Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Νέες διαβουλεύσεις μετά την εμπλοκή στα εργασιακά.

Η τρόικα επιμένει,θέλει να συνθλίψει τους εργαζόμενους σε συνενόηση με τους επιχειρηματίες.
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σήμερα, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε κατά τις χθεσινές συνομιλίες, τόσο στα εργασιακά όσο και στα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών ...


θα συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς την Κυριακή προέκυψαν διαφωνίες σε βασικά θέματα. Χθες η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα» ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σήμερα.

Τα θέματα που άναψαν φωτιές στις διαπραγματεύσεις είναι το έγγραφο της τρόικας με το οποίο ζητεί την κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό και την αντικατάστασή τους από ένα σύστημα ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και τη μείωση 30%-50% των αποζημιώσεων.

Επίσης ζητείται ο βασικός μισθός να είναι στα 586 ευρώ, αλλά οι όποιες επιπλέον αυξήσεις να αποφασίζονται από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες θέτουν ακόμη θέμα επιμήκυνσης του αριθμού ημερών εργασίας, σε έξι ημέρες την εβδομάδα με απασχόληση 40 ωρών για ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα φέρονται να ζητούν αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να επιτρέπεται η προσέλευση και η αποχώρηση εργαζομένων (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) 1 ώρα νωρίτερα και 1 ώρα αργότερα από το κανονικό οκτάωρο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων ενώ αντιδρά και στην κατάργηση των τριετιών.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η διαπραγμάτευση στο εργασιακό πεδίο «μπλόκαρε» σε τρία σημεία. Το κλίμα στη συνάντηση αποδίδει η δήλωση άλλου κυβερνητικού στελέχους. «Θέλουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις αποζημιώσεις απόλυσης η Ελλάδα θέτει ως κόκκινη γραμμή να μη χαθούν κεκτημένα, αλλά η τρόικα επιμένει σε μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων. Ακόμη, άλλο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε».

Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών του τεχνικού κλιμακίου αναμένεται νέος γύρος διαπραγμάτευσης των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας ίσως και εντός της ημέρας.

Μετά τις 4 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.

Επιμένουν σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Την Κυριακή υπήρξε εμπλοκή και στις διαπραγματεύσεις του Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.

Κατά την αποχώρησή του ο κ. Μανιτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους «κάντε λίγο υπομονή, τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση αν «θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με το AMΠΕ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες δήλωσε ότι «πρέπει έως την Τετάρτη να έχουμε κλείσει, για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής», προσθέτοντας ότι «δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις».

πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.