Που ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση, τι αναμένει να δηλώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, ποιες οι πιθανότητες έγκρισης εκταμίευσης της δόσης, ποια είναι τα αγκάθια που βάζουν ΔΝΤ και Βερολίνο. Διαβάστε αναλυτικά το οικονομικο-πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται, στο planet-greece...
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζεται στις Βρυξέλλες ενώπιον των ευρωπαίων εταίρων μας έχοντας υπό μάλης την υπερψήφιση του "Μνημονίου 3" αλλά και το πρόγραμμα του Προϋπολογισμού για το 2013 και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, πολλοί ήταν εκείνοι που πόνταραν στην αποτυχία του εγχειρήματος, όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τώρα πλέον η Αθήνα εμφανίζεται να έχει κάνει «το καθήκον της» και να περιμένει με τη σειρά της από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να πράξουν ανάλογα.
Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, χθες το βράδυ, εξερχόμενος του κοινοβουλίου, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από 167 βουλευτές, έφερε τα χαμόγελα και την αισιοδοξία στο ελληνικό στρατόπεδο ό,τι όλα μπορούν να εξελιχθούν καλώς. Ωστόσο, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μάλλον δεν περιμένει ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης, απόψε, αλλά μία πολιτική δήλωση - χάδι προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ουσιαστικά, ο Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε αυτό που νωρίτερα είχε πει από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, σχετικά με την εκταμίευση της δόσης. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως επεσήμανε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, στο planet-greece, ουσιαστικά λέει αυτά που θέλει, δίνοντας όμως την εντύπωση ότι κρατάει αρκετούς άσους κρυμμένους στο μανίκι του.
Τίποτα όμως δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία που απορρέουν οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, ως προς την έγκαιρη καταβολή της δόσεως. Όχι τόσο διότι θέλουν να κάνουν πίσω ορισμένοι από τους ευρωπαίους εταίρους, όσο κυρίως γιατί έχει χαθεί πλέον τόσος χρόνος με πάσης φύσεως πισωγυρίσματα και αναβολές που οι δανειστές δεν έχουν κανέναν λόγο να πιεστούν για να τον καλύψουν.
Με δόσεις η εκταμίευση;
Αποκρυπτογραφόντας τα δημοσιεύματα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης αλλά και ρίχνοντας μία προσεκτικότερη ματιά στις δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, αυτό που εύκολα διαπιστώνει κάποιος είναι η διαφαινόμενη πρόθεση να μην καταβληθούν τα χρήματα προς την Ελλάδα μονομιάς αλλά σε δόσεις.
Και δεν είναι παράλογο αυτό αν αναλογιστεί κανείς πως ένα μεγάλο τμήμα των χρημάτων προορίζεται πχ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και δεν θα δοθεί υπό τη μορφή χρημάτων αλλά εγγυήσεων.
Άλλο τμήμα δανείων πάλι αφορά παλαιότερες δόσεις (του Μαρτίου και του Ιουνίου) και άλλο την δόση Σεπτεμβρίου, που διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς. Άλλα χρήματα πάλι προορίζονται για εξόφληση ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ή για συσσωρευμένα χρέη προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα που ενδιαφέρουν περισσότερο την Τρόικα, ενώ άλλα έχουν στόχο μια απλή αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων ή την τρέχουσα μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων που δεν «καίνε» τους δανειστές.
Και μόνο πάντως το γεγονός πως η κυβέρνηση αποφάσισε να δανειστεί με έντοκα γραμμάτια 4 μηνών (θα τα εκδώσει την Τρίτη 13 Νοεμβρίου) δείχνει πως αναμένει πως τα λεφτά θα φτάσουν σε μέχρι και έναν μήνα από σήμερα.
Μέχρι τότε θα πρέπει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί κάνοντας «τράμπα» τα λεφτά που εισπράττει από φόρους και παγώνοντας σχεδόν όλες τις δαπάνες που μπορεί να καθυστερήσει, μέχρι να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα κονδύλια που έχει εδώ και πολύ καιρό ανάγκη.
Το στοίχημα της επιμήκυνσης και το "αγκάθι" μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου
Ο Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη μεταξύ τους, αλλά και με το ΔΝΤ, σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ούτε πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χέους. Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι καθόλου εύκολες, γιατί το συνολικό κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 50-60 δισ. ευρώ. Ποσά αυτού του μεγέθους δεν περνάνε εύκολα από την κοινή γνώμη και θα πρέπει να συμφωνηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνεται ως άμεση χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης εφαρμόζονται σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι αποτελεί ένα «ενδιάμεσο βήμα» προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας και δεν υπάρχει «ένας αξιόπιστος δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση», όπως αναφέρεται στις Βρυξέλλες.
Η έγκριση του πακέτου σκληρών μέτρων, την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, δεν συνιστά εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ώς το 2016.
Το θέμα της δόσης θα συζητηθεί και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν.Εκεί, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Σαμαράς θα έχει επαφές με τον κ. Μπαρόζο και άλλους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς.
Την ίδια ώρα, εντείνεται στο παρασκήνιο η σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ το Βερολίνο δείχνει να μην βιάζεται να βρεθεί άμεσα λύση για το ελληνικό ζήτημα.Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο για την Ελλάδα και παραπέμπει στις κυβνερνήσεις της Ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ βλέπει ότι δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και παραπέμπει στην ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίοι δεν συμφωνούν στο «κούρεμα» των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.