Επίσκεψη μικρής διάρκειας, αλλά τεράστιου ενδιαφέροντος πραγματοποιεί την Τρίτη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα για λίγες ώρες, στο πρότυπο της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ανγκελα Μέρκελ. Η κυβέρνηση επιδιώκει...
και λογικά θα λάβει τη δημόσια στήριξη του κ. Ολάντ στις προσπάθειές της, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μείνει εκεί. Υπάρχει σαφής πρόθεση, η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα στο Παρίσι, για την ενεργοποίηση της παλαιότερης συμφωνίας του Κ. Καραμανλή και του Νικολά Σαρκοζί για την προμήθεια φρεγατών FREMM. Παράλληλα στις συνομιλίες θα τεθεί ακροθιγώς και το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για συμμετοχή σε μελλοντικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Ολάντ επισκέπτεται την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του κ. Αντ. Σαμαρά το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν ότι η επίσκεψη αυτή έπρεπε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για τη Γαλλία μετά την εκλογή του σοσιαλιστή προέδρου. Σε αντίθεση με την επίσκεψη Μέρκελ, η αποστολή του κ. Ολάντ θα είναι αισθητά μικρότερη. Αναμένεται πάντως να τον συνοδεύσει ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ.
Οπως έχει επίσημα ανακοινωθεί, οι συναντήσεις του περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Ενδέχεται δε να έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο. Δεν θα υπάρξει συνάντηση ούτε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη ούτε με τον κ. Αλ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπάρξει επίσης μία συνάντηση με επιχειρηματίες, όπως είχε συμβεί και κατά την επίσκεψη Μέρκελ.
Η επίσκεψη Ολάντ αποτελεί πάντως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την τρικομματική κυβέρνηση να αποσπάσει τη δημόσια υποστήριξη του Παρισιού στις δύσκολες προσπάθειες εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα θέσει προς τον κ. Ολάντ και το ζήτημα του «λάθους» με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που κατεγράφη στη γνωστή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Και παράλληλα κρίσιμη είναι για την Αθήνα η συνεργασία με τη Γαλλία στο θέμα της ανάπτυξης που αποτελεί προτεραιότητα για τον γάλλο πρόεδρο. Συζήτηση θα διεξαχθεί και για την ύφεση που εμφανίζεται να βαθαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) βάσει και των τελευταίων στοιχείων της Eurostat.
Ο κ. Σαμαράς θα υπογραμμίσει στον γάλλο συνομιλητή του το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, φαινόμενο που έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και στη Γαλλία. Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τη λαθρομετανάστευση, με σκέψεις για την ανάληψη κοινών δράσεων στη Μεσόγειο.
Η απόφαση να ανακινηθεί το ζήτημα των φρεγατών FREMM εντυπωσιάζει. Και αυτό καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα. Ωστόσο οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο επισημαίνουν ότι ανάλογες κινήσεις διεξάγονταν από γαλλικής πλευράς ακόμη και επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, τόσο πριν όσο και μετά την υπογραφή του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο όταν εκείνος ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήδη το 2009. Το απαγορευτικό κόστος όμως είχε φρενάρει οποιαδήποτε κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η γαλλική πλευρά εμφανίζεται να προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM τις οποίες κατασκευάζει η DCNS. Η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αυτό θα συνιστούσε «φιλί ζωής» για εκείνη. Το σκεπτικό είναι σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά οι πληρωμές να μετατεθούν για το μέλλον. Στους κόλπους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν θετικές και αρνητικές εισηγήσεις επί των FREMM. Η πρόσφατη όμως συζήτηση περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα των υποστηρικτών τους. Μάλιστα σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν για συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Σε αυτές θα συζητηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες.
Παράλληλα δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών - συγκεκριμένα του κολοσσού Total - για μελλοντικές έρευνες υδρογονανθράκων. Ηδη η Total αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία τής παραχώρησε δύο οικόπεδα προς έρευνα κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει επίσης κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις αλλά και για τη δραστηριοποίησή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.