Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τράπεζες: ««Θερμό» καλοκαίρι για δανεισμένους-Τι παίζει με εταιρείες, στεγαστικά

του Στέφανου Κοτζαμάνη*

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει το κεφάλαιο διαχείρισης προβληματικών δανείων. Ο καταλυτικός ρόλος των ξένων funds και τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις σε δύο κλάδους. Στο τραπέζι και τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά...





Επιτάχυνση των εξελίξεων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών αναμένουν παράγοντες της αγοράς, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα τους δάνεια και ιδίως για εκείνες που θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η μέχρι σήμερα σχετική ολιγωρία αποδίδεται:

Πρώτον, στο ομιχλώδες τοπίο που υπήρχε εξαιτίας της καθυστέρησης στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όμως, η... ομίχλη αυτή αναμένεται να διαλυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Και δεύτερον, στην έλλειψη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων (λίγες ήταν οι σοβαρές προτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων σκόνταφταν κάθε φορά που έβγαινε στη δημοσιότητα κάποιο αρνητικό νέο για την Ελλάδα). Τους τελευταίους μήνες ωστόσο -λόγω και της γενικότερης βελτίωσης του οικονομικού κλίματος- το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων έχει τονωθεί και έχουν αυξηθεί οι προτάσεις που απασχολούν τις διοικήσεις αρκετών εταιρειών.

Η ουσία είναι πως οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που ενδεχομένως θα επηρεάσουν ριζικά το μέλλον των επιχειρήσεων, καθώς ζητούμενα είναι το κατά πόσον θα δεχτούν νέες επιμηκύνσεις δανείων (και με ποιους όρους) και κυρίως το αν και σε πόσο μεγάλα «κουρέματα» υποχρεώσεων θα συναινέσουν.
Η περίπτωση των ψαριών

Προβληματισμό προκάλεσε στην αγορά η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες Στέφανου Μανέλλη (και η μετακίνησή του στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου), όχι τόσο γι' αυτήν καθεαυτήν την κίνηση, αλλά για τα σενάρια που ενδεχομένως κρύβονταν πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός. Και αυτό γιατί ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και σε μια περίοδο όπου δύο μεγάλοι όμιλοι (Δίας-Ιχθυοτροφεία Σελόντα), με σημαντικότατα ανοίγματα στις τράπεζες, έχουν αποφασίσει να συγχωνευθούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τράπεζες (οι οποίες λέγεται πως άσκησαν ισχυρές πιέσεις με στόχο να αποφασιστεί η συγχώνευση) καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τον κλάδο. Και αυτό γιατί οι τιμές των ψαριών έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι, το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί, τα δάνεια των εταιρειών είναι πολύ μεγάλα και τα επιτόκια χορηγήσεων είναι τόσο υψηλά που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Μετά λοιπόν από μεγάλες προσπάθειες, ο Νηρέας και η Σελόντα κατάφεραν να σημειώσουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές στο πρώτο φετινό τρίμηνο, ωστόσο όταν οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» οφείλουν γύρω στα 450 εκατ. ευρώ και τα τρέχοντα επιτόκια είναι της τάξεως του 7% και του 8%, τότε -σε βάθος χρόνου- η άσκηση δεν φαίνεται να λύνεται, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές δεδομένων.

Πέρα όμως από τις τράπεζες, ζητούμενο είναι και τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι. Το Linnaeus Fund (θα είναι ο βασικότερος μέτοχος στο σχήμα Δίας-Σελόντα, που αντιμετωπίζει και τα βασικότερα προβλήματα ρευστότητας) έχει ήδη επενδύσει γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ μέρισμα. Έχοντας αυτήν την εμπειρία, είχε διαμηνύσει πρόσφατα στις τράπεζες και προς οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο πως δεν είχε πρόθεση να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Από την πλευρά του, ο Νηρέας βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη διαπραγματευτική θέση απέναντι στις τράπεζες, λόγω και των θετικών ταμειακών ροών που σημειώνει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο και εκεί η ανάγκη αναχρηματοδότησης είναι αδήριτη.

Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης πάντως είναι ότι δύο τουλάχιστον ξένα funds έχουν δείξει αρχικό ενδιαφέρον για να τοποθετηθούν στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Έτσι, λοιπόν, δεν αποκλείεται μέσα στο 2013 να έχουμε εξελίξεις...
Η περίπτωση της Euromedica

Πέρα όμως από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, σημαντικές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι τράπεζες και στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, καθώς το δημόσιο εξακολουθεί να μην πληρώνει και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πολλών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων διογκώνονται.

Από τις εισηγμένες, η Euromedica έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και η διοίκησή της «έβαλε στο τραπέζι» προσύμφωνο με ελβετικό fund όπου οι ξένοι θα καταβάλουν σε πρώτη φάση 100 εκατομμύρια ευρώ τοις μετρητοίς (θα τα εισπράξουν προφανώς κατά κύριο λόγο οι τράπεζες) και προφανώς οι τράπεζες από την άλλη πλευρά θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιμήκυνση δανεισμού και σε κάποιου είδους «κούρεμα».

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επισήμανση της εταιρείας πως η συμφωνία «τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των εμπλεκομένων πιστωτικών ιδρυμάτων».

Συνολικότερα, όσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον των ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα, και μάλιστα σε εταιρείες με μεγάλο δανεισμό και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τόσο περισσότερο οι τράπεζες θα καλούνται να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, που μέχρι σήμερα αποφεύγουν. Ωστόσο, η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων οδεύει προς το τέλος της και έτσι σύντομα θα μπούμε σε εποχές... εντονότερης δράσης.
Απροθυμία για τα ακίνητα

Αντίθετα, ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να εμπλακούν στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο φέτος (το απαγορεύει άλλωστε ο νόμος) αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά μπορεί μεν να θίγουν ένα υπαρκτό πρόβλημα και να θέτουν κάποιους προβληματισμούς, ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να έχουν πειστεί πως θα πρέπει να συναινέσουν σε μια κίνηση που θα προκαλέσει τόσο μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις, χωρίς να φαίνεται πως μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι παράγοντες της αγοράς που θα ήθελαν να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση. Έτσι, σύμφωνα με τον Γιώργο Λίτσα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values, οι πλειστηριασμοί ακινήτων που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με βάση κάποια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Εάν τα κριτήρια αυτά εφαρμοστούν με ολοκληρωμένο και διαφανή τρόπο, τότε, σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, η αγορά θα λειτουργήσει ορθολογικά και με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.

Κάποιοι άλλοι, επίσης, θεωρούν πως εάν προηγούνταν η ψήφιση ενός νόμου που θα προστάτευε για αρκετό ακόμη χρόνο τα νοικοκυριά, ίσως θα μπορούσε να πουληθεί (προφανώς με μεγάλο discount) μέρος των δανείων αυτών σε επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα σαφώς μεγαλύτερο αρχικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων, τομέας χωρίς πολιτικές αντιδράσεις. Όπου και εκεί βέβαια λίγα πράγματα έχουν γίνει.


*στο euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.