Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Bloomberg: Ένα βουνό με χρυσάφι διχάζει την Ελλάδα

Γίναμε διεθνώς ρεζίλι!

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στις Σκουριές της Χαλκιδικής για τα μεταλλεία της Eldorado Gold παρουσιάζεται σε εκτενές θέμα του Bloomberg, στο οποίο παρουσιάζονται οι απόψεις των «αντιμαχόμενων» πλευρών...



«Ένα βουνό από χρυσό έχει διχάσει τη γενέτειρα του Αριστοτέλη στη Βόρεια Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά το Bloomberg, σημειώνοντας πως για την κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας η διαμάχη δεν είναι απλώς μια αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Η ικανότητα των αρχών να διευθετήσουν τις αντικρουόμενες απαιτήσεις στο μεγαλύτερο μεταλλευτικό project που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα θα δείξει το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η χώρα να εξέλθει της ύφεσης, των δύο διασώσεων και της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους που έχει γίνει ποτέ», σχολιάζει.

Στον δήμο Αριστοτέλη, οι πολέμιοι του project λένε πως θα καταστραφεί ο τουρισμός της περιοχής, ενώ οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν πως το μεταλλείο θα τονώσει την απασχόληση σε μια περιοχή με ποσοστό ανεργίας 35%.

«Η ανεργία θα εξαφανιστεί», ισχυρίζεται ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας. «Όμως χρειάζονται δύο - τρία χρόνια για να πειστεί η κοινωνία».

Τα αίματα έχουν ανάψει τον τελευταίο χρόνο αναφορικά με το project στις Σκουριές. Τον Φεβρουάριο έγινε επίθεση στα γραφεία και στον εξοπλισμό της Eldorado Gold στο εργοτάξιο, προκαλώντας ζημιές ύψους 1 εκατ. δολαρίων, ενώ τον Μάρτιο έγινε επέμβαση της Αστυνομίας στην Ιερισσό για συλλήψεις, που κατέληξε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος που διαδήλωνε. Σήμερα τα ξημερώματα, έγιναν έφοδοι σε σπίτια κατοίκων στις Σκουριές και συνελήφθησαν δύο άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.