Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Οι βρετανικές εκτιμήσεις και τα σενάρια για την Ελλάδα και το ευρώ

του Θανάση Γκαβού
Την κρισιμότητα των επαφών του Αντώνη Σαμαρά με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ επισημαίνουν ο Τύπος και οικονομικοί αναλυτές στη Βρετανία.

Η Daily Telegraph σχολιάζει ότι...


 ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινά μια Οδύσσεια με Ιθάκη την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Κλειδί για την αναγκαία αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, προσθέτει η εφημερίδα, είναι η σοβαρότητα του πακέτου μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ελληνική κυβερνητική πηγή δηλώνει στο BBC ότι ο κ. Σαμαράς θα θέσει στις επαφές του το ζήτημα της διετούς επιμήκυνσης της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, αλλά δε θα πιέσει υπερβολικά ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση με τους πιστωτές. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στο Βερολίνο εκτιμά ότι παρά τις αυστηρές δηλώσεις από τη Γερμανία υπάρχουν περιθώρια ελιγμών από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι δεν έχει απορριφθεί ρητώς και οριστικά σε κορυφαίο επίπεδο το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης βοήθειας σε περίπτωση μικρών αποκλίσεων από το πρόγραμμα, αν η τρόικα διαπιστώσει πρόοδο.

Πάντως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Φουκς επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση περαιτέρω οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα. Εκτίμησε για ακόμα μία φορά δε ότι ελληνική έξοδος δε θα επηρεάσει την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η δε εφημερίδα Independent τονίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ καλείται να επιλέξει μεταξύ της συνοχής της ευρωζώνης και της συνοχής της κυβέρνησής της, αποφασίζοντας για τη στήριξη ή μη της Ελλάδας.

Οι Financial Times πιστεύουν ότι οι νέες περικοπές θα περάσουν από την ελληνική Βουλή, ωστόσο αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει μια διετή παράταση στο πρόγραμμα, τότε θα δημιουργηθεί ζήτημα για την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι hedge funds τουλάχιστον στο Λονδίνο έχουν αρχίσει να αγοράζουν περισσότερα φθηνά ελληνικά ομόλογα εκτιμώντας ότι θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα που θα τους αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Σε άλλο ρεπορτάζ του το BBC επισημαίνει ότι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ζουν υπό συνθήκες φτώχειας λόγω της λιτότητας και της ύφεσης. Εκπρόσωπος φορέα συνταξιούχων αναφέρει ότι αν περικοπούν περισσότερο οι συντάξεις οι ηλικιωμένοι θα βγουν στους δρόμους μαζικά. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κων/νος Μίχαλος προειδοποίησε μιλώντας στο BBC ότι τα νέα μέτρα επιφυλάσσουν έναν πολύ δύσκολο Σεπτέμβριο στο κοινωνικό πεδίο.

Η Daily Mail εξάλλου σημειώνει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοιχίσει στη Βρετανία περίπου ένα δισεκατομμύριο λίρες, καθώς τόση αναμένεται να είναι η συμβολή της χώρας σε πακέτο στήριξης που θα δώσει στην Αθήνα το ΔΝΤ.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών για τις συνέπειες της διάσπασης της ευρωζώνης στη βρετανική οικονομία, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει διαμηνύσει στο Βερολίνο ότι δεν έχει πρόβλημα με την εξώθηση της Ελλάδας εκτός ευρωζώνης, εφόσον θα έχουν ληφθεί μέτρα για αποτροπή της διάχυσης της κρίσης. Το Λονδίνο στηρίζει συγκεκριμένα τη λύση του ευρωομολόγου, προσθέτει η Mail.

Στα σχόλια και σημειώματα αναλυτών την Τετάρτη περιλαμβάνονται αυτό της επενδυτικής εταιρείας GLC που χαρακτηρίζει αναγκαία τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα. Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πισανί-Φερί καλεί τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με την Ελλάδα. Ο ίδιος, γράφοντας στους Financial Times, υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ με επιμήκυνση του προγράμματος, κούρεμα στο χρέος προς επίσημους πιστωτές και ενθάρρυνση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός Ντέσμοντ Λάχμαν εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να σπάσει τα δεσμά του ευρώ με μια έξοδο που αν γίνει σωστά θα προσφέρει στη χώρα ένα λαμπρότερο μέλλον, ενώ η εταιρεία RBC δηλώνει ότι όλα είναι θέμα αξιοπιστίας, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία των νέων μέτρων που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ανάλυσή της η Citigroup επιμένει ότι υπάρχουν 90% πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό αίτημα παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής δοκιμάζει τα περιθώρια ελιγμών της Γερμανίας.

Ο Μάρτιν Κέρινγκ από το Economist Intelligence Unit αναφέρει ότι είναι αναγκαία η μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλιώς η χώρα δε θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο λιτότητα και ύφεσης, ενώ ο Μάικλ Χιούσον από τη CMC ζητά συγχώρεση χρέους επισημαίνοντας τη μη-λειτουργικότητα του ευρώ ως έχει.

Εν τω μεταξύ το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Αγγλίας, Άνταμ Πόσεν δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να προβεί σε αναδιάρθρωση των χρεών των χωρών οφειλετών, καθώς τα δάνεια των γερμανικών τραπεζών προς τις χώρες αυτές χρησιμοποιούνται για την αγορά γερμανικών εξαγωγών. «Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο έτσι και εδώ η ζημιά πρέπει να μοιραστεί μεταξύ δανειζομένου και δανειστή», είπε ο κ. Πόσεν.

Τέλος, διατυπώνοντας ένα ακραίο σενάριο ο Μάρτιν Χούμπερ από την ETX Capital εκτιμά ότι αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά να λάβει διευκολύνσεις από τους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτησή του και νέες εκλογές.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.