Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η μοίρα γνωστών χολιγουντιανών ζώων !

Τα βλέπουμε στην τηλεόραση και το σινεμά και μας ξετρελαίνουν, την ώρα που γίνονται οι μασκότ των ταινιών που συμμετέχουν...

Κι όμως, πίσω από τις χαρούμενες και καλοκάγαθες φατσούλες κρύβονται τραγικές ιστορίες εκμετάλλευσης ζώων.

Γιατί όταν τα γυρίσματα ολοκληρωθούν και οι προβολείς αποτραβήξουν τη λάμψη τους από τα ζώα, η τύχη τους μένει πλέον αμφίβολη.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από διαπρεπή μέλη του ζωικού βασιλείου που έκαναν διεθνή καριέρα στην ανθρώπινη showbiz, με τον άνθρωπο να μην τους συμπεριφέρεται φυσικά με την ίδια αβρότητα…

Λάσι, το κόλεϊ



Αληθινό όνομα: Παλ

Έχουν υπάρξει πολλές-πολλές Λάσι στην κινηματογραφική και τηλεοπτική ιστορία, ήταν ωστόσο απλές αντιγραφές του θρυλικού κόλεϊ που οι φίλοι αποκαλούσαν Παλ! Μέχρι να ξεπηδήσουν βέβαια οι αναρίθμητες ταινίες από τη δημοφιλή σειρά, η Λάσι είχε γεράσει και είχε βγει στη σύνταξη, απολαμβάνοντας τα τελευταία της χρόνια με τον εκπαιδευτή της. Η σχέση τους μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως στενή, με την τύχη του ξακουστού σκυλιού να ακολουθεί τη φυσική φθορά: κουφάθηκε και τυφλώθηκε από τα γηρατειά, καθώς τα σκυλίσια χρόνια τρέχουν ιδιαιτέρως γρήγορα. Ο εκπαιδευτής της έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη μετά τον χαμό της, όπως αποκάλυψε αργότερα ο γιος του, και δεν ξαναείδε ποτέ στη ζωή του ταινία με τη «Λάσι»…

Το τσιουάουα των Taco Bell



Αληθινό όνομα: Gidget

Η μασκότ της αλυσίδας φαστ-φουντ θα έμενε άνεργη όταν θα ολοκληρωνόταν η πολυετής καμπάνια των Taco Bell. Έπρεπε λοιπόν να εργαστεί για τα βγάλει πέρα στη ζωή, γι” αυτό και έκανε μια σειρά από «περάσματα» στον κινηματογράφο και την αμερικανική τηλεόραση, όπως ο μικρός του ρόλος στο «Legally Blonde 2: Red, White and Blonde» στο πλευρό της Ριζ Γουίδερσπουν. Το σκυλάκι θα πέθαινε το 2009…

Γουίλι, η φάλαινα



Αληθινό όνομα: Κέικο

Η ιστορία του Κέικο, της φάλαινας από την ταινία «Free Willy», είναι πράγματι μια πικρή ιστορία. Μεγάλωσε στην αιχμαλωσία, όταν τον έπιασαν σε ηλικία τριών ετών στα ανοιχτά της Ισλανδίας, όπου και πέρασε τη ζωή του μέχρι τα γυρίσματα της ταινίας, μεταφερόμενος από πάρκο ψυχαγωγίας σε πάρκο ψυχαγωγίας στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Πριν την επιλέξουν μάλιστα για το φιλμ, η φάλαινα κρατούταν σε μια μικρή φορητή δεξαμενή στο Μεξικό! Όταν ωστόσο εκτοξεύτηκε στη δόξα, μια σειρά από φιλοζωικές οργανώσεις θα καλούσαν για την άμεση απελευθέρωσή της, παρά το γεγονός ότι είχε περάσει όλη της τη ζωή στην αιχμαλωσία και δεν διέθετε ικανότητες επιβίωσης. Ο Κέικο θα απελευθερωνόταν τελικά στην ανοιχτή θάλασσα, μέχρι να βρεθεί κάποια στιγμή νεκρός στις ακτές της Νορβηγίας. Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση; Πνευμονία. Το όνομα «Κέικο» σημαίνει μάλιστα στα ιαπωνικά «Τυχερός», κάτι που μάλλον ως τραγική ειρωνεία μπορεί να ιδωθεί…

Κλάιντ, ο ουρακοτάγκος



Αληθινό όνομα: Μάνις

Ο ρόλος του Κλάιντ, του συμπαθούς πιθήκου στις ταινίες του Κλιντ Ίστγουντ «Every Which Way But Loose» και «Every Which Way You Can», ενσαρκώθηκε από δύο διαφορετικούς ουρακοτάγκους. Ο πρώτος, που τον έλεγαν Μάνις, είχε ήδη μεγαλώσει πάρα πολύ μέχρι τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας και συνταξιοδοτήθηκε. Τον πούλησαν σε πάρκο του Λας Βέγκας, όπου και έγινε η ατραξιόν μέχρι τον θάνατό του. Ο άσημος αντικαταστάτης του, που τον αποκαλούσαν απλά Κλάιντ, είχε πολύ χειρότερη μοίρα, με τους εκπαιδευτές του να τον χτυπούν αλύπητα για να είναι υπάκουος στα γυρίσματα. Κι όταν τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν, ο «άτακτος» Κλάιντ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου, πεθαίνοντας από αιμορραγικό επεισόδιο. Οι αναφορές έκαναν λόγο για τον εκπαιδευτή του να τον χτυπά αλύπητα με τη λαβή του τσεκουριού του στο κεφάλι…

Φλίπερ, το δελφίνι



Αληθινό όνομα: Κάθι

Τον ρόλο του «Φλίπερ» τον έπαιξαν στην πραγματικότητα μια σειρά από δελφίνια, ο βασικός συντελεστής ήταν ωστόσο η Κάθι. Το ριζικό της Κάθι είναι ιδιαιτέρως τραγικό, με το ζώο να πεθαίνει αυτοκτονώντας! Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των ζώων δεν υπήρχαν καν, οι παραγωγοί της ταινίας άρπαξαν μια χούφτα δελφίνια από τον γειτονικό όρμο και τα έσυραν στο νέο τους σπίτι, αυτό με τα κάγκελα τριγύρω. Η Κάθι δεν άντεξε καθόλου το καθεστώς αιχμαλωσίας και μια μέρα σταμάτησε να αναπνέει μέχρι που πέθανε (η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη των δελφινιών μπορεί να τα ωθήσει ακόμα και στην αυτοκτονία!). Η Κάθι πέθανε λοιπόν από δική της βούληση στα χέρια του εκπαιδευτή της, αφήνοντας τον ρόλο «ορφανό», μέχρι να ετοιμαστεί τουλάχιστον ο επόμενος Φλίπερ από την ανεξάντλητη φυσική δεξαμενή των διαθέσιμων ζώων προς τέρψη και διασκέδαση των ανθρώπων…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.