Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ποιος ήταν ο "πατέρας" του ποντικιού, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών [BINTEO]

- Δείτε το βίντεο με την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του "mouse" στον κόσμο.
- Διαβάστε το βιογραφικό του

Πέθανε, χθες, σε ηλικία 88 ετών ο πρωτοπόρος εφευρέτης πληροφορικής, Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ, ο οποίος θεωρείται ο ''πατέρας'' του ποντικιού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές...



Ο Ένγκελμπαρτ άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, στο σπίτι του στο Άθερτον της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών, SRI.

Ο Ένγκελμπαρτ έλαβε το 2000 το Εθνικό Βραβείο Τεχνολογίας και τα βραβεία Λεμελσον και Τούρινγκ το 1997. Ήταν ο άνθρωπος που παρουσίασε, για πρώτη φορά, ένα πρωτότυπο του ποντικιού, τον Δεκέμβριο του 1968.

Αποκαλούσε αρχικά τη συσκευή «XY ένδειξη θέσης για σύστημα απεικόνισης», η οποία απαρτιζόταν από ένα ξύλινο κουτί με δύο κυλιόμενους δίσκους και ένα μικρό κόκκινο κουμπί.

Ο Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1925 στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, από πατέρα επισκευαστή ραδιοφώνων και μητέρα νοικοκυρά.

Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και υπηρέτησε ως τεχνικός ραντάρ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στον πρόδρομο της NASA, ωστόσο σύντομα άφησε τη δουλειά του για να κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Μπέρκελεϊ της Καλιφόρνια.

Το ενδιαφέρον του για το πώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την ανθρώπινη νόηση τον οδήγησαν τελικά στο Ερευνητικό Ινστιτούτου του Στάνφορντ και στη συνέχεια στο δικό του εργαστήριο. το εργαστήριό του συνέβαλε στην ανακάλυψη του ARPANet, το δίκτυο που αποτέλεσε προάγγελο του Ίντερνετ.

Οι ιδέες του Ένγκελμπαρτ ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του σε μία χρονική περίοδο οπότε τα κομπιούτερ καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια και τα δεδομένα τροφοδοτούνταν στα ογκώδη μηχανήματα με διάτρητες κάρτες.

Σε μία θρυλική παρουσίαση που έγινε γνωστή ως «η μητέρα όλων των επιδείξεων» στο Σαν Φρανσίσκο, το 1968, ο Ένγκελμπαρτ έκανε την πρώτη δημόσια επίδειξη του «ποντικιού».

Στην ίδια εκδήλωση, έκανε την πρώτη του βιντεοσκοπημένη τηλεδιάσκεψη και εξήγησε τη θεωρία των δικτύων που βασίζονται σε κείμενα, το οποίο θα αποτελούσε την αρχιτεκτονική του διαδικτύου.

Ο ίδιος δεν κέρδισε χρήματα από την εφεύρεση του ποντικιού, καθώς το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του έληξε το 1987, προτού το mouse γίνει ευρέως γνωστό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών (SRI) έδωσε άδεια της χρήσης της τεχνολογίας αυτής το 1983 στην Apple έναντι 40.000 δολαρίων. Πουλήθηκαν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές.

Ο Ένγκελμπαρτ είχε σκεφτεί και άλλα σχέδια για την πιο διάσημη εφεύρεση, συμπεριλαμβανομένης και μίας συσκευής που θα μπορούσε να προσαρτηθεί κάτω από ένα τραπέζι και να χρησιμοποιείται με το γόνατο. Λέγεται ότι τον καθοδηγούσε η πεποίθηση ότι τα κομπιούτερ θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης.

Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Lemelson-MIT, με έπαθλο 500.000 δολαρίων και το 2000 του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας για τη «δημιουργία των θεμελίων των προσωπικών υπολογιστών».

Από το 2005 ήταν συνέταιρος στο Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών στο Mountain View της Καλιφόρνια.

Ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του, Κάρεν ο' Λίαρι, και είχε τέσσερα παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.