Αλήθεια, πόσο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στο Δημόσιο ο πλημμελής σχεδιασμός του Μετρό Θεσσαλονίκης - και πόσο θα κοστίσει ακόμα; Το ερώτημα αυτό φαίνεται ότι είναι το μόνο που δεν μπορεί να απασχολήσει αυτή τη στιγμή το...
υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να διασώσει το μεγαλύτερο σε οικονομικό αντικείμενο δημόσιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Αντίθετα, εντοπίζοντας πλέον την έλλειψη ρευστότητας του εργολάβου ως το κύριο πρόβλημα, το υπουργείο αναζητά τρόπους να δώσει «τονωτικές ενέσεις» στο έργο, είτε μέσω της αύξησης της προκαταβολής, ή μέσω της ικανοποίησης ορισμένων εκ των οικονομικών απαιτήσεων του εργολάβου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" ένα πρώτο πλαίσιο των προθέσεων της Πολιτείας έδωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη. «Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους αναδόχους, που κατασκευάζουν συγχρηματοδοτούμενα έργα, να έχουν μια προκαταβολή μέχρι το 10% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου. Βεβαίως η ρύθμιση έχει ένα κενό (σ.σ. δεν αφορά) για τα έργα, για τα οποία είχε δοθεί προκαταβολή μέχρι ποσοστού 6%. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η προκαταβολή μέχρι 10% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα να πάει και στο σύνολο των έργων», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νομοθετική ρύθμιση. Οπως αποκάλυψε η «Κ» στις 4/8, πρόκειται για αίτημα που έχει υποβάλλει ο εργολάβος του έργου, προκειμένου να λάβει ακόμα 20 εκατ. ευρώ προκαταβολής πλέον των 48 εκατ. ευρώ που έχει ήδη λάβει.
Η «Καθημερινή» απευθύνθηκε στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων κ. Στράτο Σιμόπουλο. «Η υπόθεση θα πρέπει να τελειώσει μέσα στον επόμενο μήνα. Επιμένουμε ότι το κύριο πρόβλημα του έργου είναι η έλλειψη ρευστότητας του εργολάβου και ότι οι ισχυρισμοί του εναντίον του Δημοσίου στο μεγαλύτερο μέρος δεν έχουν βάση. Οι πιθανές λύσεις, λοιπόν, είναι τρεις: Η πρώτη είναι να καταλήξουμε σε έναν φιλικό διακανονισμό με την κοινοπραξία σε πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε όσα από τα αιτήματά της έχουν ρεαλιστική βάση, όπως για παράδειγμα οι ζημιές που υπέστη από τις καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Η δεύτερη είναι να υποκαταστήσουμε τον υπεργολάβο (σ.σ. την ΑΕΓΕΚ, που συμμετέχει ταυτόχρονα και στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο). Η τρίτη θα ήταν να κηρύξουμε έκπτωτη την κοινοπραξία από το έργο. Σε αυτή τη φάση εργαζόμαστε για την πρώτη λύση. Δεν στεκόμαστε αντίθετοι σε δίκαια αιτήματα, φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούμε ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα. Πολλά έργα μπλοκάρονται επειδή οι πολιτικοί φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους. Εμείς είμαστε εδώ για να βάζουμε υπογραφές. Και ναι, φταίμε όταν δημοπρατούμε έργα που δεν είναι ώριμα, χωρίς σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να “κολλάνε”».
Κατά τα λοιπά, όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης στη Βουλή, σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 70% των αρχαιολογικών εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Για την επίσπευσή τους, το Μετρό έχει τοποθετήσει δεύτερη βάρδια εργατοτεχνιτών, ενώ έχει προσλάβει τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Μ. Τιβέριο για να επικουρεί το αρχαιολογικό έργο. Για το... σίριαλ του Παπάφειου, τέλος, φαίνεται να προχωρά η λύση της υπογραφής κοινής υπουργικής απόφασης, ώστε να δοθεί στην Αττικό Μετρό όχι η κυριότητα της έκτασης, αλλά η δουλεία, δηλαδή η χρήση του απαραίτητου τμήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.