Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τα αμερικανικά ΜΜΕ υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους


Αυξάνουν οι φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζουν τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή τη δραστική μείωσή του. Πρόσφατα, η "New York Times", σε κύριο άρθρο της, τόνισε ότι "η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς", προτείνοντας "παραγραφή χρεών και...

χαμηλότερων επιτοκίων". Επίσης, το πρακτορείο "Bloomberg" σε κύριο άρθρο του πρόβαλε την άποψη ότι "το δίλημμα το οποίο τίθεται έναντι της Ευρώπης είναι είτε η διαγραφή του ελληνικού χρέους είτε η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη".

Σε κύριο άρθρο της "Wall Street Journal" υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα "νέας μείωσης" του ελληνικού χρέους, το οποίο "προσεγγίζει σήμερα το 190% του ΑΕΠ", επισημαίνοντας ότι "η μείωση θα πρέπει εκ νέου να αφορά τους ιδιώτες δανειστές, καθώς προς το παρόν, για πολιτικούς κυρίως λόγους και με την προοπτική των γερμανικών εκλογών, δεν είναι δυνατή η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές".

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ο Ντάνιελ Χάνσον, ερευνητής οικονομικών θεμάτων στο American Enterprise Institute, τάσσεται υπέρ της άμεσης διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, που θα το οδηγούσε στα βιώσιμα επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ, κρίνοντάς την ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ουσιαστική διάσωση της Ελλάδας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει. Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, που πλήττεται από την ύφεση, την άνοδο εξτρεμιστικών, ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων και την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, ενώ αντίθετα η διαγραφή χρέους θα σήμαινε σημαντικές απώλειες για τους πιστωτές της χώρας, στο άμεσο μέλλον, αλλά θα οδηγούσε παράλληλα σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, το πρακτορείο "Bloomberg" επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τις οποίες το σημαντικότερο εμπόδιο για την αποδέσμευση των διεθνών δανείων προς την Ελλάδα είναι ένα σχέδιο για τη μείωση των επιτοκίων που είχαν θέσει οι θεσμικοί πιστωτές, οι οποίοι συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως υποστήριξε ο Έλληνας αξιωματούχος, η περικοπή των επιτοκίων θα μείωνε το κόστος χρηματοδότησης για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι θεσμικοί πιστωτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες αναμόρφωσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόψει της συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από το προσωρινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ΕΤΧΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.