Το bloko.gr παρουσιάζει για πρώτη φορά την άποψη ενός αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής- επικεφαλής ενός από τα τμήματα που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών αναφορικά με τις τάσεις και τις μεταβλητές της εγχώριας τρομοκρατίας, μέσα από την εργασία- έκθεση που επιμελήθηκε ο συντάκτης της για λογαριασμό της Σχολής εθνικής Ασφάλειας....
Μια εργασία που φέρει το τίτλο «Το προφίλ μιας σύγχρονης και ενεργούς τρομοκρατικής οργάνωσης. Ποιες οι επιπτώσεις εντός της χώρας που δραστηριοποιούνται , αλλά και διεθνώς.»
Πρόσθετο ειδικό βάρος και προστιθέμενη αξία στη συγκεκριμένη έκθεση, αποτελεί αυτό καθαυτό το γεγονός ότι εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της κας Μαίρης Μπόση που είναι επίκουρη καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι ειδική σε θέματα διεθνούς βίας και διεθνούς ασφάλειας και συγγραφέας σχετικών βιβλίων και δοκιμίων.
Έτσι, μετά την παρουσίαση της έκθεσης για τα όπλα, μέσα από τις εργασίες που υποβλήθηκαν στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, το bloko.gr συνεχίζει αμέσως μετά το Πάσχα την παρουσίαση του κύκλου όλων αυτών των εργασιών, με μια δημοσιογραφική αποκάλυψη όπως είναι η έκθεση του συγκεκριμένου αξιωματικού.
Λόγω της φύσης του θέματος, δεν θ' αναφέρουμε τα στοιχεία του συντάκτη της έκθεσης,
Ακολουθεί το προοίμιο και η εισαγωγή.
ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με την παρακάτω εργασία αποσκοπείτε η μελέτη του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας, πως εξελίχθηκε και εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ,οι επιπτώσεις του φαινομένου αυτού εντός και εκτός της χώρας , η προσπάθεια αντιμετώπισης και η καταγραφή συμπερασμάτων και προτάσεων. Ειδικότερα θα εξετάσουμε το φαινόμενο της Αναρχο-τρομοκρατίας.
Π Ρ Ο Ϋ Π Ο Θ Ε Σ Ε Ι Σ
Λόγω της φύσης του θέματος της διατριβής, δηλαδή της αντικειμενικής μελέτης του φαινομένου της νεοτρομοκρατίας στη χώρα μας, δεν υφίστανται προϋποθέσεις με την έννοια των δεσμευτικών παραγόντων για την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων. Είναι αυτονόητο ότι, θα γίνει διερεύνηση και ανάλυση στοιχείων/εκτιμήσεων από έγκυρους αναλυτές, διεθνολόγους, ινστιτούτα μελετών κ.λπ.
Όμως θεωρείται ότι:
• Η τρομοκρατία αποτελεί την πρωταρχική απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και στο στόχο της παγκόσμιας κοινότητας κορυφαία θέση κατέχει η καταστολή και η εξάλειψη της.
• Η τρομοκρατία αποτελεί μια μορφή σύγχρονου ανταρτοπόλεμου, που δεν στοχεύει ούτε να νικήσει ούτε να κατακτήσει, αλλά να διαβρώσει κοινωνικούς ιστούς και οδηγήσει τα άτομα , τις κοινωνίες και τα κράτη να υιοθετήσουν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά.
• Η τρομοκρατία των ημερών μας δεν συνδέεται άμεσα με ένα ή περισσότερα κράτη, αλλά με ομάδες οι οποίες διαθέτουν αξιοσημείωτη οργάνωση και σημαντικά μέσα.
• Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποτελεί ειδική μορφή αγώνα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Αδιαμφισβήτητα τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφηκαν μεγάλες αλλαγές τόσο στο παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, όσο και στον εσωτερικό ιστό της χώρας που συναρτώνται κυρίως με την ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση τηςεγκληματικότητας και την εμφάνιση νέων απειλών.
