Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

New York Times: Οι ολιγάρχες της Ελλάδας εμπόδιο για την ανάκαμψη

Με εκτενές άρθρο η εφημερίδα καταγγέλλει τη σχέση που έχουν...


 ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες με τους πολιτικούς οι οποίοι υπερασπίζονται τα προνόμια των πρώτων. Εστιάζει μάλιστα στο παράδειγμα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ κάνει μικρή αναφορά και στο γεγονός ότι στο ΔΣ της τράπεζας Οmega συμμετείχαν ο πεθερός του Ευάγγελου Βενιζέλου και αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα προβλήματα της Ελλάδας αποδίδονται συχνά στον δημόσιο τομέα και τους απρόθυμους δημοσίους υπαλλήλους, το εκτενές συνταξιοδοτικό σύστημα και τις μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες με τους καλοπληρωμένους υπαλλήλους – αναφέρει η εφημερίδα.

«Παραγνωρίζεται όμως ο ρόλος που έχουν παίξει μερικές ισχυρές οικογένειες, πολιτικοί καθώς μέσα ενημέρωσης – που συχνά ανήκουν σε μεγιστάνες- οι οποίοι δημιούργησαν την υπάρχουσα δομή εξουσίας στην Ελλάδα».

Στο άρθρο γίνεται μάλιστα η αντιδιαστολή ανάμεσα στους άνεργους που υποφέρουν στην Ελλάδα και και τις μερικές δεκάδες ισχυρές οικογένειες που ελέγχουν κρίσιμους τομείς όπως τον τραπεζικό, τον ναυτιλιακό και τις κατασκευές :

«...Και οι οποίοι συνήθως στηρίζονται στους πολιτικούς για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, ακόμη και περνώντας ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για χάρη τους. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ανταγωνισμού που υποβιβάζει την οικονομία, επιτρέποντας στους λίγους ισχυρού να δημιουργούν καρτέλ»αναφέρει.

Η εφημερίδα τονίζει πως το ερώτημα είναι αν οι ηγέτες της Ελλάδας θα μπορέσουν να κάνουν μια πραγματική αλλαγή αυτής της κατάστασης. «Τα τελευταία χρόνια, παρά τις αναρίθμητες υποσχέσεις για αύξηση της διαφάνειας, η χώρα κατόρθωσε να πέσει 14 θέσεις στους πίνακες της διαφθοράς» παρατηρούν οι αρθογράφοι των New York Times.



«Γιατί εγώ;» αναφώνησε ο Λαυρεντιάδης

Η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στην ιστορία του: από την κυριαρχία, στην περιπέτεια της Proton Bank και στη λίστα Λαγκάρντ. Αναφέρεται μάλιστα σε δίωρη συνέντευξη μαζί του, όπου ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίστηκε χαλαρός, χαμογελαστός, ντυμένος με ένα άψογο μπλε κοστούμι και γραβάτα με μπλε και κόκκινο χρωματισμό, αναρωτήθηκε «Γιατί εγώ; Είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα πάντα». Πρόσθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο δεν ασχολούνται με άλλους που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα για να καταλήξει «πάντως δεν θα πω ονόματα – δεν είναι το στυλ μου αυτό...»

Στο άρθρο αναφέρονται αναλυτικά οι περιπέτειες και οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για τον κο. Λαυρεντιάδη, ο οποίος εστίασε το θέμα και σε μια άλλη διάσταση: «δεν προέρχομαι από μια τρίτης γενιάς αριστοκρατική οικογένεια», αναφερόμενος στο προφίλ του ως αυτοδημιούργητου σε μια χώρα που κυριαρχείται από λίγες επιχειρηματικές οικογένειες.

To άρθρο δεν παραλείπει μάλιστα να αναφέρει ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Omega Bank εκτός από τον ίδιο τον κύριο Λαυρεντιάδη, συμμετείχαν ο πεθερός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Σημειώνει πως τον Δεκέμβριο του 2004 ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Proton Bank η οποία είχε αναπτυχθεί ραγδαία μετά την αγορά της Οmega.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.