Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη αλήθεια για την (ύπουλη) Τουρκία!

Tου Σάββα Καλεντερίδη
Στη συζήτηση που έγινε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τον νόμο με τον οποίο αποκτούν πλέον τη δυνατότητα οι πολίτες της Τουρκίας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους στα τουρκικά δικαστήρια χρησιμοποιώντας τη μητρική τους γλώσσα, η βουλευτής Σμύρνης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μπιργκιούλ Αϊμάν Γκιουλέρ (Birgül Ayman Güler), προσπαθώντας να υποστηρίξει τις θέσεις της, είπε μια πολύ μεγάλη αλήθεια.

Αφού κατηγόρησε το...


Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι συμπράττει με το (κουρδικό) Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στην ψήφιση του προαναφερθέντος νόμου και στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με στόχο τη διάλυση του τουρκικού έθνους και τη μεταμόρφωση της Τουρκίας σε μια πολυεθνική χώρα, από το βήμα της Βουλής, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής (από τα πρακτικά της Βουλής):

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ (CHP): «Αυτά που ακούστηκαν εδώ είναι λόγια που δεν έχουν ξανακουστεί. Η ομιλία της κυρίας Ακάτ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του BDP πάγωσε το αίμα μας. Λες και ήταν βουλευτής άλλου κράτους. Απευθυνόμενη σε μας (τους μη Κούρδους), έλεγε “Εσείς” εκστομίζοντας απίστευτα λόγια».

Χασίπ Καπλάν (BDP): «Δεν είμαι βουλευτής του κράτους, είμαι βουλευτής της Τουρκίας.

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ: «Είδαμε στην ομιλία της (κυρίας Ατάκ) πώς συνεργάζεται το ΑΚΡ με το BDP για να σβήσουν το τουρκικό έθνος από την Ιστορία, να σβήσουν την τουρκική υπηκοότητα από την Ιστορία».

Μεχμέτ Μετινέρ (ΑΚΡ): «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει καμία σχέση!»

Οκτάι Βουράλ (ΜΗΡ): «Αλλωστε έχουμε συγκυβέρνηση AKP - BDP!»

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ: «Πώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα; Στο άρθρο για την υπηκοότητα στην Επιτροπή Συναίνεσης για το Σύνταγμα τι πρότεινε το κόμμα σας, κύριοι; Αντί για “τουρκική υπηκοότητα”, προτείνετε “υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Ο πρωθυπουργός σας την Τρίτη δήλωσε ότι “το δικό μας θεμέλιο είναι το Ισλάμ”. Λέει ότι ο τουρκισμός είναι ρατσισμός».

Ιχσάν Σενέρ (ΑΚΡ): «Εχει δίκιο».

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ: «Λέει ότι “εμείς αυτό θα το σβήσουμε από την Ιστορία”. Εσείς εδώ ορκιστήκατε στο όνομα του μεγάλου τουρκικού έθνους, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους».

Μεχμέτ Μετινέρ: «Εμείς δεν είμαστε εθνικιστές, δεν είμαστε ρατσιστές. Αυτό το Σύνταγμα θα το αλλάξουμε.

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ: «Εσείς, ως ένα μεγάλο εθνικό κόμμα, ένας ένας ως άτομα διαπράττετε προδοσία».

Μεχμέτ Μετινέρ: «Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα χωρίς τη στήριξή σας».

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ: «Αποκαλείτε τη σοσιαλδημοκρατία μιλιταρισμό».

Ιδρίς Μαλουκέν (BDP): «Θα εισηγηθούμε την αποβολή σας από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, μην ανησυχείτε. Εδώ το παίζετε εθνικιστές και στον κόσμο το παίζετε αριστεροί».

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ: «Δεν μπορείτε να με πείσετε ότι ο κουρδικός εθνικισμός είναι προοδευτισμός και ανεξαρτησία. Δεν μπορείτε να με κάνετε να βλέπω και να θεωρώ την κουρδική φυλή ισότιμη με το τουρκικό έθνος». (Χειροκροτήματα από την πλευρά του CHP και του MHP.)

Ιδρίς Μαλουκέν: «Εμείς δεν είμαστε φυλετιστές, εσείς είστε εθνικιστές, εθνικιστές!»

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ: «Αξιότιμοι κύριοι, το AKP και το BDP συνεργάζονται μόνο για ένα πράγμα. Στην Τουρκία δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό στην Τουρκία εσείς το μετατρέψατε σε τουρκικό πρόβλημα… Από τούδε και στο εξής είμαστε σε άμυνα, θα κάνουμε χρήση του δικαιώματος στη νόμιμη άμυνα και θα περάσουμε στην επίθεση». (Χειροκροτήματα από την πλευρά του CHP και του MHP.)

Μετά την ανωτέρω στιχομυθία, ξέσπασε μεγάλος θόρυβος στη Βουλή αλλά και στα τουρκικά ΜΜΕ, με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις να προέρχονται από την κουρδική πλευρά, αλλά και από τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Η Γκιουλέρ κατηγορήθηκε για ρατσισμό και αναγκάστηκε να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις, λέγοντας για πρώτη φορά τη μεγάλη αλήθεια που αφορά το σύγχρονο τουρκικό έθνος.

Είπε λοιπόν η Γκιουλέρ: «Η έννοια του τουρκικού έθνους είναι καινούργια. Πρόκειται για μια έννοια που καθιερώθηκε μετά το 1923 για ένα νέο έθνος που δημιουργήθηκε από τα μουσουλμανικά έθνη και φυλές που κατοικούσαν στην Ανατολή και συνασπίστηκαν για να αποτελέσουν το τουρκικό έθνος. Υπό την έννοια αυτή, η κουρδική φυλή, που ορίζεται με βάση την εθνοτική καταγωγή, δεν μπορεί να συγκριθεί και να εξισωθεί με το τουρκικό έθνος, γιατί πρόκειται για ανόμοια πράγματα».

Η βουλευτής Σμύρνης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την προσέγγισή της, είπε μια μεγάλη αλήθεια, που κανείς έως τώρα δεν τόλμησε να πει δημόσια, μια αλήθεια που εξηγεί -εκτός των άλλων- ένα τεράστιο ζήτημα.

Εξηγεί πώς με μεγάλη ευκολία προδίδουν τα μυστικά της πατρίδας τους οι Τούρκοι αξιωματικοί και διπλωμάτες.

Ομως αυτό το σοβαρότατο ζήτημα θα το δούμε την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.