Νέα τροπή παίρνει η κούρσα διεκδίκησης της Δωδώνης, μετά την απόφαση της «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συμμετάσχει στο διαγωνισμό πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ, των κτηνοτρόφων μετόχων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας....
Η εταιρία ΒΙΚΟΣ ΑΕ και η οικογένεια Σεπετά είναι ο στρατηγικός επενδυτής που αναλαμβάνει να δώσει την λύση στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας που κατείχε μέχρι πρόσφατα η ΑΤΕ.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει την γαλακτοβιομηχανία ένα βήμα πριν την απόκτησή της από ένα Ηπειρώτικο σχήμα, με τις Ενώσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών να διατηρούν τις μετοχές που σήμερα κατέχουν, αλλά παράλληλα να διασφαλίζουν την λειτουργία της επιχείρησης με τα ίδια χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα είχε, όπως η έδρα των Ιωαννίνων και η αποκλειστική συνεργασία με παραγωγούς της Ηπείρου.
Σε ανακοίνωση της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Σεπετάς υπογραμμίζεται ότι στόχος της εμπλοκής της στη Γαλακτοβιομηχανία είναι να διασφαλισθεί η παραμονή των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην Ήπειρο.
«Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τοπικών φορέων και των μετόχων παραγωγών και εκτιμώντας την ανάγκη να παραμείνει και να αναπτυχθεί η ΔΩΔΩΝΗ στην Ήπειρο, όπως πιστεύουμε ότι έχει την δυνατότητα προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να διατηρήσει ταυτόχρονα την σημερινή μετοχική συμμετοχή και βαρύτητα των παραγωγών σ’ αυτήν, αποφασίσαμε η εταιρεία μας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συνδράμει συμμετέχοντας ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ στον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όπως εμείς στην «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» μέσα σε 20 χρόνια καταφέραμε να κατακτήσουμε την κορυφή από την Ήπειρο με προσήλωση πάντα στις αρχές και στην φιλοσοφία μας και προσφέροντας εργασία σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα, με τον ίδιο τρόπο στηριζόμενοι στις ίδιες αρχές και στην ίδια φιλοσοφία μπορούμε να αναπτύξουμε την «ΔΩΔΩΝΗ» από την ΗΠΕΙΡΟ προς όφελος των παραγωγών και των εργαζομένων, ώστε όχι μόνον να διασφαλιστεί η παραμονή των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην ΗΠΕΙΡΟ αλλά να λειτουργήσει και σαν μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Μονόδρομος» για τις ΕΑΣ
Μετά την απροθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα Ενώσεων και παραγωγών για την μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στους φυσικούς της φορείς,
αλλά και την αδυναμία από την πλευρά των Ενώσεων εξεύρεσης χρημάτων για την εξαγορά των μετοχών, «απέναντι» σε άλλους επίδοξους αγοραστές, η λύση του στρατηγικού επενδυτή, ήταν μονόδρομος.
Όπως αναφέρουν οι Ενώσεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν «οι σύμβουλοι των Ενώσεων διερεύνησαν εκτενώς την αγορά σε Ευρώπη, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία ήταν και εταιρείες ανταγωνιστικές, funds που αποσκοπούσαν μόνο σε υπεραξίες και εταιρείες εκτός των προδιαγραφών των Ενώσεων.
Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, έγιναν συναντήσεις με πολυεθνικές εταιρείες συνεταιριστικού προφίλ, οι οποίες όμως δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται στην παρούσα φάση να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τις ΕΑΣ η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας καθώς αποτελεί μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στην Ελλάδα και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 πρώτες ελληνικές βιομηχανίες ως προς το ύψος των πωλήσεων και στις 25 πρώτες ως προς το EBITDA και την καθαρή κερδοφορία της. Η εταιρεία απασχολεί 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα».
Στην συμφωνία που έχει υπογραφεί καθορίζονται επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και στην λειτουργία της επιχείρησης.
«Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει δεσμευτεί ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα προϊόντα της εταιρείας θα παράγονται εκεί, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος της περιφέρειας και την ενίσχυση των δεσμών με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.
Η μεταβίβαση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ στο σχήμα των Ενώσεων δεν θα έχει μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιδράσεις, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο επιτυχούς απεμπλοκής φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με εμφανή αναπτυξιακά αποτελέσματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Τώρα πρέπει να μας στηρίξουν»
Στους λόγους που οδηγήθηκαν στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χρ. Μπαλτογιάννης σε δηλώσεις του υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να χαθεί η ΔΩΔΩΝΗ και να καταλήξει σε ιδιοκτήτη που δε θα στηρίξει την περιοχή και τους παραγωγούς της.
«Μετά από την άρνηση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων να μας χρηματοδοτήσουν για να πάρουμε το σύνολο των μετοχών, δυστυχώς φθάσαμε σε ένα σημείο εκβιαστικό, απειλητικό, με κίνδυνο να χάσουμε τελείως τη βιομηχανία», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πλέον το θέμα είναι πολιτικό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς.
