Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η απάντηση του Σκουρλέτη στον Αλαβάνο


Τη συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου στο real.gr, σχολίασε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνική του τοποθέτηση...



Ο κ. Σκουρλέτης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο», και σε ερώτηση που του έγινε για την τοποθέτηση του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική απουσία της αριστεράς», είπε:

«Μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση όταν διάβασα αυτή τη συνέντευξη. Διότι, ειλικρινά, δεν περίμενα μια τέτοιου τύπου κριτική την οποία δεν μπορώ να την δικαιολογήσω, έστω κι αν ο Αλ. Αλαβάνος έχει πάρει εδώ και αρκετά χρόνια διαζύγιο από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το «αριστερής καταγωγής», μάλιστα, είναι υποτιμητικό για όλους όσοι σήμερα υπηρετούν αυτή την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Είμαστε μόνο απλής αριστερής καταγωγής; Δεν είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μια ελπίδα και η πιο δυναμική αριστερή ριζοσπαστική πρόταση στον ευρωπαϊκό χώρο; Και θα έλεγα εδώ ότι πολλές από τις επισημάνσεις και τις αναλύσεις του είναι αυτό που ακούμε ή θα εύχεται ο αντίπαλός μας. Σήμερα, ο κίνδυνος για το δικομματικό σύστημα είναι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είναι αυτός που τελικά ανέτρεψε τους συσχετισμούς. Και σε καμιά περίπτωση δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κανέναν από τους δυο εταίρους».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη:

ΕΡ: Κάποιοι κάνουν λόγο για ιδιότυπο σταυροδρόμι, με τους πολίτες να νιώθουν στο πετσί τους τις μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που είναι απόρροια και των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων και την ίδια στιγμή περιμένουν και τους νέους φόρους, ενώ έχουμε και την έκθεση του οίκου Moody’s που αναφέρει ότι και το 2014 αναμένεται να είναι χρονιά ύφεσης, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπαθεί να ψελλίσει ο κ. Στουρνάρας. Πως θα τοποθετηθεί σε αυτό το σταυροδρόμι η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της με αφορμή και τη συνεδρίαση της ΠΓ που έχετε σε λίγη ώρα;

ΑΠ: Όλα όσα αναφέρετε είναι τα πραγματικά γεγονότα τα οποία έρχονται να διαλύσουν αυτή την τεχνητή ευφορία που προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Νομίζω ότι η εκτίμησή μας είναι βάσιμη και λέει ότι πολύ γρήγορα τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής, οι επιπτώσεις της στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που ήδη είναι μεγάλες και ολοένα και περισσότερο θα γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα, θα επαναφέρουν τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα. Δηλ. στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ωθείται στο περιθώριο, ο εκτροχιασμός της οικονομίας είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο και η κατάληξη αυτής της πορείας θα είναι οδυνηρή για όλους.

ΕΡ: Με αυτήν την έννοια, ο βασικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως θα τον συζητήσουμε και στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναπτυχθούν αντιστάσεις και κινήματα γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Και ποια είναι αυτά; Είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ, το νέο φορολογικό, οι φόροι για τα ακίνητα, το γεγονός ότι σήμερα καλούνται άνεργοι και οικογένειες που δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα να πληρώσουν φόρους. Νομίζω, ότι εξ’ αυτού προκύπτουν και τα αντίστοιχα αιτήματα.

ΑΠ: Δεν μπορεί να επιβιώσει φέτος η ελληνική οικογένεια αν δεν μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δεν μπορεί ο αγρότης να συνεχίσει να παράγει αν δεν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου που χρησιμοποιεί για την παραγωγή, υπάρχει μια μείωση στο κόστος παραγωγής.

ΕΡ: Είναι εύλογες, λοιπόν, οι αντιδράσεις και των πολιτών και των συνδικάτων. Συχνά ρωτούν τα στελέχη και τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πώς τοποθετούνται σε σχέση με τους αγρότες και αν συμφωνούν με το κλείσιμο των εθνικών οδών.

ΑΠ: Σε αυτή την συγκυρία δεν έχουμε μια κινητοποίηση σαν όλες τις προηγούμενες που είχαμε δει. Σήμερα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι μια οριακή κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο. Αυτή η πολιτική που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες έχει ουσιαστικά απαξιώσει τον αγροτικό κόσμο που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κα οδυνηρή κατάσταση για την κοινωνία και την οικονομία με βάση το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια βαθύτατη κρίση.

ΕΡ: Σήμερα, λοιπόν, που ο αγροτικός τομέας θα έπρεπε να είναι ένα στήριγμα σε μια πορεία εξόδου από την κρίση, βλέπετε ότι ακολουθείται μια πολιτική που τον συρρικνώνει και τον απαξιώνει ολοένα και περισσότερο. Άρα, το ζητούμενο είναι σήμερα και να υπάρξουν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης της αγροτικής παραγωγής και να φέρω ένα παράδειγμα. Δεν μπορεί, ας πούμε, οι γεωτρήσεις να επιβαρύνονται με χαράτσια τύπου ΔΕΗ. Αυτό δεν γίνεται. Ή δεν μπορεί να ετοιμάζεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο όπου με έναν ισοπεδωτικό τρόπο προωθεί τη φορολόγηση των αγροτικών κτημάτων. Αυτά είναι εντελώς εξωφρενικά.

