώρα για τη μετάδοση του σήματος. Η εταιρεία που έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα είναι η Multichoice, καθώς ως συνδρομητική πλήρωσε ένα εφάπαξ ποσό για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών, ενώ επίσης καταβάλει και ένα ετήσιο τέλος το οποίο , πλέον μετά και τη μείωση που έγινε ανέρχεται στο 3,5% επί του κύκλου εργασιών και στη συνέχεια περίπου 50 εκατ. ευρώ, από το 1995 στην … ΕΡΤ. Τα χρήματα από τις αναλογικές συχνότητες που χρησιμοποιούσε δεν πήγαιναν απευθείας στο δημόσιο, αλλά στην ΕΡΤ, αφού με βάση τη συμφωνία που κυρώθηκε με το νόμο Βενιζέλου 2328/95, η εταιρεία εξέπεμπε κωδικοποιημένο πρόγραμμα σε συχνότητα της ΕΡΤ με το λογότυπο CODERT. Ομοίως χρήματα για να εκπέμψει, έδωσε υπογράφοντας τη σύμβαση δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών και ο ΟΤΕ. Δεν είναι σαφές, πως γίνεται όμως η ετήσια καταβολής του τέλους, καθώς η τηλεοπτική υπηρεσία ΟΤΕ TV, ανήκει απευθείας στην εταιρεία και το π.χ. το 0,5% επί του τζίρου για την πρώτη χρονιά θα είναι αρκετά χρήματα.
Λεφτά πληρώνουν για τη χρήση των συχνοτήτων οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας. Το ποσό ανέρχεται στο 2% επί του κύκλου εργασιών, όμως μειώνεται κλιμακωτά κατά 50%, όταν υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις , με αντάλλαγμα τη μετάδοση δωρεάν διαφημίσεων των κομμάτων. Από τη διαδικασία αυτή το δημόσιο χάνει από 6 ως 12 εκατ. ευρώ. Εννοείται επίσης πως για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν πληρώνουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Με βάση τη νομοθεσία δεν πληρώνουν για τις συχνότητες η ΕΡΤ, το Κανάλι της Βουλής (που δεν διαθέτει άδεια) οι σταθμοί τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας και οι ραδιοφωνικοί σε όλη τη χώρα.
Ανταλλάγματα
Μέχρι πρότινος αυτό που συζητούσαν με τις κυβερνήσεις οι ιδιωτικοί σταθμοί ήταν το εξής. Να γίνει μια προκήρυξη για τους παρόχους δικτύων, όπως έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό στην Κύπρο. Οι αδειούχοι που θα προκύψουν πχ Digea ή η ΕΡΤ και τα μικρότερα δίκτυα στην περιφέρεια να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό. Αυτές οι εταιρείες, στην ουσία η Digea να εισπράττει τέλος από τους πελάτες τους σταθμούς για την άνοδο του σήματος τους. Στην περίπτωση όμως των σταθμών εθνικής εμβέλειας και για όσο διάστημα εκπέμπουν και αναλογικά, την περίοδο 2012-15 να απαλλαγούν από τα τέλη, με το επιχείρημα πως θα προχωρήσουν σε επενδύσεις για τη μετάδοση του ψηφιακού σήματος.
Πηγή: ΠΑΡΟΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.