Η άρση του διπολισμού με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σηματοδότησε μία σειρά ανακατατάξεων, αλλαγών, νέων γεωπολιτικών ισορροπιών και συσχετισμών. Η τρομοκρατία, η διεθνοποίηση του εγκλήματος με την παράνομη λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία των ναρκωτικών, τα όπλα μαζικής καταστροφής, οι νέες μορφές εγκληματικότητας, αλλά και οι ασύμμετρες απειλές είναι μερικοί από τους κρίσιμους παράγοντες που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον ασφάλειας.
Κατά την διάρκεια του διπολισμού , η τρομοκρατία, είχε αιτίες ,είχε αφορμές εμφάνισης, αλλά και δράσης. Στηρίχθηκε στις ιδεολογικές συγκρούσεις των εκατέρωθεν στρατοπέδων, στο φόβο και την ανασφάλεια, που προκαλούσε η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των αντιπάλων του διπολικού συστήματος1.
Είναι γεγονός ότι η βία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κρίσεων, είτε σε εθνικό, είτε σε διεθνές επίπεδο, ή σε συνδυασμό και των δύο. Οι κρίσεις είναι κυρίως, οικονομικής φύσης αλλά ταυτόχρονα είναι πολιτικές και κοινωνικές. Αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν εθνικές αποφάσεις, αποτελούν μία αντίστοιχη παράμετρο2.
Από τα πλέον ορατά φαινόμενα της εποχής μας, η τρομοκρατία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε και έχει κατακτήσει θέση προτεραιότητας στην πολιτική επικαιρότητα όπως και σε αυτή της διεθνούς έννομης τάξης.
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην εποχή μας παρατηρείται μια τάση παγκοσμιοποίησης της εγκληματικής - τρομοκρατικής δραστηριότητας, αλλά και τάση παγκοσμιοποίησης της αντεγκληματικής πολιτικής.3 Και αυτό διότι, η τρομοκρατία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο σε αληθινή μάστιγα της ανθρωπότητας. Τα αίτια της είναι πολύπλοκα και μπορούν να αναζητηθούν σε όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και επιδιώξεων. Το ίδιο και οι λόγοι εκδήλωσής της, πολιτικοί, οικονομικοί, θρησκευτικοί, φυλετικοί, εθνικοί και κοινωνικοί.
Το φαινόμενο που έπληξε κυρίως την Ευρωπαϊκή ήπειρο, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, έχει εκλείψει είτε με τη μορφή της αριστερής, είτε της εθνικής τρομοκρατίας. Οι σημερινές νέες τρομοκρατικές ομάδες διαφέρουν από τις παλαιότερες ως προς τους στόχους, την οργάνωση και τη μορφή δράσης που ακολουθούν. Οι γραφικοί αναρχικοί με τους πρωτόγονους εκρηκτικούς μηχανισμούς θα συνεχίζουν ολοένα περισσότερο να αντικαθίστανται από ειδικευμένους και ευφυείς στρατηγικούς σχεδιαστές. H σύνδεση της νεοτρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα της εξασφαλίζει τα αναγκαία κεφάλαια και ικανοποιητικές οικονομικές δυνατότητες. Το διαδίκτυο παρέχει άνεση στην επικοινωνία και στην ανωνυμία των οργανώσεων και των μελών τους.
Η πληθώρα των αφορμών και των κινήτρων, πραγματικών ή καλλιεργημένων, που προσφέρει ένας πλανήτης γεμάτος ανισότητες δεν θα πάψει για πολλά ακόμα χρόνια να την τροφοδοτεί με φανατικούς πρόθυμους να θυσιαστούν και να θυσιάσουν. Αυτές οι ανισότητες θα είναι και το στοιχείο που, δυστυχώς, θα συνεχίσει να την τροφοδοτεί με την αναγκαία, αν και ελάχιστη, για την επιβίωσή της επιδιωκόμενη κοινωνική αποδοχή, όταν μάλιστα οι ηγέτες του πλανήτη μας φαίνεται ότι θα συνεχίζουν να καταπολεμούν τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες αυτού του αόρατου πολέμου.
Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, ως εγκληματικές και αδικαιολόγητες πράξεις, ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τις μορφές τους. Συντάσσεται συνεπώς, με τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και συνεργάζεται στενά με τα Κ-μ της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της. Η χώρα μας θεωρεί ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με συντονισμένη δράση και προπαντός με τρόπο ο οποίος διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Τέλος η χώρα μας υποστηρίζει, την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε επίπεδο Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών (Ο.Α.Σ.Ε., Συμβούλιο της Ευρώπης κ.λπ.), που δραστηριοποιούνται στο θέμα αυτό. Και αυτό διότι, η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη και το διαδύκτιο , η αύξηση και η ευκολία κάθε είδους μετακινήσεων των πληθυσμών και η ανωνυμία των μεγαλουπόλεων, μεταξύ άλλων, διευκολύνουν σημαντικά την εκδήλωση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από άτομα που διατρέχουν ελάχιστους κινδύνους να εντοπισθούν και απεριόριστες δυνατότητες να κινηθούν ακώλυτα, να δράσουν ανενόχλητα και να διαφύγουν σε ελάχιστο χρόνο.
Στη παρούσα εργασία αναπτύσσονται τέσσερα κεφάλαια και γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του φαινομένου της Αναρχικής τρομοκρατίας στη χώρα μας στη μετά 17Ν εποχή.
Στο πρώτο κεφάλαιο θα καταγραφούν διάφοροι ορισμοί της τρομοκρατίας και θα επιχειρηθεί η εννοιολογική προσέγγιση του φαινομένου. Θα γίνει μικρή Ιστορική αναδρομή και η σύγκριση του με την σημερινή κατάσταση. Επίσης θα εξετασθεί η σχέση των σημερινών νεοαναρχικών οργανώσεων με παλαιότερες μαρξιστικές.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εξετασθεί αν και πως οι κρατούσες οικονομικές, κοινωνικοπολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τρομοκρατίας, οι ημερομηνίες σταθμοί για την εμφάνιση, η ένταξη μεταναστών , τα χαρακτηριστικά και η δράση των οργανώσεων αυτών την περασμένη δεκαετία.
Στη συνέχεια, στο τρίτο κεφάλαιο, θα γίνει αναφορά στους οικονομικούς πόρους των τρομοκρατικών οργανώσεων και θα εξετασθεί η διασύνδεση αυτών με το οργανωμένο έγκλημα και οργανώσεις του εξωτερικού, με αναφορά στην χρήση του διαδικτύου.
Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο, θα αναφερθούν οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής δράσης, ο τρόπος αντιμετώπισης της και θα γίνει προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων. Μεθοδολογικά η παρούσα έρευνα, αντλεί τις πληροφορίες της μέσα από δευτερογενείς πηγές όπως βιβλιογραφία, άρθρα και διαλέξεις στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Τέλος, το διαδίκτυο και η προσωπική ενασχόληση του γράφοντα, αποτέλεσαν επιπρόσθετη πηγή πληροφόρησης.
1 ΜΠΟΣΗ Μαίρη, Κρίση και πολιτική βία, τοποθέτηση σε ημερίδα “Απαίτηση των καιρών, ένα νέο Δόγμα
Εσωτερικής Ασφάλειας ”Δεκ. 2011,Εκδ. ΠΟΑΞΙΑ , ΚΡΙΣΗ & ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Αθήνα σελ. 68
2 ΜΠΟΣΗ Μαίρη, Κρίση και πολιτική βία, τοποθέτηση σε ημερίδα “Απαίτηση των καιρών, ένα νέο Δόγμα
Εσωτερικής Ασφάλειας ”Δεκ. 2011,Εκδ. ΠΟΑΞΙΑ , ΚΡΙΣΗ & ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Αθήνα σελ. 68
3 Παρασκευόπουλος Ν., «Η επίδραση της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής στο ποινικό δικονομικό δίκαιο»,
Ποιν. Χρον. ΝΒ, σελ. 583
πηγή: bloko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.