Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

23 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, σήμερα [ΒΙΝΤΕΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ]

Συνέβη σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου 1989

Διαβάστε στο planet-greece τι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής. Παρατηρείστε τι έγραφε η εφημερίδα του Γιώργου Κουρή, Αυριανή. Δείτε κάποιες... σατανικές συμπτώσεις.

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» ήταν η φράση του η οποία έμεινε ιστορική και φανερώνει τα κυρίαρχα στοιχεία του χαρακτήρα του...


Πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μπακογιάννης πέφτει νεκρός από σφαίρες της 17 Νοέμβρη έξω από το γραφείο του. Ήταν μια δολοφονία η οποία στιγμάτισε την πολιτική ζωή του τόπου, τις ιδέες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
 Πίστη στην ιδέα της δημοκρατίας, αγωνιστικότητα και βεβαιότητα ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λύνονται με καλή θέληση, διάλογο και συναίνεση. Ήταν υπέρμαχος των προσπαθειών για την εθνική συμφιλίωση και με δική του πρωτοβουλία ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το καλοκαίρι του 1989.

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στο χωριό Βελωτά του δήμου Προυσού της Ευρυτανίας το 1935.
Γιος παπά, ανατράφηκε με μεγάλες δυσκολίες και ανέχεια, αλλά ήταν άριστος μαθητής, διακρινόμενος για τη φιλομάθειά του. Τέλειωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Πάτρα, σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο και σε ηλικία 25 χρόνων, πήγε στη Γερμανία για να εργασθεί, ολοκληρώνοντας παράλληλα εκεί τις μεταπτυχιακές σπουδές του.
Από τις αρχές του ’60 ο Μπακογιάννης προσελήφθη στη ραδιοφωνία της Βαυαρίας. Ξεκίνησε εκεί την παρουσίαση μιας ελληνόφωνης εκπομπής, η οποία έγινε γρήγορα δημοφιλέστατη.
Την περίοδο της απριλιανής χούντας, η εκπομπή αυτή, η οποία μεταδιδόταν στην Ελλάδα μέσω Ντόϊτσε Βέλε, έγινε πυρήνας αντίστασης, σωστής ενημέρωσης και κινητοποίησης των ελεύθερα σκεπτόμενων Ελλήνων.

Το 1974, με τη μεταπολίτευση, ο Παύλος Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε με την Ντόρα Μητσοτάκη.
Εργάσθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», έγινε αργότερα εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ», το 1985 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας.

 Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 1989, στις 7.58 το πρωί, τρεις ένοπλοι πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια και τραυμάτισαν θανάσιμα τον Παύλο Μπακογιάννη, βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ και γαμπρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι...

...Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.
Picture
Picture
«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης» (απόσπασμα από τη 12σέλιδη προκήρυξη με ημερομηνία 18.9.1989 που εστάλη στην «Ελευθεροτυπία» στις 9 Οκτωβρίου 1989).

Στην προκήρυξη με τίτλο «Αρχισε η κάθαρση», που έχει ημερομηνία 18.9.1989, αναφέρθηκε ότι η ΝΔ και ο Συνασπισμός εξαπάτησαν και εξαπατούν χυδαία τον λαό, αφού οδηγούν με τη στάση τους στην παραγραφή των εγκλημάτων, χωρίς να κρατάνε τα προσχήματα. Στην προκήρυξη αναφέρονται ως συνυπεύθυνοι (με τον Μπακογιάννη) του σκανδάλου Κοσκωτά οι Παπανδρέου, Κουτσόγιωργας, Πέτσος, Ρουμελιώτης και Χαλικιάς. Επίσης γίνεται αναφορά για την κρίση στην ΚΝΕ.

