Σε καταρχήν συμφωνία για την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% στο 2020 και στο 110 το 2022. Έπειτα από 14 ώρες συζητήσεων και σκληρών επαφών τις τελευταίες εβδομάδες για την Ελλάδα, το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών κατέληξε σε συμφωνία...
"Καταλήξαμε σε πολιτικό αποτέλεσμα, σε ότι αφορά τη δόση για την Ελλάδα. Πιστεύουμε στο μέλλον την Ελλάδας στην Ευρωζώνης" ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η δόση θα καταβληθεί τμηματικά, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα κάνουν και βιώσιμο το χρέος της χώρας μας.
Έκανε παράλληλα λόγο για αυστηρή εποπτεία από μέρους της Ευρώπης, και προανήγγειλε την αποστολή επιτρόπων οι οποίοι θα επιβλέπουν το κυβερνητικό έργο. Υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα αναγκαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα.
"Η συμφωνία επετεύχθη γιατί η Ελλάδα απέδειξε ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της - Γνωρίζω τις θυσίες του ελληνικού λαού - Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα" τόνισε ο Επίτροπος της Οικονομίας, Όλι Ρεν.
"Απόψε επετεύχθη το χρέος της Ελλάδας να γίνει βιώσιμο. Κάτω από το 110% το ελληνικό χρέος το 2022" ανεφερε με τη σειρά της η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) αποχώρησε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα από τη συνεδρίαση, καλωσορίζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup όσον αφορά το χρέος της χώρας, προβλέπει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, από τις 150 μονάδες βάσης στις 50, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πλεόνασμα 4,5%, αλλά και συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα μέχρι του ποσού των 11 δισ. ευρώ, είτε της διαγραφής χρέους στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, με απλά λόγια, σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρω μέχρι εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματούχων, η Ελλάδα θα περάσει σε ανάπτυξη (0,2%) το 2014 και από το 2015 η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να «τρέχει» με 3,9%.
Εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Σκληρή διαβούλευση
Η συνεδρίαση υπήρξε πολύωρη και η διαβούλευση μακρά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ απείλησε ευθέως την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει κανείς αν δεν βρεθεί απόψε λύση για την Ελλάδα. Ο συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη επετεύχθη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την Ελλάδα ενώ διεθνή πρακτορεία επικαλούνται δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αποκλείει ένα νέο haircut του ελληνικού χρέους.
Λίγο πριν τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση (είχε αρχίσει από τις 13:00), που είχε διακοπεί για αρκετή ώρα ώστε να «γίνουν υπολογισμοί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.