Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

"Κούρεμα" στην Τράπεζα Κύπρου 30% και ανοιχτές τράπεζες αύριο "βλέπουν" υπουργοί στην Κύπρο



Την εκτίμησή τους ότι το "κούρεμα" στην Τράπεζα Κύπρου θα κυμανθεί στο 30% εξέφρασαν ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος...
μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Ο Σωκράτης Χάσικος, μάλιστα, δήλωσε ότι αύριο, Τρίτη, οι τράπεζες στην Κύπρο θα ανοίξουν, αλλά θα επιβληθούν ειδικά μέτρα όπως πλαφόν στις αναλήψεις. Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό, είχε τονίσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

"Θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες, υπάρχει ολόκληρο σχέδιο από πλευράς κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή, το υπ. Οικονομικών και ειδικούς που ήρθαν από εξωτερικό με γνώση και εμπειρία σε αντίστοιχες καταστάσεις" ανέφερε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες τις πρώτες ημέρες αλλά με την πάροδο των ημερών η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι "υπό τις συνθήκες είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε" και τόνισε ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και τώρα η Κύπρος είναι "ζωντανή" και έτοιμη για επανεκκίνηση. "Φτάσαμε στο σημείο μιας άτακτης χρεοκοπίας από πλευράς από τραπεζών, αλλά που εφαίνετο ότι θα συμπρασύρει και το κράτος" σημείωσε.

Για το θέμα των δύο τραπεζών, ο κ. Χάσικος ανέφερε: "Ουσιαστικά η Λαϊκή Τράπεζα προχωρεί σε εξυγίανση και η Τράπεζα Κύπρου δέχεται ένα κούρεμα γύρω στο 30%, αλλά την ίδια στιγμή διασφαλίζει ρευστότητα, άρα παραμονή, άρα σώζεται ουσιαστικά η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, που αυτό θα βοηθήσει την πορεία σταθερότητας σε πρώτη φάση και ανάκαμψης σε δεύτερη φάση της κυπριακής οικονομίας".

Ερωτηθείς εάν αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως "ο στόχος ήταν να εξευρεθεί μια λύση", πρόσθεσε πως "δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι ήταν λάθος της κυπριακής Βουλής" και κατέληξε λέγοντας: "Εν όψει όμως των νέων δεδομένων δεν έχω παρά να εκφράσω την αισιοδοξία μου".

Επίσης, ο κ. Χάσικος μίλησε για εθνικό μέτωπο των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι η κυπριακή πλευρά δεν έχει κανένα απολύτως παράπονο από την Ελλάδα. "Δεν ήταν ποτέ πρόβλημά μας η Ελλάδα, υπήρχε και υπάρχει συνεργασία" υπογράμμισε και κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Νταβούτογλου για το φυσικό αέριο είπε πως "με βάση τα όσα διαφαίνονται στον ορίζοντα(...) θα είμαστε και θα παραμείνουμε μαζί".

Για μια "καλή μέρα" υπό τις παρούσες συνθήκες, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε κατάρρευση της οικονομίας.

"Πιστεύω ότι το ποσοστό του κουρέματος θα είναι χαμηλότερο από 40%" δήλωσε από την πλευρά του, επίσης μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος. "Στόχος" είπε "να ανοίξουν οι τράπεζες αύριο και να μη δημιουργηθεί πανικός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.