Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Rass, για λογαριασμό των Παραπολιτικών, για τις τελευταίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Δείτε τι είπαν οι πολίτες για απεργίες, φόρους, επιστράτευση, τρομοκρατία, κουκολοφόρους, καταλήψεις, εκλογές και κόμματα...
Απεργίες
Στη δημοσκόπηση και στο ερώτημα για τη στάση των εργαζομένων στο μετρό που απεργούν, με αφορμή την εξομοίωση των μισθών τους με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, 57,4% των πολιτών διαφωνούν και 5,3% μάλλον διαφωνούν, γεγονός που δημιουργεί μια πλειοψηφία της τάξης του 62,7%. Αντίθετα, συμφωνούν σε ποσοστό 31,7% και μάλλον συμφωνούν 3,5% (συνολικά 35,2%), ενώ μόλις το 2,1% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Στην κομματική ανάλυση, αίσθηση προκαλεί πως διαφωνεί ή και μάλλον διαφωνεί το 47,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 80% της Ν.Δ., το 70,8% του ΠΑΣΟΚ, το 53,1% των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το 76,3% της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αντίθετα, συμφωνούν, με ισχυρά ποσοστά, το 50,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 40,6% των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Επιστράτευση
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση πρέπει να επιστρατεύσει τους απεργούς με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 54,1% εκτιμά πως πρέπει να επιστρατευθούν, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 41,9%. Το 4% των ερωτηθέντων δεν απάντησε. Σε αυτό το ερώτημα οι πολίτες, ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση, διχάζονται, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου ερωτήματος. Ετσι, συμφωνούν με την επίταξη το 71,9% όσων ψηφίζουν Ν.Δ., το 33,7% του ΣΥΡΙΖΑ, το 72,6% του ΠΑΣΟΚ, το 45,5% των ΑΝ.ΕΛ., το 51,1% της ΔΗΜ.ΑΡ. και το 44,3% των άλλων κομμάτων. Διαφωνούν το 23,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 63,4% του ΣΥΡΙΖΑ, το 26,2% του ΠΑΣΟΚ, το 41,8% των ΑΝ.ΕΛ
Τρομοκρατία
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα της έρευνας για την τρομοκρατία. Στην ερώτηση <<μετά τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων, φοβάστε ότι θα αναβιώσει και πάλι η τρομοκρατία στη χώρα;>>, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό 59,7%, αρνητικά 37,1% και δεν απαντά το 3,2%. Υψηλότερα ποσοστά συμφωνίας εμφανίζουν οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, άνω του 55% έως 67,4%, ενώ χαμηλότερα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. Σε αντίστροφα ποσοστά κινούνται όλα τα κόμματα για τη διαφωνία. Πολύ ηχηρή είναι η απάντηση στο ερώτημα <<θα λέγατε ότι καταδικάζετε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών ή δίνετε κάποια δικαιολογία λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα;>>.
Καταδικάζουν απερίφραστα το 81,9% των συμμετεχόντων, ενώ δίνουν κάποια δικαιολογία το 16,4%. Δεν απαντά το 1,7%. Στην κομματική ψήφο, καταδικάζουν τις επιθέσεις το 87,7% της Ν.Δ., το 77,3% του ΣΥΡΙΖΑ, το 92% του ΠΑΣΟΚ, το 83,1% των ΑΝ.ΕΛ., το 90,5% της ΔΗΜ.ΑΡ. και το 73,6% των άλλων κομμάτων. Κάποια δικαιολογία δίνουν το 11,9% της Ν.Δ., το 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ, το 14,3% των ΑΝ.ΕΛ. και το 22,5% των άλλων κομμάτων.
Δικαιοσύνη και τρομοκρατία
Στην ερώτηση αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη δήλωση του υπουργού Ν. Δένδια, ότι <<μια μειοψηφία δικαστών επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση>>, συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν το 41,6% και το 6,5% αντίστοιχα (συνολικά 48,1%). Αντίθετα, διαφωνούν και μάλλον διαφωνούν το 42,1% και 2,8% (συνολικά το 44,9%). Δεν απαντά το 7%. Υψηλότερο ποσοστό στήριξης λαμβάνει ο κ. Δένδιας από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαφωνούν μαζί του πρώτα οι ΑΝ.ΕΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τα άλλα κόμματα. Υψηλό ποσοστό διαφωνίας υπάρχει και από τους ψηφοφόρους της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ανακατάληψη δημοσίων κτηρίων
Σχετικά με την πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ανακατάληψη δημόσιων κτιρίων, που τελούσαν για χρόνια υπό κατάληψη, και απόδοσή τους στους δικαιούχους, συμφωνούν το 76,3% και μάλλον συμφωνούν το 3,2% (συνολικά 79,5%). Διαφωνούν το 17% και μάλλον διαφωνούν το 0,6% (συνολικά 17,6%). Δεν απάντησε το 2,9%. Βάσει της κομματικής ψήφου, με εντυπωσιακά ποσοστά συμφωνούν οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ (60,8%). Ισχυρή διαφωνία εμφανίζουν επίσης οι οπαδοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 31,1%.
Πρωτιά για Νέα Δημοκρατία και Σαμαρά...
Eνα καθαρό όσο και κρίσιμο προβάδισμα σχεδόν μισής ποσοστιαίας μονάδας αποκτά για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ν.Δ., η οποία κεφαλαιοποιεί τόσο την ευνοϊκή κατάληξη στα ζητήματα των οικονομικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όσο και τη σταθερή βελτίωση στην εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας τους τελευταίους μήνες. Οι πολίτες που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση της RASS για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στέλνουν σαφές πολιτικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, για τις επιλογές τους και την τακτική τους, έχοντας ξεκάθαρες προσδοκίες να μπει η χώρα στον δρόμο της εξόδου από την κρίση.
