Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Έπρεπε να μειώσουμε το χρέος της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι έχασαν χρόνο στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της, παραδέχθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο «France Inter»...



«Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα …χάσαμε πιθανώς χρόνο», ανέφερε ο γάλλος οικονομολόγος, κληθείς να σχολιάσει το mea culpa του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«... Θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», υποστήριξε.

Το ΔΝΤ είχε συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες. Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, αλλά όχι με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ.

«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό» και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, ενώ η επίδραση από το βαρύ χρέος «επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», επεσήμανε, τονίζοντας πως το κύριο δίδαγμα είναι ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα». «Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα» και να το μειώσει, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη, ο Μπλανσάρ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης. «Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», αρκέστηκε να πει για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι καλύτερό εκείνη τη χρονική περίοδο ... και το ΔΝΤ επέδειξε ρεαλισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα».

Τέλος, ο Μπλανσάρ απέδωσε την καθυστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που επηρεάζει την γηραιά ήπειρο, και ιδίως τη Γαλλία, η οποία παρόλα αυτά, όπως είπε, «δεν τα πάει και πολύ άσχημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.