Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«Μπλόκο» από FIFA και EBU στην «πειρατεία» του ΣΚΑI


Μέχρι και τους ιθύνοντες της Παγκόσμιας Ομπσπονδίας Ποδοσφαίρου κατάφερε να εξοργίσει ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, που μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, μύρισε «αίμα» και όρμηξε....



Επιστρατεύοντας τις γνωστές μεθοδεύσεις της, η ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου, επιχείρησε να αρπάξει από την κρατική ραδιοτηλεόραση τα δικαιώματα μετάδοσης του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών του 2013, επιχειρώντας να παρακάμψει το γεγονός το σχετικό deal είχε κλειστεί σε κεντρικό επίπεδο από την EBU (μέλος της οποίας είναι η ΕΡΤ).

Η EBU απέκτησε τα δικαιώματα των συγκεκριμένων διοργανώσεων για το μεγαλύτερο μέρος των χωρών μελών της εκτός από τις μεγάλες αγορές των: Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Στις συμβάσεις προβλέπεται ότι για οποιαδήποτε μορφή εκχώρησης των δικαιωμάτων οφείλεται η πρότερη συναίνεση της EBU αλλά και της FIFA.

Ωστόσο στην Ελλάδα κατόπιν των εξελίξεων με την ΕΡΤ κσι τη διακοπή των μεταδόσεών της προέκυψε ζήτημα αφού η σύμβαση προβλέπει υποχρέωση μετάδοσης των αγώνων. Συνεπώς έπρεπε να αναζητηθεί κάποιο κανάλι για τη μετάδοση τους όπως επίσης για να καλυφθεί και μέρος του κόστους το οποίο έχει ήδη πληρωθεί από την ΕΡΤ.

Στην πρόχειρη διαδικασία συλλογής προσφορών από το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε ο Σκαϊ που απέκτησε ένα πακέτο μέρους αγώνων των πρώτων ημερών του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Αυτό όμως που δεν ελήφθη -προφανώς σκόπιμα- υπ’όψιν από την διοίκηση του καναλιού, ήταν πως για να προχωρήσει η συμφωνία, θα έπρεπε να δώσουν την συγκατάθεσή τους τόσο η EBU, όσο και η FIFA. Αντίθετα, οι άνθρωποι του ΣΚΑΪ προχώρησαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ούτε καν ζητήσει για την ακρίβεια, την σχετική έγκριση.

Κατόπιν τούτου ζητήθηκε το σήμα των αγώνων για λογαριασμό του Σκαϊ από τους διοργανωτές και την EBU οι οποίοι όμως αντιλαμβανόμενοι ότι η όλη συμφωνία έγινε χωρίς να έχουν κάποια πρότερη ενημέρωση αρνήθηκαν να τους δώσουν πρόσβαση στο σήμα των αγώνων.

Από τη μεριά του, ο τηλεοπτικός σταθμός του Φαλήρου που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, αφού είχε ανακοινώσει ήδη την μετάδοση των αγώνων, βρέθηκε μπροστά σ' ενα βασανιστικό αδιέξοδο έχοντας μόνο δύο επιλογές. : Είτε να μην προχωρήσει στην μετάδοση των αγώνων λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης, είτε να τους μεταδώσει χρησιμοποιώντας το σήμα κάποιου άλλου σταθμού του εξωτερικού με τα γραφικά του, αλλά και το σχόλιο να ακούγεται σαν χαλί κάτω από τη φωνή του Έλληνα σχολιαστή. Πρόκειται για το λεγόμενο dirty feed κάτι το οποίο μπορεί να γίνει εφόσον έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση του εν λόγω σταθμού.

Προφανώς επιλέχθηκε η δεύτερη λύση, με τον ΣΚΑΪ να χρησιμοποιεί το σήμα του Γερμανικού καναλιού Sport1 για τον αγώνα του Σαββάτου μεταξύ Βραζιλίας και Ιαπωνίας και του Ιταλικού Sky Sports για τον αγώνα της Κυριακής μεταξύ του Μεξικού και της Ιταλίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι η χρήση του σήματος των δύο καναλιών έγινε χωρίς καμμία άδεια εκ μέρους τους για το Σκαϊ, δηλαδή, έγινε υποκλοπή σήματος. Κατά συνέπεια, έχουν επιληφθεί ήδη του θέματος η EBU και η FIFA και στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις στο νομικό πεδίο.

πηγή: parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.