Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Επισπεύδεται η εθελουσία έξοδος εργαζομένων στον ΟΤΕ


Μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ αλλά και οι μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες, προκειμένου ο Οργανισμός να ξεκινήσει το 2013 απαλλαγμένος από το επιπλέον κόστος περίπου 1.000 εργαζομένων...


Ακόμα και αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρήσει μονομερώς σε αποφάσεις για τη μείωση του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης διοίκησης και εργαζομένων κατατέθηκε το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου μείωσης του κόστους προσωπικού το οποίο είναι ιδιαίτερα «σφιχτό» και απαιτεί εντατικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, τονίστηκε ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013 - 2014 και 2015 ενώ θα συνοδευτεί και από τη μεταφορά προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί μονόδρομο τη μείωση του προσωπικού του Οργανισμού που σήμερα αριθμεί περίπου 10.500 εργαζομένους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κίνητρα για αποχώρηση δεν θα θυμίζουν σε τίποτα την εθελουσία έξοδο του 2004, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΤΕ διατίθεται να καλύψει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να μην προκύψει επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αναφέρουν ότι στόχος τους δεν είναι ένα «πακέτο εντυπωσιακό» με πολύ υψηλούς μισθούς αλλά ένα πακέτο ισορροπημένο το οποίο θα παρέχει ασφάλεια σε όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Η Ομοσπονδία στοχεύει να ζητήσει ασφαλιστικές δικλίδες για όσους εργαζομένους συμμετέχουν σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό και ειδικότερα στον νόμο Λοβέρδου, ώστε κανένας από τους συμμετέχοντες να μη μείνει χωρίς εισόδημα.

Αυτασφάλιση
Ειδικότερα, βασικό σημείο για την ΟΜΕ - ΟΤΕ αποτελεί η κάλυψη από τον ΟΤΕ του κόστους αυτασφάλισης, το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Το κόστος αυτό υπολογίζεται σε περίπου 500 ευρώ τον μήνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η μεταφορά εργαζομένων σε άλλες δραστηριότητες. Συγκεκομμένα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα συνοδευτεί και από τη μεταφορά προσωπικού του ΟΤΕ από τον τομέα της τηλεφωνίας σε άλλους τομείς, π.χ. δομημένης καλωδίωσης, τηλεόρασης, κοινόχρηστα τηλέφωνα κ.λπ. Έτσι, αφενός θα γίνει καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, αφετέρου θα υπάρξουν βελτιώσεις για τον ΟΤΕ στον τρόπο που τον αντιμετωπίζει ο ρυθμιστής σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμολογίων του.

Από την εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται μείωση στο κόστος μισθοδοσίας 10%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.