Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Προ των πυλών ο "γάμος" Πειραιώς - Γενικής


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika, οι δύο πλευρές έχουν... δώσει τα χέρια και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Το επόμενο 15ήμερο αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η απόκτηση της Γενικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς. Η διαδικασία πώλησης της Γενικής Τράπεζας θα γίνει με ανταλλαγή....

μετοχών και εν συνεχεία οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν καλύπτοντας μέρος του 10% της ελάχιστης συμμετοχής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα υλοποιήσει η Πειραιώς και η οποία εκτιμάται στα 6,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η Societe Generale θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση -ύψους 400 εκατ. ευρώ- της Γενικής Τράπεζας πριν από την πώληση.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της Τράπεζας Πειραιώς από τη συμμαχία με τους Γάλους; 

Καταρχήν η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται λιγότερα κεφάλαια για τον όμιλο, καθώς εφόσον ανακεφαλαιοποιηθεί η Geniki από τη Societe Generale, η νέα κεφαλαιακή απαίτηση που θα προκύψει στο νέο σχήμα Πειραιώς - ΑΤΕ - Geniki θα είναι αναλογικά μικρότερη. Την ίδια στιγμή, η Societe Generale θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας στην Τράπεζα Πειραιώς (πιθανότατα με ποσοστό λίγο πάνω από 5%), εξέλιξη που θα επιτρέψει στην ελληνική τράπεζα να ένα σημαντικό μέρος της ελάχιστης συμμετοχής του 10% για την ανακεφαλαιοποίησή της που θα ακολουθήσει προσεχώς. Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί περί τα 6,5 δισ. ευρώ κεφάλαια, η αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοί της ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως που θεωρείται ως μεγάλο κέρδος της συμφωνίας, είναι πως θα δημιουργηθεί μια ισχυρή ως προς τη δυνατότητα του funding τράπεζα, καθώς η Societe Generale θα προσφέρει στον νέο όμιλο τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις αγορές χρήματος, κάτι που έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια για τις ελληνικές τράπεζες.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται πως ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένας από τους πλέον δαιμόνιους παίκτες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. O «στρατηγός Mιχάλης», όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες του, είχε προετοιμαστεί καλά για τον τελευταίο γύρο. Ήξερε ότι λόγω κρίσης και ανταγωνισμού βρίσκεται σε συνθήκες πολέμου. Kαι ξέρει ακόμη καλύτερα, ότι στον πόλεμο μπορείς να χάσεις πολλές μάχες, αρκεί να κερδίσεις την τελευταία. Tην κέρδισε με το μεγάλο deal να κλείνει την πιο κρίσιμη στιγμή. Τη στιγμή που όλοι θεωρούσαν πως ο Ομιλος Πειραιώς μετά τις ζημιές από το PSI βρισκόταν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, φρόντισε με δύο αιφνιδιαστικές κινήσεις όχι μόνο να βρεθεί μπροστά από τον ανταγωνισμό τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά να αποκτήσει και στρατηγικά πλεονεκτήματα που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να βρει στην πορεία ο ανταγωνισμός. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται για άλλη μια φορά πρωτοπόρος στις εξελίξεις, ανοίγοντας πρώτος τον χορό των deals, επαναφέρει την Τράπεζα Πειραιώς στο προσκήνιο των τραπεζικών εξελίξεων και αυξάνει το ειδικό βάρος του ομίλου μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Μετά τη συμφωνία απόκτησης της «καλής» Αγροτικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά μέγεθος, καταθέσεις και δάνεια, ενώ αποκτά εν μια νυκτί σημαντική κεφαλαιακή δύναμη πυρός. Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το νέο σχήμα θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια αθροιστικά από όσα θα χρειάζονταν οι τράπεζες μεμονωμένα. Αυτό όμως που αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς είναι τα 6,7 δισ. ευρώ ρευστότητας που μπήκαν στα ταμεία της από το funding gap «καλής» Αγροτικής Τράπεζας.

Παράλληλα με διεκδίκηση της ATEbank, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank. Η ταυτόχρονη… επίθεση της Πειραιώς στα δύο αυτά μέτωπα δείχνει αναμφίβολα ότι πρόκειται για στρατηγική καλά σχεδιασμένη και προσανατολισμένη, κι όχι για κινήσεις που προέκυψαν ανάλογα με τη γενικότερη έκβαση των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.