Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

«Εξαφανίστηκε» το 50% του τζίρου των ιδιωτικών καναλιών μέσα σε 4 χρόνια

Φανταστείτε να μην είχε κλείσει το Alter

«Σοκ και δέος» από τα οικονομικά της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης πλήττει άμεσα και ευθέως τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι με ευλάβεια την υποστήριξαν τα τελευταία δύο έτη....

 Μέσα σε 4 χρόνια ο συνολικός κύκλος εργασιών της ιδιωτικής τηλεόρασης, υποχώρησε στα μισά , από τα 648 εκατ. ευρώ το 2008-οπότε και είχε καταργηθεί ο ειδικός φόρος- στα 304 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ έκλεισε και το Alter . Κι ακόμη δεν είδαμε τίποτα διότι η πορεία προς την άβυσσο συνεχίζεται και στο έτος που αποχαιρετάμε και αναπόφευκτα, και την επόμενη χρονιά, με το πρώτο 3μηνο του 2013 να είναι κρίσιμο για την επιβίωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Το 2011 ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν μικρότερος (304) από εκείνον της ΕΡΤ (326) η οποία αν και ακολούθησε πολιτική λιτότητας, μείωσε τα ελλείμματα της και εμφάνισε κέρδη!

Τo Mega Channel όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέσα σε 4 χρήσεις έχασε το 50% του κύκλου εργασιών του, ενώ ανάλογες είναι και οι απώλειες για τους περισσότερους σταθμούς, πλην του ΑΝΤENNA. Ο τηλεοπτικός σταθμός του Αμαρουσίου, την τελευταία διετία κατορθώνει να έχει σταθερό κύκλο εργασιών, περνώντας το 2011 στην πρώτη θέση των εσόδων, μειώνοντας τις ζημίες του στα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνονται πως το 2009 αναθεώρησε τα οικονομικά του, μετά το «σπάσιμο» της δραστηριότητας της τηλεόρασης σε νέα εταιρεία. Τις περισσότερες ζημίες έχει ο Alpha με 39 εκατ. ευρώ το 2011, έχοντας όμως μειώσει το βάρος που είχε το 2009 (ζημίες 108 εκατ. ευρώ!). Ακολουθεί το Mega με 21 εκατ. ευρώ , το Star με 18 εκατ. ευρώ, ο Σκάι με 6 εκατ. ευρώ και ο ΑΝΤ1 με 2 εκατ. ευρώ, ενώ για το Μακεδονία TV δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην στήλη "Τυπολογίες" της εφημερίδας "Παρόν", η ιδιωτική τηλεόραση, έχοντας απόλυτη εξάρτηση από τη διαφήμιση, η οποία και μειώθηκε δραματικά, στήριξαν την ανάπτυξη τους στο τραπεζικό δανεισμό. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με διαφημιστές και διαφημιζόμενους μια δεύτερη παράλληλη αγορά, αυτή των επιστροφών» που εκτίναξε τους τζίρους και τα κέρδη( πάνω και κάτω από το τραπέζι). Όταν έσκασε η φούσκα αυτή ήταν σχεδόν όλοι εκτεθειμένοι στις τοξικές συμφωνίες που είχαν κάνει με media shops και τράπεζες. Η πολιτική λιτότητας που ακολούθησαν είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, να μειωθούν κάθετα οι μισθοί και ταυτόχρονα το πρόβλημα τους να παραμένει άλυτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.