Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τα ρουσφέτια της Βουλής

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα*

Ακόμα και τις στιγμές που χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβάζονται σε «ουρές» που οδηγούν είτε στα ταμεία ανεργίας είτε σε χώρους άκρως επώδυνης αγωνίας ακόμα και για τη δυνατότητα εκπλήρωσης στοιχειωδών υποχρεώσεών τους, στενοί συγγενείς και φίλοι πολιτικών προσώπων συνωστίζονται στους προθαλάμους...

 των γραφείων των τελευταίων, αναλαμβάνοντας αμειβόμενη από τα χρήματα των φορολογουμένων εργασία!

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τον διορισμό συγγενικών προσώπων και φίλων κοινοβουλευτικών παραγόντων σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή, δεν συνιστούν «είδηση»: Η τακτική αυτή, δηλαδή της ακραίας εκμετάλλευσης του προνομίου που οι ίδιοι έχουν από χρόνια θεσμοθετήσει για τον εαυτό τους, είναι πολυετής.

Ωστόσο, την ώρα της μεγάλης μάχης για να διατηρηθεί, με ακραίες θυσίες για τους πολίτες, η Ελλάδα στο ευρώ, αυτές οι εκτός δημοσίου ελέγχου, νόμιμες μεν αλλά άκρως αμφισβητούμενης ηθικής προσλήψεις, ήρθαν να προκαλέσουν έως και την παρέμβαση του πρωθυπουργού: Ο κ. Σαμαράς ζήτησε άμεσα να διερευνηθεί η δυνατότητα απαγόρευσης της δυνατότητας πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί να προσλαμβάνουν ως μετακλητούς υπαλλήλους, συγγενείς έως και δεύτερου βαθμού. Ειδικά στο Κοινοβούλιο, όλα τα πολιτικά πρόσωπα, μεμονωμένα ή και τα κόμματα, έχουν τέτοια δυνατότητα.

Το αρνητικά εντυπωσιακό είναι πως το τελευταίο διάστημα, εκείνοι που φέρονται να έχουν κάνει (κατά)χρηση της εν λόγω δυνατότητας, είναι «θεσμικοί» παράγοντες, εν ενεργεία ή πρώην αξιωματούχοι: Φιλ. Πετσάλνικος και Β. Πολύδωρας πρώην πρόεδροι, Γ. Τραγάκης Α΄ αντιπρόεδρος, αλλά και ο Π. Καμμένος, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες να προσλαμβάνουν συγγενείς τους στα γραφεία τους. Ο κατάλογος, όπως συζητείται στο Περιστύλιο, δεν σταματά εδώ.

Ομως, άπαντες φροντίζουν να διατηρούν το πέπλο αδιαφάνειας, όχι μόνο αρνούμενοι να δώσουν στοιχεία για το ποιοι ακριβώς και πόσοι έχουν προσληφθεί δι' αυτής της πλαγίας οδού. Η άρνηση φθάνει στο σημείο να μη δίνεται στη δημοσιότητα ούτε καν ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής, στο τμήμα του εκείνο που καθορίζει μεταξύ άλλων τα προνόμια των 300 και ως προς τη στελέχωση των γραφείων τους (αποσπάσεις υπαλλήλων, προσλήψεις μετακλητών κ.ά.).

Στο σκοτάδι οι αποφάσεις

Το απαράδεκτο για έναν χώρο όπως είναι το Κοινοβούλιο «καθεστώς» αδιαφάνειας, επεκτείνεται και σε σειρά άλλων ευαίσθητων τομέων, όπως είναι η οικονομική διαχείριση. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα: Πρώτον, η διεύθυνση του Κοινοβουλίου αποφεύγει να δώσει -ως ώφειλε εδώ και χρόνια- στη δημοσιότητα τους ετήσιους προϋπολογισμούς του Ιδρύματος της Βουλής. Δεύτερον, δεν δημοσιοποιούνται όλες οι αποφάσεις του εκάστοτε προέδρου. Μεταξύ όσων επιχειρείται να μείνουν στο σκοτάδι, είναι και εκείνη του κ. Β. Πολύδωρα για την καταβολή εκλογικού επιδόματος στους εργαζομένους στο Κοινοβούλιο. Μια ενέργεια η οποία, ως γνωστόν, είχε επίσης προκαλέσει δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Οι δύο αυτές αντιδράσεις του κ. Σαμαρά ήρθαν εκτός των άλλων να καταδείξουν -στο μέτρο που τους αναλογεί- πως στη Βουλή το σύστημα μοιάζει να έχει εντελώς παραλύσει. Οχι μόνο σε επίπεδο εσωτερικού ελέγχου λειτουργίας, αλλά και σε πολιτικό: Οι καθημερινά σχεδόν άδειοι διάδρομοι και αίθουσες του μεγάρου της Βουλής, «αντηχούν» την ανυπαρξία νομοθετικού έργου...

*στην Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.