Πρόθεση ψήφου
Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25,5% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί. Στην τρίτη θέση παραμένει σταθερά η Χρυσή Αυγή με 8,8%. Αμέσως μετά βρίσκονται ΠΑΣΟΚ με 5,3% και ακολουθούν ΔΗΜ.ΑΡ. με 5,2%, ΚΚΕ με 5,0%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,8%, ΛΑΟΣ με 1,6%, Οικολόγοι-Πράσινοι με 1,5%, Ακυρο - λευκό με 2,6% και <<άλλο>> 2,4%. Εντυπωσιακό παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ουσιαστικά είναι... τρίτο κόμμα, με 12,2%.
Διαρροές προς άλλα κόμματα
Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία των κομματικών μετακινήσεων. Από τη Ν.Δ. το 3,4% φεύγει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 3,2% προς τη Χρυσή Αυγή, 1,4% προς τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ προς άλλα κόμματα 3,2%, και προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 9%. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3,5% προς τη Ν.Δ., 2,1% για τη ΔΗΜ.ΑΡ., 1,7% προς το ΚΚΕ και 1,2% προς τη Χρυσή Αυγή. Οι διαρροές προς άλλα κόμματα φτάνουν το 4,2%, προς το άκυρο - λευκό το 2,5%, ενώ προς την αδιευκρίνιστη ψήφο το 8,2%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται βάσει των απαντήσεων με μεγάλη διαφορά ο Αντώνης Σαμαράς με 49,2%, έναντι 31,9% του Αλέξη Τσίπρα, τρίτος ο <<κανένας>> με 17,2%, ενώ δεν απάντησε το 1,7% των συμμετεχόντων. Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει υψηλής αποδοχής από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτούς της ΔΗΜ.ΑΡ. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υψηλότερα έναντι του κ. Σαμαρά είναι μεταξύ των ψηφοφόρων των ΑΝ.ΕΛ. Εντυπωσιακή είναι η στήριξη της επιλογής <<κανένας>> από τους οπαδούς του Πάνου Καμμένου και των άλλων κομμάτων.
Παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. προηγείται με 49,8% έναντι 44,4% του ΣΥΡΙΖΑ, 2,6% άλλου κόμματος, ενώ δεν απάντησε το 3,2%. Υπέρ της νίκης της Νέας Δημοκρατίας τάσσονται η πλειοψηφία όσων ψηφίζουν τα κόμματα της κυβέρνησης και μόνο το 28,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 35,1% των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αντίθετα, υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν οι ΑΝ.ΕΛ. με 53,2% και αυτοί των άλλων κομμάτων με 54%.
Χάνει έδαφος ο (cool) Αλέξης
Πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα από τα ερωτήματα που αφορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία ίσως καταδεικνύουν το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε έδαφος στον αγώνα δρόμου για την κατάκτηση της εξουσίας. Στο ερώτημα αν ήταν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα, οι πολίτες απαντούν: Χειρότερα το 45,3%, καλύτερα το 23,2%, ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα το 19,9%, ενώ δεν απάντησε το 11,6%. Υπέρ του <<καλύτερα>> τάχθηκαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 58,6% και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 24,7%. Αντίθετα, <<χειρότερα>> απάντησαν οι οπαδοί όλων των άλλων κομμάτων.
Σχετικά με την άποψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μετάβαση προς τη δημοκρατική νομιμότητα, δήλωση για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτησή του, το 42,6% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δέχεται αδίκως επιθέσεις ο υπουργός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 40,6% πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δίκιο. Δεν θέλησε να πάρει θέση το 16,8%. Υπέρ της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος, όπως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά παίρνει και σημαντικά μερίδια από τη Ν.Δ. με 21,0%, το ΠΑΣΟΚ με 23,5% και τη ΔΗΜ.ΑΡ. με 37,0%. Αντίθετα, ο υπουργός έχει τη στήριξη, πέραν των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, και της πλειονότητας των οπαδών των άλλων κομμάτων με 52,5%, αλλά μόνο του 12,2% του ΣΥΡΙΖΑ και 21,8% των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Βενιζέλος και προανακριτική
Στο ερώτημα: πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την απαίτηση να συμπεριληφθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποσκοπούσε>>: 55,1% απάντησε <<στο να επωφεληθεί από τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση>>, ενώ <<στην αποκάλυψη της αλήθειας>> 37,2%. Δεν απάντησε το 7,7% των ερωτηθέντων. Στην κομματική ψήφο για μία ακόμη φορά έχουμε το γνωστό δίπολο, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να συμφωνούν και απέναντί τους να έχουν τους υποστηρικτές των κομμάτων της κυβέρνησης όσο και των υπολοίπων, όπως αυτά καταγράφονται στη δημοσκόπηση της RASS.
Τετραετία ή πρόωρες εκλογές;
Στο ερώτημα <<θέλετε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ή να πάμε σε πρόωρες εκλογές;>>, υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας τάσσεται το 59,2% έναντι του 36,1%, που ζητά πρόωρες εκλογές. Δεν απάντησε το 4,7%. Επίσης, στην ερώτηση <<ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας;>>, το 42,7% απάντησε <<μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά>>, το 30,3% <<κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα>>, το 25,1% <<κανέναν>>, ενώ δεν απάντησε το 1,9%.
Ο κ. Σαμαράς φάνηκε να έχει προβάδισμα στους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων και ο κ. Τσίπρας στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Επίσης υψηλότατα ποσοστά λαμβάνει η επιλογή <<κανένας>> από τους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με 50%, ενώ 42,4% δόθηκε από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και 25,4% από τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.