Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Σκάνδαλο κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στοιχεία για σκάνδαλο κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από ελληνικά Πανεπιστήμια, που ξεπερνά το ύψος των 200 εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να έχουν συλλέξει τα μέλη της Οικονομικής Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων φέρεται να περιλαμβάνεται και το ΔΠΘ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που...


 ερευνά η Οικονομική Αστυνομία, το οποίο ίσως υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, για κατάχρησηευρωπαϊκών κονδυλίων από τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως της Περιφέρειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, ένα εξ αυτών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ένα άλλο στην περιοχή της Θράκης.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγουν να αφήσουν να διαρρεύσει οποιοδήποτε στοιχείο για τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες θεωρούνται άκρως σοβαρές και μνημονεύονται σαν «σκάνδαλα αντίστοιχα με αυτά του Παντείου Πανεπιστημίου».

Την έρευνα φέρεται να διαχειρίζονται τα Τμήματα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας και Προστασίας της Οικονομίας. Εναυσμα για την υπόθεση ήταν ενημερωτικό έγγραφο της OLAF που φέρεται να έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 2011. Το έγγραφο αυτό αφορούσε υφαρπαγή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα - στον τομέα της Πληροφορικής και όχι μόνο - σε τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στην Ιταλία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία αλλά και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου.

«Χρυσά» προγράμματα

Σύμφωνα με πηγές της OLAF, «η έρευνα ξεκίνησε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών-σφραγίδων ως συνεταίρων ή υπεργολάβων». Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο της OLAF, «εντοπίστηκαν δίκτυα συνδεόμενων μεταξύ τους εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα σε διάφορα κράτη-μέλη, ότι είναι ύποπτα για την απαίτηση επιστροφής ανύπαρκτων δαπανών. Οι ύποπτες αυτές δραστηριότητες οργανώθηκαν με εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο, με πρόθεση να παραπλανήσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η έρευνα αυτή έφθασε και στην Ελλάδα και ανατέθηκε με πλήρη μυστικότητα στην Οικονομική Αστυνομία.

Όπως σημειώνεται φαίνεται ότι δίνονταν τεράστια ποσά εντελώς αδικαιολόγητα σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με ερευνητικά προγράμματα αλλά ανήκαν απλώς σε έναν κύκλο ημετέρων εμπλεκομένων πανεπιστημιακών.

Η έρευνα φέρεται να έχει επικεντρωθεί στη συγκέντρωση των εγγράφων και στην κλήση για καταθέσεις δεκάδων ιδιωτών που φέρονται να εμπλέκονται στα επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ αναμένεται να καταλήξει σε ασκήσεις ποινικών διώξεων σε πανεπιστημιακούς.

πηγή:eleftherovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.