Η απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το κοινό ταμείο βοήθειας όλο και απομακρύνεται, σύμφωνα με προσχέδιο νομοθετικής πρότασης που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή....
Οπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Financial Times κράτη μέλη της Ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατάρρευση των τραπεζών τους, όπως η Ιρλανδία, θα πρέπει να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο κόστος της οικονομικής διάσωσης εάν επιθυμούν να λάβουν βοήθεια από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο παρουσιάστηκε στους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου έτους. Τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες τους θ’ αναγκάζονται είτε να επενδύουν απευθείας στις υπό κατάρρευση τράπεζες παράλληλα με τον ESM, είτε θα πρέπει να εγγυώνται ότι θα καλύψουν τις όποιες απώλειες υποστεί το κοινό ταμείο της Ευρωζώνης. Βεβαίως, εφόσον υιοθετηθεί τελικά η παραπάνω πρόταση αποδυναμώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουνίου, να «σπάσουν το φαύλο κύκλο» μεταξύ αποτυχημένων τραπεζών και κυβερνήσεων. Η υπόσχεση των ηγετών της Ευρωζώνης υπονομεύτηκε σχεδόν αμέσως από την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ και τον Οκτώβριο του 2012 από κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας σύμφωνα με την οποία η διάσωση προβληματικών τραπεζών θ’ αφορά μόνο μελλοντικές περιπτώσεις και όχι παρελθοντικές. Από την προοπτική απευθείας διασώσεων τραπεζών από τον ESM ήλπιζαν να επωφεληθούν αρχικά η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος (ενώ ελπίδες διατηρεί και η ελληνική κυβέρνηση), οι κυβερνήσεις των οποίων ήλπιζαν ότι τελικά το κόστος της επανεκεφαλαιοποίησης θα μεταφερθεί στον ESM και δεν θα βαρύνει πλέον το εθνικό τους χρέος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τονίσει επανειλημμένως τη σημασία που έχει για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Παρ’ όλα αυτά το προσχέδιο νομοθετικής πρότασης που συνέταξε η Κομισιόν αναφέρει ότι τα κράτη μέλη που έχουν τα οικονομικά περιθώρια θα πρέπει να ενισχύσουν με εθνικά κεφάλαια τις προβληματικές τους τράπεζες και να τις καταστήσουν βιώσιμες προτού ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός προσφέρει δικά του κεφάλαια. Στην περίπτωση που μια χώρα αντιμετωπίσει προβλήματα φερεγγυότητας αφότου διασώσει τις τράπεζες της, θα πρέπει και πάλι «ν’ αποζημιώσει τον ESM για τυχόν απώλειες» ή να εγγυηθεί ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο κοινό ταμείο. Σύμφωνα με τους FT, αξιωματούχοι της Κομισιόν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του προσχεδίου και περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι το περιθώριο για την κατάθεση της πρότασης είναι ο προσεχής Ιούνιος, διάστημα στο οποίο είναι πιθανό να επέλθουν αλλαγές στο προσχέδιο. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η Κομισιόν ευθυγραμμίζεται, προς το παρόν, με την άποψη των Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας σχετικά με μελλοντικές διασώσεις προβληματικών τραπεζών.
πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.