Τρίτη 9 Απριλίου 2013

6.000 έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό από 1η έως 15 Μαρτίου στην Κύπρο

Κάποιοι (πολλοί) γνώριζαν για τις εξελίξεις, πολύ πριν βάλουν λουκέτο οι τράπεζες, μετά το επεισοδιακό Eurogroup και το "όχι" της Κυπριακής Βουλής, που ακοκούθησε...

Λίστα με 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που απέσυραν καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τις έστειλαν στο εξωτερικό, από την 1η έως τις 15 Μαρτίου, κατέθεσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής...



Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Συλλούρη, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες έγιναν τρεις και τέσσερις εκροές από το ίδιο πρόσωπο. «Υπάρχουν παράξενες εκροές, αλλά υπάρχουν και άτομα που δεν πρέπει να στοχοποιηθούν και αυτός είναι ο λόγος που δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα», εξήγησε ο κ Συλλούρης.

Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευση της Επιτροπής για το γεγονός ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν, αφορούν μόνο το χρονικό διάστημα των 15 ημερών, ενώ είχαν ζητηθεί στοιχεία για ένα χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, το θέμα της λίστας θα τεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής την Πέμπτη, ενώ την ίδια μέρα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην επιστολή της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και ζητά να αναδιατυπωθεί το αίτημα για παροχή πληροφοριών. Σημειώνει εξάλλου πως δεν είναι βέβαιο αν το αίτημα της Βουλής είναι συμβατό με το τραπεζικό απόρρητο.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, στην επιστολή που εστάλη στην Επιτροπή Θεσμών επιβεβαιώθηκε ότι όταν ελήφθη η απόφαση για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας ΛΑΙΚΗ για 1,8 δισ. ευρώ, δεν εστάλη στη Βουλή το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας, στο οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή. Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε η Βουλή σχετικά με το ύψος του ELA κατά την ψήφιση της ενίσχυσης της Λαϊκής Τράπεζας, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού.

Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει στην επιστολή ότι αποστέλλονται τα στοιχεία των 15 πρώτων ημερών του Μαρτίου, γιατί η συλλογή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που θα καταλήξει στην Ερευνητική Επιτροπή, πιθανόν να μην εξυπηρετεί τους σκοπούς της έρευνας της.

Επισημαίνεται ακόμη, πως η έρευνα της Αlvarez & Μarsal καθώς και της Pimco εστάλησαν στη Bουλή, ενώ υπογραμμίζετται ότι μετά την απόφαση του Eurogroup η έκθεση της Pimco δεν θα πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την υπογραφή του μνημονίου, καλώντας τους βουλευτές να την χειριστούν ως άκρως εμπιστευτική.

Σημειώνεται τέλος, ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας για απόσυρση χρημάτων από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ουδέποτε το δ.σ. της Τράπεζας είχε μπροστά του τέτοια αιτήματα.

Εν τω μεταξύ, την ανάκληση της πράξης διορισμού του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη, ανακοίνωσε επισήμως ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι ότι οι έκτακτες ανάγκες που θα δικαιολογούσαν το δίκαιο της ανάγκης, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο διορισμός, δεν υφίστανται. Ο κ. Σταυρινάκης είχε διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση λίγο πριν τη λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης, το διορισμό του Ανδρέα Κραμβή στην ερευνητική επιτροπή για το τραπεζικό σύστημα, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη για λόγους υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.