Τι έλεγαν οι εφημερίδες

Picture

Η εφημερίδα «Πρώτη» στην έκτακτη έκδοσή της την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 1989 γράφει ότι η «Αυριανή» με δημοσίευμά της στις 11.9.1989 προτρέπει σε δράση τη 17Ν, αφού αναφέρεται σε προβοκάτσια την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουρή, σχεδιάζει η ΝΔ κατά του ΠαΣοΚ, καλεί ουσιαστικά τη 17Ν να εμφανιστεί πριν από τις εκλογές για να κριτικάρει τις πολιτικές εξελίξεις και να αναλάβει δράση εναντίον της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Η «Πρώτη» συνεχίζει: «Η σατανική όσο και αφελής αυτή υπόδειξη, μετά τη σημερινή δολοφονική ενέργεια, αποκτά ουσιαστικά διάσταση και είναι σκόπιμο να εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου του 1989, δήλωσε για τον φόνο του Μπακογιάννη, ότι «η “Αυριανή” προετοίμασε το έγκλημα της 17Ν».

Η «Αυγή» έγραψε την Τετάρτη 27.9.1989: «Η 17Ν ήξερε τι επιδίωκε: Να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη διαδικασία της κάθαρσης. Να δημιουργήσει κλίμα έντασης και αναταραχής. Να αναιρέσει τη βούληση του ελληνικού λαού να πορευθεί ομαλά προς τις επικείμενες εκλογές και φυσικά να “αποδείξει” ότι τα σκάνδαλα του καλαμποκιού ή των υποκλοπών ή του Κοσκωτά δεν είναι δα μια τόσο σοβαρή υπόθεση ώστε να ασχολούμαστε με αυτήν». Στην ίδια έκδοση, ο Χαρίλαος Φλωράκης λέει: «Οι αυριανιστές ήσαν οι μόνοι που δεν αισθάνθηκαν για τον φόνο του Μπακογιάννη ντροπή. Κάποιοι βέβαια εμφανίστηκαν υποκριτικά συντετριμμένοι. Ενώ κάποιοι άλλοι – θρασείς, προκλητικοί, αγριάνθρωποι – δεν απέκρυπταν τον επόμενο στόχο τους: “Μετά τον Μπακογιάννη”, έλεγαν, “σειρά έχει ο Κύρκος”!».

Η «Απογευματινή» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 1989 είχε ως πρώτο τίτλο «Πολιτικοί αρχηγοί: Να οι ηθικοί αυτουργοί. Το ΠαΣοΚ πίσω απ’ τους φονιάδες. Αμεση σχέση κινήματος και εκτελεστών» και ο «Ελεύθερος Τύπος» της ίδιας ημέρας έγραφε: «Χτύπησε η πασοκική 17 Νοέμβρη».

Σήμερα
Picture
Η Αστυνομία διαθέτει την ομολογία του Βασίλη Τζωρτζάτου, ο οποίος είπε στην προανακριτική του κατάθεση ότι πήρε μέρος στη λήψη απόφασης της δολοφονίας.

Βάσει της κατάθεσής του, με τη δολοφονία εμπλέκονται ακόμη οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης: «… Σε συνάντηση που είχαμε στα μέσα Αυγούστου 1989 εγώ, ο “Λάμπρος” (σ.σ.: Γιωτόπουλος), ο “Λουκάς” (σ.σ.: Κουφοντίνας) και ο “Μιχάλης” (σ.σ.: Σ. Ξηρός) με πρόταση του “Λουκά” και του “Λάμπρου” αποφασίσαμε την εκτέλεση του βουλευτή Μπακογιάννη. [...] Την εκτέλεση έκαναν ο “Λουκάς”, ο “Μιχάλης” και ο “Χάρης” (σ.σ.: Κωστάρης), χωρίς να ξέρω ποιος πυροβόλησε. Μετά την εκτέλεση και οι τρεις ήρθαν πεζή στο αυτοκίνητο όπου ήμουν εγώ».

Στη δική του κατάθεση ο Χριστόδουλος Ξηρός τονίζει: «Στη δολοφονία του Μπακογιάννη εγώ δεν συμμετείχα, πλην όμως, απ’ όσα άκουσα στην οργάνωση, την ομάδα αποτελούσαν ο “Σταμάτης”, ο αδελφός μου ο Σάββας, ο “Λουκάς”, ο “Χάρης” και ο “Λάμπρος”».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.