Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Οι δισεκατομμυριούχοι των ... φτωχών! [ΦΩΤΟ]


Εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, ο αριθμός των ατόμων που έχουν περιουσία με περισσότερα από δέκα ψηφία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ...



Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε και φέτος το αμερικανικό περιοδικό Forbes στον κόσμο υπάρχουν 1.426 Κροίσοι, ο πλούτος των οποίων αυξήθηκε από τα 4,6 στα 5,4 τρισ. δολάρια πλησιάζοντας το ιαπωνικό ΑΕΠ! Φέτος έκαναν ντεμπούτο 210 νέοι μεγιστάνες από 42 χώρες, 8 απεβίωσαν, 60 έχασαν λεφτά και βγήκαν από τη λίστα, ενώ οι θηλυκού γένους εκπρόσωποι αυξήθηκαν από 104 σε 138.

Η πλειονότητά τους προέρχεται από τις ΗΠΑ (442). Ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (386), η Ευρώπη (366), η Λατινική Αμερική (129), η Μέση Ανατολή και η Αφρική (103). Οπως όμως προβλέπει ο διευθυντής του Forbes Ράνταλ Λέιν, έως το τέλος της δεκαετίας θα υπάρχουν περισσότεροι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι.



Η δεκάδα
Τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου διατηρεί ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ Ελού, με περιουσία 73 δισ. δολάρια. Ενα σκαλοπάτι παρακάτω παρέμεινε ο Μπιλ Γκέιτς με 67 δισ. δολάρια. Στο νούμερο τρία της λίστας εκτοξεύθηκε ο ιδρυτής της ισπανικής αλυσίδας ενδυμάτων Zara, Αμάνθιο Ορτέγκα, που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 19,5 δισ. δολ. από το 2012 και να ανέρχεται στα 67 δισ. δολ. Ακολουθούν οι Γουόρεν Μπάφετ, Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ (με περιουσία 34 δισ. δολ. έκαστος), ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον (στην πέμπτη θέση), ο βιομήχανος από το Χονγκ Κονγκ Λι-Κα Σινγκ (8η θέση - πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία) η 90χρονη κληρονόμος της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ με περιουσία 30 δισ. δολ. και ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής της LVMH, που βρισκόταν στην 4η θέση το 2012.

8,6 δισ. δολάρια μοιράστηκαν οι τρεις Ελληνες μεγιστάνες
Τρεις Κροίσοι από την Ελλάδα περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes.

Ο 66χρονος Σπύρος Λάτσης παραμένει ο πλουσιότερος Ελληνας πολίτης με προσωπική περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων (412η θέση). Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας ανέκαμψε μετά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.

Στην 527η θέση βρίσκεται ο ηλικίας 51 ετών μεγαλομέτοχος του ομίλου πρώτων υλών Glencore, Αριστοτέλης Μυστακίδης με 2,7 δισ. δολάρια. Εγινε δισεκατομμυριούχος τον Μάιο του 2011, με τη δημόσια εγγραφή για την είσοδο του κολοσσού των εμπορευμάτων στο χρηματιστήριο. Λίγο παρακάτω και συγκεκριμένα στην 554η θέση φιγουράρει ο 59χρονος Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,6 δισ. δολαρίων. Το περιοδικό αναφέρεται στην τεράστια συλλογή του με έργα τέχνης. Είναι μέλος του ΔΣ του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και κληρονόμησε τη συλλογή του πατέρα του.

Eχανε 53 εκατ. κάθε μέρα
Απώλειες ύψους 53 εκατ. δολαρίων είχε σε καθημερινή βάση το 2012 ο Εϊκε Μπατίστα ο οποίος έπαψε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας. Το ενεργητικό των εταιρειών του 56χρονου επιχειρηματία έχασε τα δύο τρίτα της αξίας του, εντούτοις η περιουσία του διαμορφώθηκε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10,6 δισ. δολαρίων. Ο γιος του ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκε ποδηλάτης.

Ελέγχει το 95% του ΑΕΠ
Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου της Μπελίζ, της ανεξάρτητης χώρας της κεντρικής Αμερικής στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής, διαμορφώνεται σήμερα στα 1 δισ. δολάρια, όταν το ΑΕΠ της χώρας του ανέρχεται στα 1,5 δισ. δολάρια! Ο Χουάνγκ Μαόρου είναι επικεφαλής της Maoye International, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στην Κίνα με 37 καταστήματα σε 18 πόλεις.

Ο... εμποράκος του μετρό
Γκοντ (δηλαδή «Θεός») ονομάζεται ένας από τους Κροίσους της φετινής λίστας του Forbes. Πρόκειται για τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία Γκοντ Νισάνοφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1973 στο Αζερμπαϊτζάν και η περιουσία του φτάνει σήμερα στα 3 δισ. δολάρια. «Εχτισε« την... αυτοκρατορία του στη Μόσχα όπου άνοιξε εμπορικά καταστήματα κοντά σε σταθμούς του μετρό.

ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ/ Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.