Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσα ευρώ τον χρόνο χάνει το Δημόσιο λόγω καταπάτησης κρατικών εκτάσεων;


Aπό 10 έως 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χάνει το Δημόσιο λόγω καταπάτησης κρατικών εκτάσεων, αφού περίπου 1 στα 3 ακίνητα του Δημοσίου παραμένει… κατεχόμενο. Δεκάδες χιλιάδες οικόπεδα σε παραλίες, δάση, βουνά, παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές, που αποτελούν τα καλύτερα κρατικά φιλέτα, εξακολουθούν....

 να βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, που τα εκμεταλλεύονται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς το Δημόσιο να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Η καταγραφή των «κατεχόμενων» εκτάσεων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πραγματικά προκαλεί σοκ από τον αριθμό των ακινήτων και των εκτάσεων που το Δημόσιο… παραχωρεί σε ιδιώτες και στις «χρυσοφόρες» επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, την ώρα που το κράτος αδυνατεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά του και επιλέγει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αφήνει 28.264 ακίνητα σε καταπατητές. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει γίνει πρόσφατα και αναλυτική καταγραφή από το ΤΑΙΠΕΔ, εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Η επίσημη απάντηση μάλιστα στη «W» από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι «προς την κατεύθυνση αυτή δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη, με αποτέλεσμα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να έχει “δεμένα” τα χέρια».

Στην προσπάθεια μείωσης του δημοσίου χρέους και αύξησης των εσόδων του κρατικού ταμείου θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι καταπατημένες εκτάσεις και τα ακίνητα, όπως περίτρανα έδειξε η έρευνα-καταγραφή του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, το εν λόγω Ταμείο κατέγραψε 80.714 ακίνητα που βρίσκονταν διεσπαρμένα σε χαρτοφυλάκια 30 διαφορετικών φορέων του Δημοσίου. Από αυτά, τα 28.264 χαρακτηρίστηκαν «κατεχόμενα», δηλαδή γίνεται χρήση χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Από τις δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που καταγράφηκαν, περίπου 3.152 θα μπορούσαν να αποφέρουν στο Δημόσιο πάνω από 10 δισ. και δευτερογενείς επενδύσεις 18 δισ.

Τίτλοι ιδιοκτησίας από το… 1884 Στην ουσία, το 35% των ακινήτων του Δημοσίου… παρέχονται σε ιδιώτες, οι οποίοι έχουν στήσει τις επιχειρήσεις τους και δεν αποδίδουν στο κράτος ούτε ένα ευρώ από τα έσοδά τους. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα οικόπεδα, όπου έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν μεγάλα ποσά από ενοίκια.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι καταπατητές συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι κι αυτό γιατί εμφανίζονται στην Εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, είτε με τίτλους ιδιοκτησίας που δημιούργησαν οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους είτε με τίτλους που δημιούργησαν καταπατητές μετά το 1884! Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε το Δημόσιο να βάλει κάποια ενοίκια στις εκτάσεις αυτές, προκειμένου και εκείνες με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιηθούν, αλλά και να αυξηθούν έτσι τα δημόσια έσοδα.

Οι καταπατητές έναντι του ανάλογου τιμήματος προς το Δημόσιο θα μπορούν να έχουν νόμιμες τις επιχειρήσεις τους και τα σπίτια τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς του real estate, το τίμημα αυτό ίσως να είναι και ένα υψηλό ποσό, καθώς πρόκειται για καταπατήσεις στα πιο περιζήτητα κρατικά οικόπεδα. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί μόνο δύο διαγωνισμοί για καθαρές εκτάσεις-φιλέτα, στην Κέρκυρα, στην περιοχή Κασσιόπη και σε περιοχή της Ρόδου, όπου το Δημόσιο κατέχει πάνω από 120.000 στρέμματα γης.

*το ρεπορτάζ είναι της Στέλας Νοβάκη στην W

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.