ΑΠ: Η αγροτική οικονομία θα έπρεπε να ήταν ο τομέας που θα μπορούσαμε να στηριχθούμε σ’ αυτόν για να υπάρξει μια προσπάθεια ανασύνταξης στο πεδίο της οικονομίας και να πατήσουμε πάνω εκεί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.

ΕΡ: Να πάμε λίγο και στα εσωκομματικά. Επειδή και η σημερινή γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή μεθαύριο έρχονται την επομένη των ταξιδιών του Αλ. Τσίπρα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αλλά είχαμε και τη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση προχθές και διαβάζουμε σε κάποιες εφημερίδες ότι η συνέντευξη του κ. Τσίπρα έφερε γκρίνια ή εσωτερικές τριβές, κλπ. Ποιο είναι το τοπίο και τι περιμένετε;

ΑΠ: Ας ξεκινήσω από το θέμα της συνέντευξης. Νομίζω ότι μας δόθηκε η δυνατότητα να αποκαταστήσουμε τις πραγματικές στοχεύσεις αυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τα τρία τελευταία ταξίδια. Όλο το προηγούμενο διάστημα αυτή την πρωτοβουλία την είχαν διαμεσολαβήσει επικοινωνιακά διάφορα μέσα με τις δικές τους στοχεύσεις και είναι γνωστό ότι το πεδίο στο χώρο των μέσων ενημέρωσης δεν είναι και τόσο θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες του. Με τη συνέντευξη έγινε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην στρατηγική της ακύρωσης του μνημονίου, θέτει πλέον με πιο επιτακτικό τρόπο και ως ένα μεγάλο βαθμό επιβεβαιωμένος από το αδιέξοδο του μνημονιακού προγράμματος το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και το θέτει έχοντας εξασφαλίσει ότι η παρουσία του πια, όπως αυτή προέκυψε μέσα από τις δυο τελευταίες εκλογικές μάχες, αναγνωρίζεται και από τους πιο συστημικούς κύκλους. Δηλαδή το γεγονός ότι αποδεχθήκαν να συζητήσουν με τον αρχηγό του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και στη Γερμανία και «στην κοιλιά του κήτους», για να χρησιμοποιήσω την έκφραση που ακούγεται κατά κόρον τις τελευταίες μέρες, το θεωρό θετικό. Δεν είχαμε την αφέλεια ούτε να τους πείσουμε, ούτε κι αυτοί είχαν την αφέλεια να μας πείσουν.

ΕΡ: Και χωρίς να υπάρχει μετατόπιση στις θέσεις του κόμματος. Αυτό είναι κάτι για το οποίο κάποιοι σας εγκαλούν.

ΑΠ: Οι δεσμεύσεις είναι απέναντι στον ελληνικό λαό. Σ’ αυτόν απολογούμαστε και σ’ αυτόν δίνουμε λογαριασμό. Αυτού τα συμφέροντα θέλουμε να εκφράσουμε. Στο πλαίσιο αυτής της στοχοποίησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να περάσουμε σε μια άλλη φάση. Σε πρώτη φάση ενοχοποιούταν ο χώρος μας για οτιδήποτε συνέβαινε γύρω από τα ζητήματα τρομοκρατίας, βίας, κλπ. Αμέσως μετά περάσαμε σε θέματα που είχαν να κάνουν με το ταξίδι. Τώρα πλέον υπάρχει μια προσπάθεια να θεωρηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τις αρχές του και ουσιαστικά ετοιμάζεται ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση να εγκαταλείψει πολλές από τις προγραμματικές του θέσεις. Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα το καταλάβουν πάρα πολύ καλά όσοι εννοούν να κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν.

ΕΡ: Να ζητήσω και το σχόλιο σας για μια συνέντευξη του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, του κ. Λυκούδη. Τη διαβάσατε ως βήμα σύγκλισης προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή ως βήμα απόκλισης;

ΑΠ: Η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση έκανε μια κίνηση που είναι ουσιαστικά τομή. Τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης τις έχουμε όλοι βιώσει. Θεωρώ ότι είναι ένα ολέθριο ιστορικό σφάλμα. Σήμερα, αντιλαμβάνεται ότι πέρα από την υιοθέτηση και την προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτή την ακραία και ταξικά πολιτική είναι αναγκασμένη ουσιαστικά να απολογείται και για την ακροδεξιάς έμπνευσης και πρακτική της κυβέρνησης και της ΝΔ. Διαπιστώνει κανείς ότι αισθάνεται άβολα. Ελπίζω να είναι ειλικρινείς οι ενδοιασμοί που υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος των στελεχών της. Αλλά, από εκεί και έπειτα, αν θέλουμε να δούμε οποιαδήποτε προοπτική αποκατάστασης ενός διαλόγου γιατί σήμερα δεν υπάρχει και καλώς δεν υπάρχει, αυτό θα έπρεπε να μεταφραζόταν σε μια άμεση αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.