Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Αυτοκίνητα «συνομιλούν» μέσω Wi-Fi και αποφεύγουν ατυχήματα

Αν και ο τίτλος ενδεχομένως να παραπέμπει στον διάσημο «Κιτ» του «Ιππότη της Ασφάλτου», η τεχνολογία που δοκιμάστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται ακόμα λίγο πίσω σε σχέση με το μαύρο όχημα του Michael Knight, καθώς τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν στους δρόμους του Αν Aρμπορ (Μίτσιγκαν) δεν μπορούσαν να «συζητήσουν» στα αλήθεια. Ωστόσο, είχαν τη δυνατότητα να...


 «μιλήσουν», όχι με τους οδηγούς τους, αλλά το ένα με το άλλο, χάρη σε μία νέα τεχνολογία παρεμφερή με το γνωστό Wi-fi, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων.

Το συνολικό budget του προγράμματος Safety Pilot ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια, και μεγάλες εταιρείες του χώρου της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Ford η General Motors η Honda, η Hyundai η Mercedes- Benz, η Nissan, η Toyota και η Volkswagen παρέχουν οχήματα, ενώ το πρόγραμμα διαχειρίζεται το UMTRI (το ινστιτούτο ερευνών μεταφοράς του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν).

Τα αυτοκίνητα του προγράμματος είναι εφοδιασμένα με ένα ειδικό κιτ επικοινωνίας- το οποίο στην ουσία αποτελεί μία συσκευή που βασίζεται σε τεχνολογία παρόμοια με αυτή του Wi-fi- με άλλα αντίστοιχα εξοπλισμένα αυτοκίνητα, καθώς και με συγκεκριμένα σημεία της υποδομής μίας πόλης. Ως εκ τούτου, έχουν «εικόνα» της κίνησης και των πιθανών κινδύνων, προειδοποιώντας τον οδηγό εάν κάποιο αυτοκίνητο πλησιάζει από κάποιο «τυφλό» σημείο, κάνει απότομες αλλαγές λωρίδας, φρενάρει απότομα και γενικότερα εάν παρατηρείται δραστηριότητα άλλων οχημάτων που μπορεί να έχει ατυχείς επιπτώσεις.

Οι φιλοδοξίες για το πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλες, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως πρόκειται για μία τεχνολογία η οποία στο μέλλον μπορεί να είναι εκ των ουκ άνευ του εξοπλισμού ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Αν και ακόμα απαιτούνται πολλές δοκιμές για να φανεί πόσο αποτελεσματική είναι υπό τις συνθήκες του πραγματικού κόσμου, το 90% των οδηγών που συμμετείχαν στις δοκιμές δήλωσαν ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, το 80% των τροχαίων που δεν οφείλονται σε κάποιο σημαντικό πρόβλημα του οδηγού (αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ) θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν η τεχνολογία αποδειχτεί αξιόπιστη. Σε παρεμφερές πνεύμα κινούνται και οι έρευνες στις οποίες προβαίνουν εταιρείες όπως η Bosch και η Nissan, ωστόσο πρόκειται για συστήματα αισθητήρων που παρακολουθούν την περιοχή και τις κινήσεις γύρω από το όχημα, δεν επικοινωνούν με άλλα οχήματα. Επίσης, η Volvo χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία για την ανάπτυξη ενός συστήματος «αυτομάτου πιλότου», που δίνει σε ένα ή παραπάνω αυτοκίνητα τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μόνα τους ένα όχημα- «αρχηγό», σχηματίζοντας κονβόι και επιτρέποντας στον οδηγό να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.