Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο


Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των εκκλήσεων της Γαλλίας για υποτίμηση του ευρώ και της γερμανικής θέσης περί ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε...

 την Πέμπτη ότι θα παρακολουθήσει την επίπτωση που θα έχει η ενίσχυση του ευρώ στην οικονομία της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα στην προοπτική της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι εξέπληξε τους οικονομικούς αναλυτές λέγοντας ότι η συνεχής ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να περιορίσει τους κινδύνους για άνοδο του πληθωρισμού, επισήμανση που ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση ότι αν το ευρώ ενισχυθεί υπερβολικά, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Πάντως, ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο καθορισμός της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν είναι αντικείμενο πολιτικής της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ άφησε την Πέμπτη αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τον ισχυρισμό της γερμανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι κοντά στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο. «Η ανατίμηση είναι, υπό μία έννοια, σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης στο ευρώ», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσθέτοντας ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι στόχος της πολιτικής μας, αλλά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών. Θέλουμε να δούμε αν η ανατίμηση είναι συνεχόμενη και αν αλλάζει την εκτίμηση μας για τους κινδύνους ως προς τη σταθερότητα των τιμών». Την 1η Φεβρουαρίου το ευρώ είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών έναντι του δολαρίου, στο 1.3711, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου του κ. Ντράγκι έπεσε μέχρι και κατά 0,8%, στο 1.3412.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε αρκετές φορές, την Πέμπτη, ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ εξακολουθεί να παραμένει υποστηρικτική και δεν φάνηκε να δίνει μεγάλη σημασία στην πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στις χρηματαγορές, η οποία πυροδοτήθηκε από την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων (LTRO) που είχαν λάβει πολλές τράπεζες από την ΕΚΤ στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012. Αναφερόμενος στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ περιμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2% «στους ερχόμενους μήνες», ενώ τον Ιανουάριο είχε πει «στην πορεία του 2013».

Όσον αφορά στην ανατίμηση του ευρώ, για την οποία έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι αυτή αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ευρωζώνη.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε επίσης ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση αναφορικά με τη την Ιρλανδία και την ελάφρυνση του χρέους που ανέλαβε το Δουβλίνο για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών. Ο Ντράγκι εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα που διαχειρίζεται η ίδια η χώρα, και ότι το ΔΣ της ΕΚΤ ενημερώθηκε σχετικά με τις κινήσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ιρλανδίας.

πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.