Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«Κουρεύουν» τους ιδιώτες που περιμένουν λεφτά από το δημόσιο..

"Το μαχαίρι στο λαιμό" βάζει το δημόσιο, σε όσους περιμένουν λεφτά που τους χρωστάει.
Σε άλλους (όπως τους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ) τους «κουρεύει» τα οφειλόμενα πριν τους τα πληρώσει και σε... άλλους τους ζητάει να … «κουρέψουν» από τώρα τα μελλοντικά τους έσοδα από το κράτος, εάν θέλουν να πάρουν τα λεφτά.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι...


 η πίεση που άσκησε το υπουργείο Οικονομικών προς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού που περιμένει λεφτά για να πληρώσει μερίσματα στους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με άνωθεν εντολή χρειάστηκε να συνεδριάσει τρεις φορές το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, για να αποφασίσει πόσο βαθιά πρέπει να μπει το «μαχαίρι» στα μερίσματα, προκειμένου να πειστεί το υπουργείο πως από εδώ και μπρος δεν θα δημιουργηθούν νέα χρέη και υποχρεώσεις, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για το μερίδιο που θα λάβει από τις πληρωμές ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου.

Από την άλλη, για τα ήδη συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Υγείας για το πόσο θα «κουρευτούν» κατά την εξόφλησή τους οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

Με τον τρόπο αυτό πάντως, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν πως διασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπροθέσμων χρεών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μάλιστα, για πρώτη φορά μειώνονται ταυτόχρονα και οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα και τα χρέη του δημοσίου.

Μέχρι τις 31.12.2012, με τα λεφτά από τη δόση του Δεκεμβρίου, τα χρέη των υπουργείων μειώθηκαν στα 670 εκατ. ευρώ, από 937 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2011, και 1,33δισ. ευρώ που είχαν εκτιναχθεί στις 31.11.2012. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο του 2012, μειώθηκαν κατά 665,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα στις 11.00 αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας να δώσει και νέα στοιχεία για τα χρέη γενικής κυβέρνησης (ευρύτερο δημόσιο) προς ιδιώτες, αλλά και για την πορεία αποπληρωμής τους μετά τη νέα δόση του Ιανουαρίου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.