«Εγκλήματα» φοροδιαφυγής με κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτουν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Πλαστά και εικονικά τιμολόγια πλημμυρίζουν την αγορά, φαινόμενο που εντείνεται υπό το βάρος της ύφεσης, ενώ κρυμμένους «θησαυρούς» αποκαλύπτουν...
οι τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών, δικηγόρων, μισθωτών, επιχειρηματιών.
«Σε αυτό έχει δίκιο η τρόικα. Αν δεν καταφέρουμε τελικά να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολα διλήμματα, όπως να κόψουμε ξανά τους μισθούς και τις συντάξεις και να μειώσουμε δραστικά το Δημόσιο», παραδέχεται υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.
Υστερα από τρία χρόνια μέτρων λιτότητας και μνημονίων, η παραοικονομία παραμένει ισχυρή, υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ και η φοροδιαφυγή τορπιλίζει τα δημόσια ταμεία.
Το Δημόσιο, από τη διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, «μετράει» απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ», οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν επιχειρηματίες και αγρότες οι οποίοι διακίνησαν στην αγορά περισσότερα από 500.000 εικονικά τιμολόγια, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να «κλέψουν» από το Δημόσιο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Οι απώλειες για το Δημόσιο είναι ακόμη μεγαλύτερες καθώς μέσω των πλαστών παραστατικών δεν αποδόθηκαν στα ταμεία του Δημοσίου φόροι εισοδήματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, κάθε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών «ύποπτων» για φοροδιαφυγή φέρνει στο φως απίστευτες και προκλητικές λεπτομέρειες. Απλοί μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα βρέθηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και όπως διαπιστώθηκε τα ποσά αυτά προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες. Δικηγόροι, γιατροί και εταιρείες διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν για χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αγρότες, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στήσει πάρτι φοροδιαφυγής, στερώντας από το Δημόσιο σημαντικά ποσά φόρων
κλικ για μεγεθυνση |
Οι συλλήψεις και το Αυτόφωρο δεν έχουν πτοήσει τους φοροφυγάδες, οι οποίοι συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, να κρύβουν εισοδήματα και να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Εγγραφα-φωτιά
Αποκαλυπτικά είναι τα έγγραφα-φωτιά του ΣΔΟΕ που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ». Τα στοιχεία αποτυπώνουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, την οποία αν κατάφερναν να αντιμετωπίσουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί η χώρα θα είχε αποφύγει τις επώδυνες περικοπές που έγιναν την τελευταία τριετία στους μισθούς και τις συντάξεις και τις απανωτές αυξήσεις φόρων που οδήγησαν πολλά νοικοκυριά στη φτώχεια.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη ερευνητών ξένων πανεπιστημίων, αν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα, τότε το Δημόσιο θα εισέπραττε πρόσθετους φόρους 11,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Τραπεζικοί λογαριασμοί
- Το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει 412 τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων. Στους λογαριασμούς αυτούς βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν 7.660.472,77 ευρώ, 756.250 δολάρια, 21.900 λίρες Τουρκίας, 76.974 λίρες Αγγλίας. Μέχρι σήμερα το Σώμα έχει υποβάλει στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών περισσότερα από 5.000 αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ύποπτων για φοροδιαφυγή. Στελέχη του ΣΔΟΕ προσάπτουν στις τράπεζες απροθυμία και ολιγωρία στην ανταπόκριση των αιτημάτων και όπως λένε για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα οκτώ μηνών ή ακόμη και ενός έτους. Μόνο για 232 υποθέσεις που άνοιξαν οι λογαριασμοί και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, έχουν καταλογιστεί φόροι και πρόστιμα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις να φθάνουν τα 650 εκατ. ευρώ. «Σκεφτείτε τι θα προκύψει αν ανοίξουν οι λογαριασμοί 4.000 προσώπων», λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Ολα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών ελεγχομένων φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό, η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
- Εχει δεσμευτεί το περιεχόμενο 12 θυρίδων.
- Δεσμεύτηκαν 221.952 μετοχές και 559.808 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
- Το ΣΔΟΕ έχει ήδη δεσμεύσει 43 ακίνητα φοροφυγάδων και 23 κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
- Την τριετία 2010-2012 το Σώμα διαβίβασε 61.634 εκθέσεις ελέγχου και δελτία πληροφοριών στις εφορίες και τα τελωνεία.
Εσοδα από πρόστιμα
Το ΣΔΟΕ με τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει την τελευταία τριετία έχει υπερδιπλασιάσει τα ποσά από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Το 2009 τα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή προστίμων είχαν ανέλθει σε 1,729 δισ. ευρώ. Το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν στα 4,199 δισ. ευρώ (αύξηση 142%), το 2011 έφθασαν στα 4,404 δισ. ευρώ και το 2012 στα 3,389 δισ. ευρώ. Αγνωστο παραμένει, πάντως, πόσα χρήματα από τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους τελικά θα καταλήξουν στα δημόσια ταμεία.
Κλοπή ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ
Επιχειρηματίες και αγρότες «έκλεψαν» από το Δημόσιο ΦΠΑ που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ με την έκδοση και λήψη 503.200 εικονικών τιμολογίων. Τα τιμολόγια εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ την περίοδο 2009 - 2012, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Η ζημία για το Δημόσιο είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς μέσω των εικονικών τιμολογίων χάθηκαν έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από φόρο εισοδήματος.
Για τις υποθέσεις αυτές, ήδη συντάσσονται κατά προτεραιότητα οι εκθέσεις ελέγχου για τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι υπαρκτά πρόσωπα και συνήθως συμβιβάζονται καταβάλλοντας τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα. Η εισπραξιμότητα φθάνει περίπου το 65%.
Η «καρδιά» του προβλήματος
Το ΣΔΟΕ παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό, πόρους και μέσα. Είναι χαρακτηριστικές οι αποκαλύψεις του προϊστάμενου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος στη Βουλή παραδέχθηκε την αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να ελέγξουν και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την υπόθεση «μεγαλογιατρού» για τον οποίο η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 όμως η πρώτη έκθεση -δηλαδή η απλή αντιπαραβολή καταθέσεων με δηλώσεις εισοδήματος- ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011, εξαιτίας της καθυστέρησης στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Πάντως, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι το Σώμα έχει αυξήσει την κινητοποίησή του την τελευταία τριετία. Εντοπίζει υποθέσεις φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας κυρίως καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στην υπηρεσία. Όμως, τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα προέρχονται από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όπου διαπιστώνονται καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στην εφορία.
Ήδη, το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει εκατοντάδες τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων.
*στην Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.