Την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο αποφεύχθηκαν η άτακτη χρεοκοπία και δραματικές εξελίξεις, τόσο για τη χώρα όσο και για τον λαό της, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν...
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διάσωση της Κύπρου, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η ακεραιότητα της ευρωζώνης και της εσωτερικής αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, τα προβλήματα της Κύπρου συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με έναν δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα και με φτωχές πρακτικές στη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου. Όπως είπε, με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, το τραπεζικό σύστημα θα καταστεί μικρότερο, πιο σταθερό και διαφανές, ενώ, η εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κύπρου.
Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις κυπριακές αρχές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η αναποφασιστικότητα της Λευκωσίας περιόρισε τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Απαιτήθηκαν πάνω από έξι μήνες για να αποδεχτεί η Κύπρος ότι η κατάσταση είχε καταστεί πλέον μη βιώσιμη και άλλοι εννέα μήνες για την επίτευξη συμφωνίας, είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Ακόμη, σημείωσε, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη λειτουργία των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Επίσης, ανέφερε ότι η πρώτη δόση των δανείων προς την Κύπρο θα χορηγηθεί έως τα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, τέσσερα είναι τα βασικά διδάγματα από την κυπριακή κρίση, που επικεντρώνονται στην ανάγκη για διασφάλιση των καταθέσεων και την προώθηση της τραπεζικής ένωσης με τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.
Επίσης, όταν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη θα πρέπει να αναλαμβάνονται δράσεις το ταχύτερο δυνατό, καθώς οι καθυστερήσεις είναι δαπανηρές για τη χώρα και τον λαό της. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν προβλήματα και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, κάτι που καθιστά αναγκαίο την ολοκλήρωση της ΟΝΕ.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην πενταετή θητεία του ως επίτροπος διεύρυνσης, κατά την οποία, όπως είπε, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε, δε, ότι η επανένωση της Κύπρου θα έδινε αποφασιστική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου και απηύθυνε έκκληση για αναζωογόνηση της διαδικασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.