Πριν από τρία χρόνια ο Γ. Παπανδρέου, με φόντο το γραφικό λιμάνι του Καστελόριζου, ανακοίνωνε στον ελληνικό λαό την υπαγωγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος της υπό το βάρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού...
Σήμερα, ύστερα από δύο Μνημόνια, θυελλώδεις συγκρούσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, υπό την απειλή άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη, δραματικές απώλειες εισοδημάτων και μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ανοίγει, δειλά, παράθυρο ευκαιρίας στην οικονομία, για σταθεροποίηση και έξοδο από την ύφεση. Η τελευταία τριετία προκάλεσε και βίαιες ανατροπές στο πολιτικό οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης, που χάραξε με τις «αμαρτίες» του τη διαδρομή στον δημοσιονομικό «γκρεμό». Τέσσερις κυβερνήσεις, πέντε υπουργοί Οικονομικών, ο ενταφιασμός του δικομματικού συστήματος μέσω των παραδοσιακών εκφραστών του, η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, η «επέλαση» της Χρυσής Αυγής, και η αναγκαστική υιοθέτηση κυβερνήσεων συνεργασίας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.
Η «ακτινογραφία» που επιχειρεί σήμερα η «Ημερησία του Σαββάτου» στις επιπτώσεις του Μνημονίου, αποκαλύπτει το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός:
- «Κούρεμα» μισθών και συντάξεων έως και 50%, περίπου 800.000 νέοι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση έως και 12 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καταργήσεις και περικοπές δώρων και επιδομάτων, είναι ο λογαριασμός της μεγάλης εσωτερικής υποτίμησης.
- Στο «κεφάλαιο» Δημόσιο αναβαλλόταν διαρκώς η λήψη δύσκολων αποφάσεων. Τελικά ύστερα από τρία χρόνια, προ ημερών και υπό την πίεση της τρόικας, αναγκάστηκαν τελικώς οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν την οδυνηρή απόφαση για 15.000 απολύσεις.
- Στον αντίποδα, μια ανελέητη φοροκαταιγίδα έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται. Την τελευταία πενταετία χάθηκαν περίπου 40 δισ. ευρώ εθνικού εισοδήματος και οι καταναλωτές έχασαν περίπου το 70% της αγοραστικής τους δύναμης.
- Η μεγάλη ύφεση που μαστίζει τη χώρα για έκτο διαδοχικό χρόνο, οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο τους φορολογουμένους, εκτοξεύοντας τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου από 900.000 άτομα το 2009 σε 2,7 εκατομμύρια. Ενέταξε δε το πρόγραμμα σε φαύλο κύκλο, με τη διαρκή απαίτηση λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των στόχων.
- Βίαιη εσωτερική υποτίμηση για κάλυψη της «μαύρης τρύπας» στο θηριώδες έλλειμμα που έφθασε το 15,8% του ΑΕΠ
- Ραγδαίες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό
- Νέα κόμματα και νέος δικομματισμός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.