Ο χρυσός έχει διπλασιάσει την αξία του κατά την τετραετία της κρίσης που εκδηλώθηκε αρχικά στις ΗΠΑ και μετά στην Ευρώπη. Με το τέλος της κρίσης να είναι ακόμη δυσδιάκριτο, οι αγορές εκτιμούν ότι η τάση θα παραμείνει έντονα ανοδική. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει μεσοπρόθεσμα την καταγραφή έντονων διακυμάνσεων, ειδικά κατά τις περιόδους που η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία δίνει τη θέση της στην αισιοδοξία, τονίζουν οι επαΐοντες.
Με δεδομένη τη διάχυτη οικονομική αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, οι ψυχραιμότεροι επισημαίνουν ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του χρυσού δεν μεταβάλλεται και χαρακτηρίζουν φυσιολογικό το νέο ανοδικό σκέλος, ειδικά μετά τη διόρθωση του προηγούμενου δωδεκαμήνου, που είδε τον χρυσό, από το υψηλό των 1.900 δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2011, να υποχωρεί στα 1.550 τον Μάιο. Το σημείο αυτό αντιμετωπίστηκε από επενδυτικά κεφάλαια ως «παράθυρο εισόδου» και έκτοτε, αφού κινήθηκε σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1.550 και 1.650 δολαρίων, δείχνει να έχει επανέλθει σε ανοδική τροχιά.
Αυξάνουν θέσεις
Η πρόσφατη άνοδος του χρυσού αναμένεται να φέρει ανοδικές αναθεωρήσεις στις τιμές-στόχους. Οι συναλλαγές στην αγορά είναι αποκαλυπτικές.
Στα παράγωγα, οι καθαρές θέσεις long στον χρυσό βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων αυξάνουν τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω ανόδου του χρυσού.
Οδηγό αποτελούν οι αυξανόμενες πιέσεις προς τις κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ευρώπης να χαλαρώσουν περισσότερο τη νομισματική τους πολιτική, λαμβάνοντας ή παρατείνοντας τα έκτακτα μέτρα και τις παρεμβάσεις τους στις αγορές.
Την ίδια στιγμή, το smart money αύξησε τις καθαρές long θέσεις στον χρυσό κατά 19% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και της U.S. Commodity Futures Trading Commission, στα 131,68 χιλιάδεβ παράγωγα συμβόλαια. Και αυτό, τη στιγμή που οι ανάλογες θέσεις σε άλλα commodities υποχώρησαν κατά 1,9%. Οι ροές αυτές έχουν καταστήσει τα Exchange-Traded Funds (ETFs) τον τρίτο μεγαλύτερο κάτοχο φυσικού χρυσού μετά τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Τι επιφυλάσσει η συνέχεια; Πολλοί θεωρούν ότι, μετά τις δηλώσεις Μπερνάνκι για «πρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όπως χρειαστεί», το ράλι του τελευταίου διαστήματος θα συνεχιστεί. Υπάρχουν, όμως, αναλυτές που προειδοποιούν πως η μόχλευση μέσω παράγωγων προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα η αξία όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων χρυσού που διαπραγματεύονται σήμερα στις οργανωμένες και μη οργανωμένες αγορές να είναι δεκάδες φορές υψηλότερη των φυσικών ποσοτήτων του πολύτιμου μετάλλου, κάτι που αυξάνει ιδιαίτερα τον παράγοντα κινδύνου για τοποθετήσεις στο μέταλλο.
Carry trade
Ακόμα ένας παράγοντας ρίσκου προέρχεται από το κλασικό carry trade χρυσού-δολαρίου, κατά το οποίο ο επενδυτής δανείζεται φθηνά σε δολάριο για να αγοράσει χρυσό και το οποίο ενισχύει την ανοδική τάση.Έτσι, η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε στα επίπεδα των 1.700 δολ. η ουγκιά, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου.
Στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ο χρυσός σημείωσε επίσης τα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαρτίου. Η στροφή των επενδυτών στον χρυσό έχει συμπαρασύρει υψηλότερα και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, με το ασήμι να ενισχύεται άνω των 32,315 δολαρίων ανά ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Απριλίου.
Τοποθετήσεις 700 εκατ. ευρώ στον χρυσό από ελληνικά χαρτοφυλάκια
Σύμφωνα με στελέχη από τμήματα private banking, στην Ελλάδα μεγάλο μέρος ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν αναληφθεί τα τελευταία λίγα έτη από το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετευθεί στον χρυσό, είτε με αγορά φυσικού μετάλλου είτε με χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχουν το μέταλλο ως υποκείμενη αξία. Κύκλοι ins αγοράς εκτιμούν το ποσοστό των κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί στον χρυσό στο 5% του συνόλου των αναλήψεων.
Οι εκτιμήσεις από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι, από τα 8,4 δισ. ευρώ που βγήκαν από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάιο και τα 6,9 δισ. τον Ιούνιο, τα 700 εκατομμύρια έχουν στραφεί στο πολύτιμο μέταλλο. Από το 2010 στο «παιχνίδι» μπήκαν ακόμα περισσότερα ελληνικά κεφάλαια, αυτήν τη φορά μικρομεσαίου μεγέθους, μέσω αγορών σε χρυσές λίρες.
Αναντιστοιχία
Στις αρχές της εβδομάδας η χρυσή λίρα Αγγλίας παλαιάς κοπής πωλούνταν από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 329,95 ευρώ και αγοραζόταν στα 305,78. Έναν μόνον μήνα πριν, το ίδιο νόμισμα η ΤτΕ το πωλούσε 368 και το αγόραζε 305,78. Η αναντιστοιχία αυτή αγορών και τιμών της ΤΤΕ, όπως και το μεγάλο spread αγοράς-πώλησης, στρέφει πολύ κόσμο σε ιδιώτες εμπόρους χρυσού, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για ανάγκη προσεκτικών ελέγχων στο τι αυτοί πωλούν.
Επενδυτικά, πάντως, ασφαλέστερη χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση σε μετοχές αμοιβαίων διαπραγματεύσιμων στις αγορές ή ETFs (Εxchange-Τraded Funds). Τα επίπεδα των 1.700 δολαρίων, στα οποία έχει περιέλθει ο χρυσός, απέχουν ακόμη από τις τιμές-στόχους που
έχουν δώσει από το καλοκαίρι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι.
Έτσι, η Goldman Sachs είχε θέσει την τιμή-στόχο για την άνοιξη του 2013 στα 1.940 δολάρια, ενώ η Morgan Stanley περιμένει άνοδο στα επίπεδα των 1.825 δολαρίων φέτος και στα 2.175 δολάρια το 2013. Η Barclays είχε περικόψει τον Μάιο την τιμή-στόχο για το 2012 στα 1,716 δολ. δολάρια, ενώ η Royal Bank of Scotland στα 1.725 δολάρια για φέτος.
*Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο της 8ης Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.