Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Credit negative για Ελλάδα από Moody's στον απόηχο της ΕΡΤ


Πιστωτικά αρνητικά χαρακτηρίζει την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στον απόηχο των εξελίξεων σε ΕΡΤ και ΔΕΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s...



Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως επισημαίνει, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.

Η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα απειλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα να βάλει "λουκέτο" στην ΕΡΤ, κίνηση η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η καθαρή επίδραση στον αριθμό του εργατικού δυναμικού είναι αβέβαιη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μια νέα, μικρότερη εταιρεία, η ΝΕΡΙΤ, θα λειτουργεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Με βάση το πρόγραμμα της Τρόικας για το 2013, η μείωση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού κατά το ήμισυ, προβλέπεται το Σεπτέμβριο.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να κλείσει την ΕΡΤ μέσω μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει προκαλέσει τριγμούς ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού, με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την απόφαση για το "λουκέτο" στην ΕΡΤ.

Αν οι εταίροι που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, δεν καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γεγονός που αποτελεί credit negative για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο, ωστόσο το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να θέτει καθοδικά ρίσκα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών προσαρμογών και οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

Ολισθαίνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Credit negative είναι και το γεγονός ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας δεν ανταποκρίνεται στους στόχους και αποδεικνύεται προβληματικό.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, την προηγούμενη Τρίτη το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες για την πώληση της ΔΕΠΑ δεν τελεσφόρησαν, καθώς δεν υπήρξαν προσφορές, ενώ έλαβε μόνο μια προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.

Το ρίσκο εκτέλεσης του προγράμματος, αναδεικνύεται από την υστέρηση στους στόχους, γεγονός που είναι αποτελεί credit negative.

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει το ποσό των 254 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όταν ο στόχος για φέτος είναι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα αποφέρει 712 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο αν δεν υλοποιηθεί η αποκρατικοποίηση των εταιρειών φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αλλά και άλλων εταιρειών, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην υλοποίηση των στόχων ιδιωτικοποίησης.

Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό θα ανέλθει στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων και για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τους στόχους με την τρόικα.

Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.