Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ποιος είναι ο Έλληνας "μίστερ diamond" που φλερτάρει με τα πετρέλια του Αιγαίου;

Ο ελληνοκύπριος Άδωνης Πουρούλης επιστρέφει ως επίδοξος επενδυτής, διεκδικώντας δικαιώματα έρευνας για κοιτάσματα στη δυτική Ελλάδα.
Στις 2 Ιουλίου το μεσημέρι, όταν έγιναν γνωστά τα ονόματα των υποψήφιων επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για να αποκτήσουν τα δικαιώματα έρευνας για πετρέλαια σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, μια από τις εταιρείες τράβηξε τα βλέμματα, καθώς το όνομά της δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των «γνωστών υποψηφίων».
Ο λόγος για την...


 Chariot Oil & Gas, την εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για την περιοχή των Ιωαννίνων. Για τους insiders της αγοράς, πάντως, η προσφορά της Chariot Oil δεν αποτέλεσε έκπληξη. Και αυτό γιατί συνιδρυτής, ιθύνων νους και πρόεδρος της εταιρείας είναι ένας κυπριακής καταγωγής Έλληνας της διασποράς.

Ο κ. Άδωνης Πουρούλης θεωρείται ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους επιχειρηματίες, με πολυσχιδή δραστηριότητα, που ξεκινά από την εξόρυξη χρυσού και διαμαντιών από τα ανεξάντλητα αποθέματα της μαύρης ηπείρου, όπου και ο ίδιος γεννήθηκε, μέχρι τα χρηματοοικονομικά και τις δημόσιες προσφορές εταιρειών στο City του Λονδίνου.

Μετανάστης
Δεύτερης γενιάς μετανάστης και γιος του μεγιστάνα των ορυχείων της Νοτίου Αφρικής Λουκά Πουρούλη, ο οποίος μετανάστευσε στη Ν. Αφρική το 1964 και, αφού εργάστηκε επί 13 χρόνια τον τομέα εξόρυξης πολύτιμων λίθων, ίδρυσε το 1977 τη δική του εταιρεία, τον όμιλο Salene, με δραστηριότητες στον χρυσό, στα διαμάντια, στο τιτάνιο και στα σμαράγδια.

Γεννημένος το 1970, ο Άδωνης όσο και ο κατά τέσσερα χρόνια νεότερος αδελφός του, Φοίβος, ήξεραν από πολύ μικροί τον δρόμο που θα ακολουθούσαν. Ο πατέρας του, πάντως, που παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Tharisa, δηλώνει ότι η καλύτερη νοτιοαφρικανική εταιρεία εκτός της δικής του είναι η Petra Diamonds, η εταιρεία που ίδρυσε το 1997 ο Άδωνης.

Είχε προηγηθεί μια εξαετής καριέρα ως μεταλλειολόγου, σε διάφορα ορυχεία, από τη Νότια Αφρική έως τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου ο Άδ. Πουρούλης αναζητούσε ευκαιρίες. Μάλιστα, ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία δύο ορυχείων στη Ν. Αφρική, του Blue Diamond Mines και του Pagvlei. Εκτός, όμως, από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, σύντομα ο ίδιος εξειδικεύτηκε και σε έναν άλλο τομέα: στη δημιουργία εταιρειών οι οποίες στη συνέχεια εισήχθησαν σε χρηματιστήρια, αντλώντας σημαντικά κεφάλαια.

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται οι εταιρείες Petra Diamonds, Chromex Mining και Mukuba Resources, ενώ ακόμα εργάζεται σε μια σειρά από νέα projects για εταιρείες όπως οι Benzu Resources, Alufer Mining, Centrale Oil & Gas, Helios Oil & Gas και Rainbow Resources.

Πρόσφατα, μάλιστα, κατάφερε να συγκεντρώσει 325 εκατ. δολάρια, μέσω προσφοράς δικαιωμάτων, με το ποσό να κατευθύνεται για την απόκτηση νέου ορυχείου στη Ν. Αφρική. Μεταξύ των assets της εταιρείας, που πλέον έχει μεταταγεί στην κύρια αγορά του LSE, περιλαμβάνεται το περίφημο ορυχείο Cullinan. Σε αυτό το ορυχείο της Νοτίου Αφρικής η εταιρεία ανακάλυψε το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι του κόσμου, 3.106 καρατίων, από το οποίο στη συνέχεια προέκυψαν 105 πολύτιμες πέτρες.

Η μεγαλύτερη από αυτές, το Κάλιναν Ι, 530,20 καρατίων και αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετήθηκε από τον βασιλιά Εδουάρδο στο βασιλικό σκήπτρο και αποτελεί τμήμα των Κοσμημάτων του Στέμματος, που εκτίθενται στον Πύργο του Λονδίνου. Ένα ακόμα εύρημα από το συγκεκριμένο ορυχείο είναι το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι, 507,55 καρατίων, που ανακαλύφθηκε το 2009 και το οποίο κάλυψε τα λειτουργικά κόστη του ορυχείου για δύο χρόνια.

Από παλιά το ενδιαφέρον νια τον ελληνικό «μαύρο χρυσό»

Εδώ και πέντε χρόνια, πάντως, ο Άδ. Πουρούλης ανοίχτηκε και σε άλλους συγγενείς τομείς, όπως η έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίων. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2007 δημιούργησε την Chariot Oil & Gas, την εταιρεία στην οποία παραμένει πρόεδρος, βοηθώντας τη να συγκεντρώσει τον Μάιο του 2008 90 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, στη συνέχεια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας, πραγματοποίησε ακόμα μία επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, συγκεντρώνοντας 140 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία σήμερα, με τρέχουσα τιμή στις 1 1 2 πένες, έχει δραστηριότητες στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία. Στόχος της, όπως αναφέρει, είναι η ανάπτυξη των παγίων που διαθέτει, ώστε να καταστούν παραγωγικά, ενώ παράλληλα αναζητά συμφωνίες (farm out) με πιθανούς επενδυτές που θα αναλάβουν τα κόστη ανάπτυξης με αντάλλαγμα την παραχώρηση μεριδίου στα πεδία.

Η σχέση της Chariot Oil & Gas, πάντως, δεν εξαντλείται μόνο στην καταγωγή του κ. Πουρούλη, αφού ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας, Matthew Taylor, είναι άριστος γνώστης της ελληνικής αγοράς και των οικοπέδων που προσφέρθηκαν στον τελευταίο διαγωνισμό. Και αυτό, γιατί ο ίδιος είχε στο παρελθόν εργαστεί στην εταιρεία Triton Energy, την εταιρεία από το Ντάλας που το 1995 είχε υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο για την περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Στη συνέχεια, όμως, η Triton εξαγοράστηκε από την Amerada Hess, η οποία δεν έδειξε ενδιαφέρον να συνεχίσει τις έρευνες στην Ελλάδα, και η εταιρεία εγκατέλειψε την ελληνική αγορά.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.