«Όλοι όσοι μέχρι τώρα υπόσχονταν ότι η Βιομηχανία θα παραμείνει στην Ήπειρο με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμη και ο τοπικός τύπος, κάνουμε έκκληση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια γιατί η συμφωνία που έγινε ήταν μακρά, επίπονη και δεν είχε κανένα άλλο σκοπό εκτός της διατήρησης αυτής της βιομηχανίας.
Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε και έτσι θα λειτουργήσουμε από δω και πέρα για τους παραγωγούς, αυτούς θέλουμε να υπηρετούμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ.
«Μνημόνιο συνεργασίας» για την ΔΩΔΩΝΗ
Αναλυτικά στο «μνημόνιο» συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΕΑΣ και ο στρατηγικός συνεργάτης αναφέρονται οι όροι που θα ισχύσουν εφόσον η γαλακτοβιομηχανία καταλήξει στα χέρια τους. Τους όρους ανακοίνωσε αναλυτικά ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΙ Βασίλης Μήτσιος και το βασικότερο σημείο είναι ότι ο στρατηγικός επενδυτής που θα καταβάλλει το σύνολο του ποσού της προσφορά, 21 εκ. ευρώ περίπου, θα έχει το 67,7% των μετοχών, εφόσον η πρόταση επιλεχθεί.
Το ποσοστό του 7,7% που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο δικαστικής διαμάχης με την ΑΤΕ δίνεται από τις ΕΑΣ στον στρατηγικό επενδυτή με αντάλλαγμα την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην ΖΩ.ΔΩ ΑΕ ενώ παράλληλα παύει κάθε δικαστική διεκδίκηση.
Ο κ. Μπαλτογιάννης σημείωσε πως έγιναν προσπάθειες για την διατήρηση του 7,7% ωστόσο στάθηκε αδύνατο να το αποκτήσουν.
Σύμφωνα με το σύμφωνο οι ΕΑΣ θα κατέχουν το 32,23%, ενώ ο στρατηγικός συνεργάτης θα καλύψει το συνολικό ποσό της προσφοράς που υπέβαλλαν οι ΕΑΣ στο διαγωνισμό. Μάλιστα προβλέπεται η μετοχική σχέση να παραμείνει αμετάβλητη και να μην επηρεαστεί από καμία αυθαίρετη αύξηση κεφαλαίου. Επίσης σε περίπτωση πώλησης μετοχών από οποιαδήποτε ΕΑΣ, αυτές θα μεταβιβάζονται με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υπολοίπων ΕΑΣ και δευτερευόντως υπέρ του στρατηγικού συνεργάτη.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα στην αγορά γάλακτος με την τιμή του πρόβειου γάλακτος να σχετίζεται με την διαμόρφωση της τιμής της φέτας ενώ επίσης η εταιρεία θα καλύπτει μέρος του κεφαλαίου κίνησης των παραγωγών για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων έναντι τις αξίας του εισκομιζόμενου γάλακτος. Βασικός όρος είναι ότι όλες οι ανάγκες της εταιρείας σε πρώτη ύλη θα καλύπτονται από παραγωγούς της περιφέρειας Ηπείρου και μόνο σε περίπτωση μη επάρκειας από άλλους παραγωγούς. Επίσης θα δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό από το ποσοστό των κερδών για την ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος ενώ η έδρα και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στα Γιάννινα.
Στη συμφωνία περιλαμβάνονται όροι που έχουν να κάνουν με την αντιπροσώπευση στο Δ.Σ, τον εσωτερικό έλεγχο, τις υποχρεώσεις της εταιρείας, τη διανομή των μερισμάτων και κερδών, τη δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών και τη διασφάλιση και ανάπτυξη της εταιρείας.
Διαφωνούν οι παραγωγοί
Το «χάσμα» μεταξύ των Ενώσεων και παραγωγών μεγάλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως διεφάνη στην πρόσφατη σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι επιδίωκαν τη δημιουργία πρωτοβάθμιου οργάνου με τη συμμετοχή αποκλειστικά κτηνοτρόφων που σε συνεργασία με τις ΕΑΣ θα εξαγόραζαν τη γαλακτοβιομηχανία στη λογιστική της αξία, αλλά με ορίζοντα αποπληρωμής πέντε ετών.
Αν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ Ιωαννίνων ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας διαχώρισε τη θέση του και εξέφρασε την κάθετη αντίθεση των παραγωγών στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Μάλιστα, με αφορμή και τα προβλήματα που βιώνει ο κτηνοτροφικός κόσμος εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών πραγματοποιείται τη Δευτέρα συγκέντρωση, στις 11 το πρωί στη γαλακτοβιομηχανία.
«Είναι ένας αγώνας επιβίωσης, τόσο απέναντι στα προβλήματα όσο και απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πιστεύουμε ότι η στάση των Ενώσεων να προχωρήσει στην πώληση του 67,7% θα είναι αρνητικό για την κτηνοτροφία», σημείωσε ο κ. Τζίμας.
«Ούτε αν οι ενώσεις έπαιρναν το 40% δε θα συμφωνούσαμε. Η μόνη υποχώρηση που κάναμε και αυτή ήταν η τελική μας θέση ήταν να δοθεί στη λογιστική της αξία και τα χρήματα να προέλθουν από την κερδοφορία της πενταετίας», τόνισε.
πηγή: greekmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.